onsdag 11. februar 2015

"Lotus blues" av Kristina Ohlsson

Lotus blues
Kristina Ohlsson
Krim/Thriller
432 sider
Oversetter: Inge Ulrik Gundersen
Gyldendal Norsk Forlag
2015

Kristina Ohlsson er født i 1979 og bor i Stockholm. Hun er utdannet statsviter og har jobbet mye med terrortrusler i Europa. Hun har blant annet arbeidet for Rikspolisstyrelsen i Stockholm og for OSSE (Organisasjon for sikkerhet og samarbeid i Europa) i Wien. Nå har hun akkurat sagt opp jobben sin for å kunne skrive på fulltid.

Etter å ha lest Stieg Larssons Millennium triologi, og hørt på alle historiene som verserte, med fellesbetegnelsen: "Mer", "Vi vil ha mer". "Vi vet at det kommer en nr. 2. og 3." (forøvrig en mengde historier jeg kunne ha skrevet en bok om), risikerer jeg mitt navn og rykte, ved spontant å legge ut en terning 6, midt på natten.. Jeg vet, at jeg risikerer mye! Men det bryr jeg meg ikke om. For alt godt skal deles og spres videre. Og er det noe jeg virkelig unner dere alle, så må det være den ultimate opplevelsen en god bok kan gi!

Er du med? Ok. Du kan gå inn på forlagets nettside, eller lese hva som står på bokens bakside. Eller du kan stole på

meg.

Det er snart vinterferie. Så da er det bare å sikre seg et eksemplar. Når det er sagt; Ark på Røa er utsolgt. - Jeg kjøpte nemlig det siste eksemplaret. Og, det gjorde jeg kun pga. av forfatterens navn. Ikke visste jeg at dette er en krim - thriller, fordi dette er en mellomting, og det er nettopp det som er så fascinerende.

Bli kjent med juristen, Martin Benner. En ung fremadstormende jurist, delt advokatpraksks i det tjukkeste sentrum av Stockholm. Han har alt. Fremstår som høy, kjekk med stor sjekkefaktor. Eier av en stor leilighet nær Stureplan. Med en datter på 4 år, som han har adoptert for 3 år siden, da hun var baby. Han deler praksis med sin tidligere kjæreste og beste venn, Lucy. Helt ulike personligheter, dog et mesterlig tospann av forsvarsadvokater.

Forfatteren jobber retrospektivt. Hun bruker lang tid på persongalleriet generelt, og Martin Benner spesielt. Hun veksler mellom jeg person og tredjeperson. Det kan oppleves som rent mye. Men ettersom handlingen skrider frem, vil du forstå hvorfor dette er nødvendig.

Jeg skriver ikke mer om persongalleriet. Bare kort konstaterer at det er troverdig, samt at for å skrive slik, må du være en god menneskekjenner med en stor dose kunnskap om psykologi!

Det er sommer. Snart står ferie for tur. Det er fredag!
Martin er alene på kontoret, og straks klar for å ta helg, da en ung mann oppsøker han. Det er Bobby. - I desperat knipe. Kan advokaten hjelpe han? Svaret må bli nei! Men, vedkommende får 10 minutter til å utdype dette. Bobby lar seg ikke stoppe. Og for å avslutte dette korte møtet, lover Martin å gi et svar som han vet blir et - Nei, på søndag.

Helgen går fort. Og på søndagen ringer han som avtalt.
I tillegg til en kvittering, fra fredag får han nye opplysninger. Dette resulterer i nok et kort møte med den håpløse klienten (iflg. Benner).

Oversettelsen er rivende god.

Når det stadig følger på med cliffhangere. Når hendelsene bringer oss til det store utland. Når hver side bringer frem en labyrint. Når du føler at du ser saken fra hovedpersonen. Når plottene bygger opp et plott jeg ikke har sett maken til.. Da finner ikke jeg, noe å trekke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar