torsdag 26. februar 2015

"Italienske netter" av Katherine Webb

Italienske netter
Katherine Webb
Roman
416 sider
Oversatt fra engelsk av Jan Chr. Næss
Gyldendal
2015

Katherine Webb (f. 1977) vokste opp i landlige Hampshire før hun begynte å studere historie ved Durham University. Siden har hun hatt tilhold i London og Venezia, men bor nå i Bath.
Webb brakdebuterte i 2010 med "Arven" (på norsk i 2010), og har siden solgt over 150 000 bøker i Norge. "Italienske netter" er hennes femte roman.

Sommeren 1921, returnerer Leandro Cardetta til sitt fødested, i Italia. Han har tjent en formue i New York, og hans mål er å forvandle et falleferdig palazzo til et overdådig herskapshus.
Men omverdenen vakler fortsatt etter den store krigen, og Leandros nevø, Ettore, er en av dem som har et stort behov for hjelp. Motvillig, ber han onkelen om hjelp.

Boyd Kingsley er en arkitekt som er beundret for sin innovative utforming av offenlige bygg. Tidligere har han gjort

forretninger med Leandro i New York. Nå er han i Italia for å hjelpe Leandro med å utforme en praktfull fasade til palazzoet. Med seg har han sin andre kone Clare og sin femten år gamle sønn Pip.

Clare blir forelsket i Ettore, og får for første gang i livet oppleve ekte lidenskap. Men det tar ikke lang tid før de to forstår at de befinner seg på hver sin side av en konflikt som snarlig vil kaste Italia ut i borgerkrig.

Og før sommeren er omme, vil blod flyte, hjerter bli knust og avskyelige hemmeligheter om Boyd avsløres. Og Clare skal lære en leksjon for livet på den verst tenkelige måten...

"Italienske netter" forteller en intrikat historie som jeg tror vil appelere til mange.
Forfatter Katherine Webb har nemlig en helt særegen stil der hun tar leserne med på en reise.

Ordene hennes lokker forsiktig og historiene hennes er alltid tiltrekkende.
Og med denne boken, evner hun nok en gang å vise frem sine ferdigheter på et utmerket vis.

Ikke bare forteller hun en interessant historie i "Italienske netter", men hun pakker den også inn med en følelsesmessig slagkraft.
Selve settingen er også bemerkelsesverdig, der fattigdomen i det krigsherjede Italia bringes så mye til liv at jeg nærmest kunne lukte den.
Kontrastene i livene mellom de rike og fattige ble meget godt beskrevet, og den sjalusien og splittelsen de førte med seg godt utforsket.

Persongalleriet er for øvrig rikt, der alle har sin plass og unike identitet.
Jeg kunne f.eks. føle både skjørheten til Marcie, Leandros amerikanske kone, og Etteros frustrerte stolthet.
Historien som brettes ut er komplisert, men givende. Webbs fortellerevne gjør virkelig at erkjennelser, for ikke å snakke om sjokk, kryper inn under huden på deg, akkurat som de gjør med karakterene.
Karakterene er så godt beskrevet, at det føltes helt naturlig for meg å komme dem nær, uansett hva de havnet opp i.

Selv om dette er fiksjon, er historien basert på faktainformasjon som jeg vil tro har blitt omhyggelig studert av Webb.

Jeg hadde noe kjennskap til fascismen fra før av, men har egentlig hatt en liten forståelse av det som skjedde i Italia på denne tiden. Denne boken har derimot gjort meg mer bevisst på det foregikk.
Jeg likte dessuten hvordan forfatteren fokuserte på et mindre område av Italia og beskrev hvilke lidelser som der fant sted og hvordan folk prøvde å overvinne dem, selv om deres metoder ikke alltid var like fredfulle og derfor kunne ha ødeleggende konsekvenser.

"Italienske netter" er en kraftfull, ypperlig og fengslende bok som jeg ikke kommer til å glemme med det aller første.
Katherine Webb forteller en hjerteknusende og emosjonell historie på et særdeles dyktig og fullbyrdende vis, og hun fortjener derfor ikke noe annet enn de beste skussmål for denne boken.

1 kommentar:

  1. Flott omtale! Jeg likte også denne veldig godt, selv om det ikke er hennes beste. Hun er uansett min favoritt blant de damene som skriver romaner i denne sjangeren.

    SvarSlett