søndag 1. februar 2015

"Steinhimmelen" av Karin Brunk Holmqvist

Steinhimmelen
Karin Brunk Holmqvist
Roman
220 sider
Oversatt av Elisabeth Haukeland, MNO
Silke Forlag
2015

Karin Brunk Holmqvist (f. 1944) debuterte sent som forfatter. Før hennes første bok ble gitt ut, arbeidet Karin som sosialarbeider, kommunepolitiker og fotomodell - hun har til og med opptrådt som tryllekunstner! Alt sammen er uvurderlige erfaringer for en forfatter, ifølge Karin selv. Opp gjennom årene har hun møtt en rekke forskjellige mennesker og fått høre om hvordan livet mange ganger ikke ble som man hadde tenkt seg.
Det er disse erfaringene hun tar med seg inn i bøkene sine. Hun er en mester i å skildre det lille livet - hverdagen som pågår mens verdensproblemene løses andre steder. Med varme og klokskap utbroderer hun kollisjonen mellom gamle og nye tider, by og land, i underholdende skrøner fylt av menneskelig storhet og svakhet.
"Steinhimmelen" er en av Karins første romaner. Den ble gitt ut i 1999 i et fåtall eksemplarer, og fikk først for noen år siden sjansen til å spres til et større publikum.
Karin Brunk Holmqvist bor i Tomelilla i Österlen i Sverige. I hjemlandet er hun ikke bare kjent som forfatter, men også som foredragsholder. Romanene hennes har hatt større suksess i flere land. Bare i Norge er det solgt over en halv

million eksemplarer.

I "Steinhimmelen" møter vi Erna. Hun er 34 år gammel, ukysset og bor fortsatt hjemme på gården i Kivik sammen med sine foreldre.

På et vis har ikke livet helt begynt for Erna. Eller kanskje det bare har begynt litt vanskelig for henne? Gud hadde nemlig ikke vært barmhjertig da han skapte det utseendet som Erna måtte bære med seg gjennom livet. Moren hadde blitt forløst med tang, og jordmoren hadde sagt at barnets eggformede hodet kom til å rette på seg med årene. Men det hadde snarere blitt tvert imot. Hadde hodeformen enda blitt oppveid av en fyldig hårmanke ville den kanskje ikke vært så iøynefallende, men Vår Herre hadde heller ikke vist barmhjertighet da han valgte frisyre til Erna. Og da hun begynte på skolen, haglet tilnavnene over henne.
Kanskje er det derfor Erna har blitt så sjenert og stille...

Men Erna har et stort hjerte og ikke minst en stor kjærlighet for bøker. Så stor at hun på en auksjon kjøper en eske med bøker som den avdøde rektor Pålsson har etterlatt seg.
Det vil faktisk vise seg at et merkelig bokfunn åpner nye dører i Ernas liv. For når hun blar i en av bøkene fra esken, finner hun et gammelt brev.
Det er et dyptfølende kjærlighetsbrev til rektoren fra Maria. Men Erna vet at rektorens kone ikke het Maria, men Martha...

Samtidig har keramikeren Börje flyttet fra Stockholm til Kivik med håp om å utvikle seg som kunstner.
Følelser oppstår mellom han og Erna, og sammen prøver de å finne ut hva som skjedde med de elskede (altså rektoren og Maria), og noe skjørt og vakkert vokser frem.

"Steinhimmelen" forteller en historie om vanlige mennesker står overfor et veiskille i livet.
Det er en flott bok, og den engasjerer fra aller første side. Faktisk fant jeg meg selv i å le høyt flere ganger mens jeg leste den.

Til å begynne med syntes jeg litt synd på hovedpersonen Erna, men etter hvert så viste det seg at hun faktisk hadde ben i nesen og kunne bite i fra seg, særlig imot sin litt for strenge far.

Dette er en lettlest bok som går fort unna. Den kunne derfor godt ha vært lenger enn de 220 sidene.

Boken er litt tragikomisk. Likevel er den svært så gjenkjennende. Slik er det med Karin Brunk Holmqvists bøker. Man kjenner seg rett og slett litt igjen i dem.

Har du tidligere lest en bok hun har skrevet og liker hennes stil, vil du garantert ikke bli skuffet når du leser "Steinhimmelen".

Jeg kan i hvert fall ikke noe annet enn å anbefale "Steinhimmelen" på det varmeste!


Jeg har tidligere anmeldt boken "Kaffe med musikk" av Karin Brunk Holmqvist.
Anmeldelsen kan du lese her:
 

1 kommentar:

  1. Herlig omtale å starte dagen med! Jeg har denne i hyllen, men har blitt litt skuffet over hennes siste utgivelser, så den har ikke fått prioritet. Kanskje den skal få plass i februar likevel? Ha en fin vinteruke!

    SvarSlett