onsdag 26. august 2015

"Debutanten" av Kathleen Tessaro

Debutanten
Kathleen Tessaro
Roman
378 sider
Oversatt av Eva Ulven
Silke Forlag
2015

Som barn drømte Kathleen Tessaro om å bli danser, koreograf, kunsthistoriker eller skuespiller. Hun fulgte drømmen og flyttet til London for å gå på teaterskole. Hun ble tidlig tvunget til å innse at hun ikke passet på scenen. Isteden ble hun med i en skrivegruppe, og forfattergjerningen ble hennes redning! Etter seks internasjonale romansuksesser, blant annet "Eleganse" og "Duft av Parfyme", føler Kathleen Tessaro seg nå som forfatter og er fornøyd med livet.
Ideen til "Debutanten" kom når en venn sendte henne en samling og utfordret henne til å ta dem med i sin neste bok. Som leser vil du kjenne igjen danseskoene, armbåndet og bildet av sjømannen...
Kathleen Tessaro bor nå i Pittsburgh med mann og en sønn.

Den begavede kunstneren Cate (Katie) Albion har reist hjem til London fra New York for å bo hos sin tante og å unnslippe en litt trøblete fortid. Hun får jobb i tantens auksjonsfirma, og sendes til Devon for å taksere innboet i det en gang så grasiøse herskapshuset Endsleigh, men som nå er en nærmest forsømt eiendom, eid av en tidligere

overklasse familie.

Skjult bak en av husets støvete, gamle bokhyller, finner Cate en gammel skoeske. I den befinner det seg et merkverdig utvalg av objekter. Et par utsøkte dansesko i sølv (som etter stilen å dømme må være fra slutten av 1920- eller begynnelsen på 1930-tallet), et smalt sølvskrin med en snirklete "B" i midten, pyntet med diamanter, en medtatt grønn nål med bilde av et levende lys, en liten, anløpen messignøkkel, et fotografi av en ung mann i marineuniform, og et lite armbånd av perler, diamanter og smaragder, merket Tiffany & Co.

Fascinert av dette funnet, bestemmer Cate seg for å løse mysteriet med skoesken. Hun blir oppslukt av historien om dens eier, Diana Blythe - kalt Baby.

Baby var yngst av to søstre. Hun var kløktig, vakker og uvøren. Hun var dessuten sin generasjons mest berømte debutant (altså en som debuterer i den engelske sosieteten), og kanskje også den farligste.

Sporene Cate finner, avslører en sjokkerende historie om en destruktiv og vanedannende kjærlighet.

Baby lagde nemlig skandaler og knuste hjerter i Londons dedakedente kretser. Hun ble mer og mer skjør og ulykkelig: omgitt som hun var av karrieresugne politikere, kyniske forretningsmenn og desillusjonerte aristokrater.
Men en dag forsvant hun. Ingen visste hvor hun hadde tatt veien. Var hun død? Gjemte hun seg? Hvorfor?

Cate blir trukket dypere inn i Babys tragiske livshistorie. Men Babys historie er også en historie som vil tvinge Cate selv til å konfrontere noen av sine egne demoner.

"Debutanten" er en svært god bok som forteller en historie om de to Blythe søstrene, men også om vennskapet som oppstår mellom Cate og Jack (en mann som jobber i tantens auksjonsfirma).

Historien om Baby Blythe er hjerteskjærende, men interessant. Forfatteren har visstnok benyttet en sann historie som basis for selve årsaken til Babys forsvinning.

Tessaro skriver utvilsomt godt. Beskrivelsene hennes er detaljerte og klare, og dialogene er både skarpe og vittige.

Karakterene er svært godt utviklet og interessante. Forfatteren har et stort talent for å bringe sine karakterer til liv, og i "Debutanten" har hun gjort dem smertelig menneskelige og samtidig enkle å relatere seg til.

Det var ellers interessant å lese hvordan bokens historiske- og nåtidige periode gjenspeilte og utfylte hverandre.
Jeg likte dessuten at den historiske perioden kun ble beskrevet gjennom korrespondanse via brev, noe som ga meg et innblikk i fortiden, uten at det, på noe som helst vis, overveldet historien fra nåtiden.

Selve historien berører forøvrig alvorlig tematikk som døden, sorg, gjengjeldt kjærlighet, forbudt kjærlighet og tvungen kjærlighet, i både nåtid og fortid.

Jeg vil så absolutt anbefale "Debutanten". Boken var svært underholdende og det tok meg ikke mange dagene å lese den.

Hvis du liker bøker som utforsker den menneskelige naturs mørke sider, og samtidig er ispedd mystikk og romantikk, så tror jeg at du garantert vil like "Debutanten".

1 kommentar:

  1. Flott omtale! Jeg har boken i hyllen, men den har blitt liggende i påvente av behov for "dameroman". Ser fra din omtale at den er noe mer enn det, så nå rykket den kraftig frem i køen :) Takk for fint lesetips!

    SvarSlett