tirsdag 17. februar 2015

"Det Alice glemte" av Liane Moriarty

Det Alice glemte
Liane Moriarty
Roman
573 sider
Oversatt av Solveig Moen Rusten
Pantagruel
2015

Liane Moriarty (1966) er født i Sydney, Australia. Så lenge hun kan huske har hun skrevet eller lest bøker. Hun husker ikke hvilken bok som var den første hun skrev, men hun husker godt den aller første bokavtalen hun inngikk.  Det var fra hennes far om å skrive en roman, og han betalte et forskudd på 1 $. Romanen ble en episk triologi - The mystery of Dead Man's Island.

Etter endt skolegang, gikk hun inn i reklamebrasjen, og etter hvert jobbet hun lenge som frilans tekstforfatter for alt fra reklamefilmer til hjemmesider. Nå er hun forfatter på heltid, og har gitt ut seks bøker for voksne, i tillegg til en hel haug med barnebøker. Bøkene hennes er oversatt til flerfoldige språk, og hennes roman "Ektemannens hemmelighet" gikk rett inn på bestselgerlistene verden over, også her i Norge.

"Det Alice glemte" finner sted i Australia, og starter med at hovedpersonen Alice Mary Love tror hun er 29 år gammel,

gift med mannen som hun er vilt forelsket i, gravid med sitt første barn, og nylig har kjøpt sitt første hjem.

Så våkner hun opp...
Alice er nemlig 39 år gammel, mor til tre barn, og står midt oppe i en opprivende skilsmisse.

Etter å ha falt og slått hodet under step-treningen på treningssenteret og vært bevisstløs i de påfølgende ti minuttene, våkner Alice opp i den tro at hun er 29 år gammel.
Slaget hun fikk mot hodet har satt hennes hukommelse tilbake i tid, ti år for å være nøyaktig.

Hun forstår ikke hvorfor hun befinner seg på treningssenteret. Hun forstår ikke hvorfor de merkelige menneskene snakker til henne som en de kjenner, og hun forstår ikke hvorfor hennes elskede ektemann Nick, banner i telefonen når hun senere ringer ham fra sykehuset.

Hun forstår heller ikke hvorfor hun og Nick hater hverandre, eller hvorfor hennes egen søster er så kald mot henne.

Boken følger Alice igjennom et ekstraordinært hendelsesforløp som viser hvor viktig det i blant kan være å ta et skritt tilbake i livet og se på det med nye øyne.

Jeg syntes at Liane Moriartys forrige bok, "Ektemannens hemmelighet", var svært god (se link under), og hadde derfor store forhåpninger til denne. Jeg ble heldigvis ikke skuffet.

Jeg likte nemlig også denne boken svært godt. Den var forfriskende, og jeg syntes at den tilførte et nytt og interessant konsept.
Kan du f.eks. forestille deg hvordan det vil være å ikke huske dine egne barns fødsler? Eller å ikke vite hvem barna som kaller deg for mamma er?
Men mye kan forandre seg på ti år...

Hovedsakelig er dette en historie om Alice, og hennes bestrebelser for å gjenvinne sitt liv, gjenoppbygge seg selv, og få hukommelsen tilbake.
På langsomt vis bretter forfatteren Alice sitt liv ut, mens vi som leser blir vitne til både det verste, og beste, fra de rundt henne.

Faktisk er dette en interessant måte å granske et liv på; lære hva som er viktig og relevant, og det som helst bør glemmes.

Karakterene er godt utviklet, hver og en av dem komplekse på sin egen måte. Og det er flere underliggende lag i historien som hele tiden leder oss tilbake til Alice.

Liane Moriarty har skapt to svært forskjellige karakterer i hovedpersonen - den nye Alice og den gamle Alice, for deretter å sette de to opp mot hverandre og utforske hva som vil skje.
Jeg synes at hun lykkes godt. For hva er det som egentlig vil skje når ditt eldre og mer klokere jeg blir konfrontert med ditt yngre og mer idealistiske jeg? Dette er en interessant problemstilling og et godt utgangspunkt for en historie.

Noen ganger var historien en smule forutsigbar, og kanskje litt for urealistisk, men uten at dette ødela min leseglede på noen som helst måte.

"Det Alice glemte" er en underholdende bok med en på mange måter tankevekkende historie. Dessuten er den svært godt skrevet.

Min anmeldelse av "Ektemannens hemmelighet":
http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2014/06/ektemannens-hemmelighet-av-liane.html

1 kommentar:

  1. Boka ligger i ventehylla mi, og etter din omtale gleder jeg meg til denne! Må gjøre fra meg Lori Lansen først.

    SvarSlett