lørdag 22. august 2015

"Den ubehagelige sannheten" av William Landay

Den ubehagelige sannheten
William Landay
Krim
431 sider
Oversatt av Kurt Hanssen
Cappelen Damm
2015

William Landay har utdannelse fra Yale University og Boston College Law School. Etter tjenestegjøring ved Høyesterett i Massachusetts jobbet Landay ved statsadvokatens kontor og fungerte som aktor i seks år. Han har utgitt tre romaner. Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd med "Til Jakobs forsvar", som er under utgivelse i 28 land. For sin første bok, "Den ubehagelige sannheten", vant han Creasey Dagger Award for Beste Debutroman.

"Den ubehagelige sannheten" er en innsiktsfull, menneskelig, og uforglemmelig roman.

Det merkes at forfatteren, William Landay, er godt bevandret i politiets fremgangsmetoder, og han holder et godt grep om leseren fra første- til siste side i denne bemerkelsesverdige boken.

Boken har i tillegg gode miljøbeskrivelser, et stramt plot og en svært interessant hovedperson.

Det skjer aldri noe i den søvnige lille byen Versailles, i Maine. De fleste av innbyggerne mener i hvert fall det.

Da den 24 år gamle politimesteren Ben Truman oppdager et lik i en avsidesliggende turisthytte ved Lake Mattaquisett, blir han hodestups kastet inn i en drapsetterforskning som leder han helt inn i Bostons underverden.

Avdøde er en fremtredende aktor fra Boston-disktriktet, som var i ferd med å rettsforfølge en serie av gjengrelaterte mord. Og måten han har blitt drept på, har flere likhetstrekk med en rekke drap, som har hopet seg opp i kjølvannet til en mistenkt, som blir innbitt forfulgt av den intense mordetterforskeren i Boston, Edmund Kurth.

Truman ville vært glad for å etterlate hele etterforskningen til ham, men føler likevel et gnagende ansvar for å la seg involvere i en etterforskning, som egentlig ingen andre vil han skal ta del i.
Han er også en mann som liker å bevege seg motstrøms og la seg veilede av sine instinkter.

Etterhvert som det gradvis går mot en løsning, og lag på lag møysommelig avdekkes, blir hemmeligheter avslørt. En Pandoras eske som åpnes, truer alt det som Truman holder for å være sant.

Han innser snarlig at han befinner seg i stor fare, men det er altfor sent for ham å snu.

"Den ubehagelige sannheten" er en svært god bok. Den er tidvis nokså mørk, men noe annet kan forsåvidt ikke forventes når det tross alt dreier seg om en mordgåte.

Historien er spennende og får deg til å tenke på hvor diffus grensen mellom rett og galt kan være når politiet står overfor hardkokte kriminelle.

Historien fortelles dessuten fra et første persons perspektiv.

Forfatteren er en ivrig observatør og kronikør av ulike typer av mennesker, inklusive deres svakheter og motivasjoner.
Han utstyrer karakterene med fullt funksjonelle moralske kompass, og plasserer dem alle i situasjoner hvor disse til gangs blir testet.

Historien er en fortelling om selve prosessen med å avdekke sannheten og at rettferdighet skjer fyllest, men den er også en hyllest til sannhetens tidvise skiftende natur og moralske tvetydighet.

At en forfatter kan bære sine lesere gjennom et komplisert moralsk minefelt med både intensiv spenning og troverdighet er imponerende i en hvilken som helst bok, men spesielt i denne, særlig med tanke på at dette er Landays debutroman.

Hans måte å skrive på er forøvrig flytende, og det er lettlest. Beskrivelsene er levende og karakteriseringen er observant, innsiktsfull og følsomt formidlet.

"Den ubehagelige sannheten" er en page-turner med sterke moralske og psykologiske undertoner, og ikke minst en imponerende debutroman.

Det er en bok som jeg definitivt kan anbefale!

2 kommentarer:

  1. Takk for anbefalingen! Alltid fint å få slike tips. Håper du har en fin helg!

    SvarSlett
  2. Leser i den nå og snart ferdig med den:) Liker den godt selv om Til Jacobs forsvar av samme forfatter er hakket bedre:)

    SvarSlett