søndag 30. august 2015

"Ønskemesterens datter - Støv & stjerneskinn" av Laini Taylor

Ønskemesterens datter
- Støv & stjerneskinn
Laini Taylor
Fantasy
462 sider
Oversatt av Hilde Rød-Larsen (MNO)
Bazar Forlag
2013

Laini Taylor  (født i 1971) bor i Portland, Oregon sammen med sin mann, illustratøren Jim di Bartolo, og deres datter Clementine. Triologien "Ønskemesterens datter" består av "Mørk engel", "Støv & stjerneskinn" og "Guder & Monstre" samt e-novellen "Marionetter & Magiske øyeblikk".

"Støv & stjerneskinn" er den andre boken i triologien om "Ønskemesterens datter".

Borgerkrigen som har plaget Eretz, den parallelle verdenen som Karou kommer fra, er tilsynelatende over. Englene har triumfert, og kimærene har blitt henrettet eller tvunget inn i slaveri.

Ønskemesteren, Brennstein, er død. Og de få kimærene som har unngått å bli tatt til fange, har søkt tilflukt på jorden, og planlegger gjengjeldelse. I sentrum står Karou. Hun blir sett på som en forræder av sitt eget folk, et spøkelse av

vennene i Praha, og kanskje den farligste trusselen av englene. Nå befinner hun seg alene og isolert i kampen for å redde kimærene.

I "Støv & stjerneskinn" fortsetter Karous ferd videre, men det er en reise som ikke bare hun må ta. Tilbake igjen, og med et større fokus enn i forrige bok, står Zuzana og hennes oppgave med å finne ut av hva som har skjedd med bestevenninnen, og Akiva, som søker etter Karou og forhåpentlig en tilgivelse som han tror hun aldri vil gi ham.

I denne oppfølgeren tar Karou opp arven etter sin surrogat far, Brennstein: gjenoppstandelsen av deres folk. Hun forsøker å ignorere sorgen etter hans død, og velger å dekke over tapet med et tykt slør av raseri. Akiva er kilden til dette raseriet, og Karou synes å være tilfreds med å holde fast på sin tro om at han alene er ansvarlig for hennes sorg.

Krigen fortsetter mellom de få gjenværende kimærene og serafene. Akivas folk har med lite varsomhet forsøkt å ødelegge kimærene. Men etter en årelang krig, hvor død og ødeleggelser har blitt påført, vokser det frem ulike fraksjoner - uansett hvor små de enn måtte være - som hver for seg begynner å puste liv i kimer til opprør.

Hjertesorg er et sentralt tema i denne oppfølgeren, og i høy grad dveler den ved både kjærlighet og svik.
Selve historien sjokkerer, men den har også øyeblikk av ren glede.

På dyktig vis har forfatteren skapt fantasifulle verdener, men dette er langt i fra hennes eneste talent. Ord og verdener kolliderer mellom sidene i boken. Kjærligheten både taper og vinner. Håpet svinner, men fornyes, alt skildret på ekte og levende vis. Levendegjort blir også alle de mystiske, surrealistiske og merkelige skapningene.

Nok en gang evner Laini Taylor å bringe stor magi med enkle ord, surrealistiske verdener og godt skildrede karakterer. Den første boken, "Mørk engel", skjerpet appetitten min, men "Støv & stjerneskinn" tok meg enda dypere med inn i denne magiske verdenen som er sammenvevd med vår egen.

Oppfølgeren til "Mørk engel", "Støv & stjerneskinn" viser at Laini Taylor er en moden forfatter, så vel som at den skildrer Karous utvikling som hovedperson.

Historien er denne gangen mer overbevisende, tematikken mer moden, og romansene mer troverdige. Denne andre boken i trilogien transporterte meg til konfliktens kjerne, der jeg nærmest glemte at det var en kamp som ble utkjempet mellom overjordiske vesener, og at det var fantasi jeg leste. Alt som hadde noe å si, var at jeg kom meg til siste side i boken, og den var så absolutt ikke skuffende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar