onsdag 12. august 2015

"Ting jeg vil du skal vite" av Martina Reilly

Ting jeg vil du skal vite
Martina Reilly
Roman
400 sider
Oversatt av Heidi Bloin Johannessen
Cappelen Damm
2015

Irske Martina Reilly er utdannet dramalærer og er bosatt i Dublin. Hun har tidligere utgitt bøker under navnene Martina Murphy og Tina Reilly.

En tragisk arbeidsulykke snur Nicks liv på hodet og får ham til å forlate sin kone Kate og deres to små barn. Planen er hele tiden at han en dag skal flytte tilbake. To år senere dør Kate, og Nick må flytte hjem for å overta ansvaret for Emma og lille Liam.

"Ting jeg vil du skal vite" handler hovedsakelig om den tidligere brannmannen Nick, som prøver å forsone seg med sin kones nylige død. Hans kamp blir enda vanskeligere siden han bærer på minnene om arbeidsulykken, som hjemsøker ham, og det faktumet at han nå er den eneste omsorgspersonen til to små barn, som føler at han forlot dem.


Men Kate kommer han til unnsetning, i døden som hun gjorde i livet.  Den dagen hun begraves, finner nemlig Nick en manual som hun har skrevet til ham. Manualen skal hjelpe han med å takle hverdagens oppturer og nedturer, og inneholder bl.a. lister over ting hun vil at han skal vite - først og fremst om barna, men også om henne selv, samlivet og kjærligheten de delte, og ikke minst om Nicks egen fremtid.

I boken følger vi Nick mens han navigerer via foreldre og småbarns grupper til barnas første kommunion. Og når han til sist, ikke bare evner å forsone seg med sin kones død, men også med den tragiske ulykken som har hjemsøkt ham i årevis.

"Ting jeg vil du skal vite" er særdeles godt skrevet, og en bok som omhandler problemer vi alle kan relatere oss til.

Historien fortelles på effektivt vis gjennom ulike perspektiver, slik at vi ikke bare får se verden gjennom Nicks øyne, men også fra de rundt ham. Nicks åtte år gamle datter Emma er i så måte en regelmessig bidragsyter og vi kan føle hennes sorg og forvirring når hun forsøker å forstå hva som har skjedd, etter at hennes verden blir snudd på hodet. Hennes forhold til sin to år gamle lillebror Liam, formidles også godt. I en typisk storesøster stil sjefer hun med ham, men føler samtidig et stort ansvar for ham, i og med at deres mor har gått bort.

Selv om vi får høre om den tragiske arbeidsulykken, som Nick måtte handskes med, tidlig i boken, avsløres detaljene rundt denne gradvis, noe som medfører at det fulle bildet ikke kommer helt frem før mot slutten. Den endelige konklusjonen føltes tilfredsstillende, og jeg satt igjen med en visshet om at Nick og de to barna hans ville blomstre videre til tross for tapet de måtte lide.

Selve plottet er ganske komplisert, og det finnes en rekke underliggende plott som gjør denne historien enda mer interessant.

Forfatteren unngår dessuten å være moraliserende.

Karakterene i boken er forøvrig svært tiltalende. Og hovedpersonen Nick, er en person som jeg nok ikke kommer til å glemme med det aller første

"Ting jeg vil du skal vite" er en flott bok. Den forteller en fryktelig trist historie, men er samtidig oppløftende og uforglemmelig. Den er også full av håp.

Forfatteren har ellers på dyktig vis skildret hvordan sorg påvirker mennesker på ulike måter.

Og selv om premisset for historien er av det hjerteskjærende slaget, er den likevel ispedd en god dose med humor.

Anbefales varmt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar