torsdag 6. august 2015

"Plommetreet" av Ellen Marie Wiseman

Plommetreet
Ellen Marie Wiseman
Roman
462 sider
Oversatt av Arve Torkelsen
Juritzen forlag
2015

Ellen Marie Wiseman er født og oppvokst i USA og bor nå med sin mann utenfor Lake Ontario. "Plommetreet" er hennes debutroman. Den er inspirert av hennes mors oppvekst i nazi-Tyskland.

"Plommetreet" forteller en dypt rørende historie om menneskelig utholdenhet og varig kjærlighet. Handlingen følger en ung tysk kvinne gjennom andre verdenskrig og det som skjedde i kjølvannet av den.

Den sytten år gamle Christine Bölz vet at det er en hel verden som venter på henne utenfor den lille tyske landsbyen Hessental hvor hun bor. Det er en verden hun har begynt å skimte gjennom kunst, musikk, bøker, og ikke minst gjennom Isaac Bauerman, den kultiverte sønnen til den velstående jødiske familien hun og moren jobber for som hushjelp.


Men fremtiden hun og Isaac drømmer om å dele står overfor større utfordringer enn deres klassetilhørighet.

Høsten 1938, er Tyskland i rask endring under Hitlers regime. Antijødiske plakater er overalt, avvikende snakk blir forstummet, og en ny lov forbyr Christine å returnere til sin jobb, og å ha noe forhold til Isaac.

De to blir brutalt revet fra hverandre når Isaac blir sendt i konsentrasjonsleir.

Christine gir aldri opp håpet om å redde ham, og hun planter et plommetre i håp om at den dagen det blomstrer, skal hun og Isaac være sammen.

Men én dag klarer Isaac å rømme fra en fangetransport.

Christine holder han skjult på loftet i familiens hus, men etter en stund blir de avslørt. Begge blir tatt til fange og transportert til konsentrasjonsleiren Dachau.

I månedene og årene som følger, må Christine konfrontere Gestapos vrede og grusomheter i Dachau, desperat etter å være sammen med mannen hun elsker, å overleve, og til slutt, for å snakke ut.

Hun blir reddet når de amerikanske styrkene kommer, men gleden blir kortvarig når hun innser at Isaac mest sannsynlig er drept.

Med den tyske hjemmefronten som bakteppe, er "Plommetreet" en uforglemmelig roman om mot og oppløsning, krigens umenneskelighet, og den hjertesorg og håp som står igjen i dens kjølvann.

Historien er tragisk, forferdelig og trist, men også opplysende og tankevekkende. For å lese om vanlige tyskere som bodde i Tyskland under Hitler og hans nazistiske partimedlemmers skremmende tøyler og grusomheter, gir et annet perspektiv på Tyskland under andre verdenskrig. Selv om landet var i krig, og samtlige av dets innbyggere følelsesmessig berørte, trodde ikke alle på Hitlers idealer. De måtte også bære på skammen etter krigen.

Boken inviterer leseren inn i livene til Christine og Isaac. Deres forbudte kjærlighet som på tragisk vis blir forsterket av skremmende tider i Tyskland, og videreføres av Hitler og hans nazistisk rasistiske ideologi, inkludert antisemittisme og arisk overlegenhet.

Selv om det er mye sorg i denne boken, er historien både godt og overbevisende skrevet. Jeg ble nærmest oppslukt av den og klarte derfor ikke å legge boken fra meg.  

Forfatteren, Ellen Marie Wiseman, evner å vise et annet perspektiv på hvordan ordinære tyskere levde og overlevde, så vel som å gjøre hva de kunne for å hjelpe andre borgere, som var målene for naziregimet, i sikkerhet.

Det er ikke første gang jeg leser en historie fra andre verdenskrig som blir fortalt fra dette perspektivet. Likevel forteller "Plommetreet" det på en slik måte at det føles friskt og unikt, der tyskere tillates å være enkeltpersoner, i stedet for at de generaliseres til én stor fiende.

Forfatteren har dessuten en slående evne til å fortelle i detaljer og nyanser. Hun skriver ikke bare om tyske landsbyer i flammer etter de alliertes bombetokt, men beskriver på et særdeles troverdig vis den etterfølgende lukt av røyk og smak av aske.

Hun er også dyktig til å beskrive menneskelige følelser, noe jeg anser som svært viktig i en bok hvor de følelsesmessige traumene forårsaket av krig er det sentrale temaet. 

Jeg vil på det sterkeste anbefale "Plommetreet", kanskje spesielt til de av dere som er interessert i historie.

1 kommentar:

  1. Enig med deg, dette er en utrolig flott roman. Likte hvordan hun skildret dagliglivet til tyskerne i Tyskland under 2. verdens krig.

    SvarSlett