onsdag 4. februar 2015

"Farlige drømmer" av Maria Lang

Farlige drømmer
Maria Lang
208 sider
Oversatt av Gerd Hoff
Bearbeidet av Kari Wærum
Silke forlag
2015

Maria Lang er et pseudonym for Dagmar Lange (1914-1991). Hun var Sveriges første krimdronning og var blant de tretten medlemmene da Svenska Deckarakademin ble stiftet i 1971. Dagmar Lange
hadde doktorgrad i litteratur, og i tillegg til detektivromaner skrev hun filmmanus, skuespill og utallige avisartikler, blant annet om opera. I årene 1948-1972 var hun rektor ved Nya Elementarskolan för flickor i Stockholm.
Alle hennes 43 kriminalromaner ble skrevet for hånd med nesten uleselig skrift, så søsteren hennes måtte renskrive dem på maskin før forlaget kunne lese dem.
De fleste av Maria Langs bøker foregår i den fiktive småbyen Skoga, som har klare likhetstrekk med virkelighetens Nora. Der er det reist en statue av Dagmar Lange, og turistkontoret arrangerer "Mordvandringar i Maria Langs fotspor".
Det er laget filmer/en tv-serie basert på seks av Maria Langs krimromaner. Innspillingen skjedde i traktene rundt Nora, og regi på den første filmen var ved den velrenomerte danske regissøren Birger
Larsen, kjent for tv-serien Forbrytelsen. Hovedrollene innehas av Ola Rapace, Tuva Novotny og Linus Wahlgren.

Seks av Maria Langs krimbøker har nylig blitt filmatisert. Filmene er utgitt på dvd og vises som tv-serie på Tv2.

"Farlige drømmer" ble første gang utgitt på svensk i 1958.

Andreas Hallman er en svært kjent og populær forfatter i Sverige, men han skyr publisitet. Derfor har han bosatt seg avsidesliggende, i et hus som er omgitt av høye murer, med sin kone Bjørg, barna Jon, Kåre, Ylva og Jons kone Cecilia.
Ylva er hans sekretær, men hennes dårlige arm fører til at forlaget sender Malin Skog for å erstatte henne.
Malin synes det er ubehagelig å være så adskilt fra resten av verden, og det er kun familien og deres lege Gregor Isander som hun i det hele tatt får lov til å møte.
Så dør plutselig Jon. Han har hatt hjerteproblemer, og legen mener at det er et naturlig dødsfall. Men Malin er ikke like sikker, når hun ser at tragedien nøster opp et nett av både hat og sjalusi.
I løpet av en tur til byen betror hun seg til en fremmed på en kafé.
Når det neste dødsfallet inntreffer i huset, synes det klart at det ikke kan dreie seg om noe annet enn et mord, og kriminalkommisær Christer Wijk blir kalt inn.
Malin forteller han om hva som skjer i huset, og da rettes hatet mot henne.
Vil Christer Wijk lykkes i å løse mysteriet før det er for sent?

"Farlige drømmer" er en svært god bok. Og det er en stemning og undertone i den som forsterkes av både drømmer og tanker uten at leseren helt nøyaktig får vite hvem det er som drømmer/tenker dem.

Boken er dessuten lettlest, språket er godt og intrigene er velgjorte. Språket bærer ikke preg av å være noe spesielt gammeldags, selv om boken ble skrevet på 1950-tallet.
Maria Lang bygger for øvrig gradvis opp spenningen, og som intrigemaker står hun definitivt støtt i konkurransen med dagens krimforfatter, selv om boken mer bedagelig og snill enn de senere års mer
mørke spenningsromaner.
Hun er også en dyktig karakter- og miljøskildrer.

Du bør ikke ha noen avtaler de nærmeste timene når denne boken har kommet i hus, for man blir oppslukt av den og tiden flyr avgårde.
"Farlige drømmer" er nemlig god underholdning i Agatha Christies ånd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar