tirsdag 24. februar 2015

"Svømmeren" av Joakim Zander

Svømmeren
Joakim Zander
Thriller/Krim
368 sider
Oversatt fra svensk av Kari Bolstad
Gyldendal
2015

Joakim Zander ble født i Stockholm i 1975, men vokste opp i Söderköping. I oppveksten bodde han også i Syria og Israel og ett år i USA som utvekslingsstudent. Etter endt militærtjeneste i den svenske marinen studerte han jus ved universitetet i Uppsala og tok senere en doktorgrad ved universitetet i Maastricht. Joakim Zander har arbeidet for Europaparlamentet og Europakommisjonen i Brussel.
Nå bor han i Lund i Sverige sammen med sin kone og deres to barn.

"Svømmeren" er Joakim Zanders første krim og er under utgivelse i 28 land.

Boken er en krim full av spenning og overraskelser, i en verden av skiftende allianser og tvilsomme overenskomster. Men det er også en historie om skyld og oppreisning. Om hvordan man blir formet av sin fortid, og at man ikke kan skjule hvem man er.

Klara Walldéen er trygg i jobben som jurist i Europaparlamentet i Brussel. Selv om hun fortsatt føler et stikk av anger vedrørende et forhold som endte noen år tidligere, kan hun velge og vrake i smarte, kjekke menn, der en spesielt er gjenstand for en pågående lidenskapelig, hemmelig affære.
Når den tidligere kjæresten, Mahmoud Shamoush, kontakter henne og ber om hjelp, kan hun ikke si nei, selv om det fortsatt smerter når hun tenker på hvordan det ble slutt dem i mellom.
Mahmoud er en tidligere soldat og nåværende doktorgrads student (ved Universitetet i Uppsala) hvis spesialitet er krig (spesielt privatisering av krig, for profitt). Han har nylig blitt innhentet av det livet som han trodde at han hadde lagt bak seg. Han har nemlig kommet over hemmeligstemplet informasjon som han absolutt ikke burde ha sett, og har siden blitt jaget av snikmordere. Dette har naturlig nok etterlatt Mahmoud i en tilstand av panikk. Klara er den eneste personen han kan betro seg til.

I mellomtiden, får en lobbyist med navn George Lööw, som jobber for det store PR-firmaet Merchant & Taylor, et oppdrag av et selskap som kaller seg for Digital Solutions. De betaler ham en klekkelig sum for en jobb, som ikke synes å være noe annet enn å plante spyware på Klaras laptop og å holde et øye med henne. Han elsker den overdådige livsstilen som alle pengene vil gi ham, men innser snarlig at han har tatt seg vann over hodet.

Flettet sammen med disse handlingsforløpene, fortelles det også om en pensjonert CIA mann ("Svømmeren"). Han ble i 1980 tvunget til å forlate sin nyfødte datter i Damaskus, etter at hans kjæreste, barnets mor, ble drept av en bilbombe. En bilbombe som opprinnelig var tiltenkt ham. I ettertid har han ikke klart å forsone seg med dette sviket, selv om han vet at han ikke kunne ha vært en god far for henne. Han er ikke navngitt i boken, men hans fortelling er et kjærlighetsbrev til denne kjæresten, full av anger, ikke bare for å ha forlatt sin egen datter, men også for sine handlinger i en verden før og etter 11. september. Han har alltid, selv langveis fra, fulgt med på sin datter, og ser nå sin sjanse til å gjøre opp for tidligere feil, selv om det vil koste ham alt.

"Svømmeren" er en godt skrevet bok med karakterer som både er gjennomtenkte og interessante.

Handlingen er fullstappet med action og miljøene som beskrives føles troverdige og tidvis nokså eksotiske. Med korte og effektive setninger er forfatteren flink til å drive opp spenningen. Dessuten byr han også på et par overraskelser underveis.

Boken innehar en rekke underordnede plott som alle er tilknyttet selve hovedplottet, og jeg må innrømme at det tok litt tid før jeg forsto hvordan alt hang sammen.
Et av bokens tilbakevendende tema, fastslår at gitt den menneskelige natur, er det ikke vanskelig å finne måter å manipulere folk på, med hensikt å få dem til å gjøre det du vil. Eller som "Svømmeren" selv hevder; en løgn kan være falsk, men sannheten er den virkelige fienden.

I bunn og grunn er dette en klassisk fortelling om kampen mellom det gode og det onde, rett og galt.
Handlingen er i tillegg spekket med ulike moralske dilemmaer som i hvert fall ga meg noe å tygge på.

"Svømmeren" er både en spennende, tankevekkende og hjerteskjærende bok. Historien bærer preg av et høyt tempo og stramhet. Men, det som virkelig gjør dette til en anbefalelsesverdig bok er det rike persongalleriet.

For de av dere som foretrekker faktabasert historie via fiksjonens verden, vil denne boken ikke være et dårlig valg.

1 kommentar:

  1. Av og til er det gøy å lese omtaler av bøker en har lest selv. Artig at du også likte den for det gjorde jeg også. Min mann leser den nå, og jeg ser han sitter klistret til sidene :)

    SvarSlett