lørdag 29. august 2015

"Ønskemesterens datter - Mørk engel" av Laini Taylor

Ønskemesterens datter
- Mørk engel
Laini Taylor
Fantasy
400 sider
Oversatt av Silje Beite Løken
Bazar Forlag
2012

Laini Taylor (født i 1971) bor i Portland, Oregon sammen med sin mann, illustratøren Jim di Bartolo, og deres datter Clementine. Triologien "Ønskemesterens datter" består av "Mørk engel", "Støv & stjerneskinn" og "Guder & Monstre" samt e-novellen "Marionetter & Magiske øyeblikk".

"Mørk engel" er den første boken i triologien om "Ønskemesterens datter".

Hovedpersonen, Karou, er en sytten år gammel kunststudent i den vakre byen Praha, i Tjekkia. Hun har blått hår, flere tattoveringer og hun snakker mange språk - men ikke alle er av menneskelig opphav.
Til stadighet fyller Karou skissebøkene sine med tegninger av merkelige skapninger, noe som har gitt henne en slags kultstatus på skolen. Hun tegner de samme skapningene om og om igjen, gir dem navn, identiteter og historier - omtrent som i en tegneserie. Men det Karous venner ikke vet, er at disse skapningene ikke er et produkt av hennes

fantasi - de er nemlig hennes familie.

Karou vet ikke hvor hun kommer fra, eller hvem hennes virkelige familie er. Når sant skal sies, har hun ikke krav på en spesiell nasjonalitet. Alle legitimasjonspapirene hennes er forfalsket, og alle aksenter og språk - med unntak av det hun lærte først, det språket som ikke er av menneskelig opphav - er heller ikke hennes. Fra spedbarns alderen har hun blitt oppdratt av Brennstein, en streng kimær med et hode som hovedsakelig minner om en vær (men uten pels), menneskelige armer og overkropp, og en fallen, gyllen pels på hofter og ben, i tillegg til en rekke trekk fra andre dyr.
Brennsteins to hjelpere, Issa og Twiga, har også vært med på å oppdra Karou. Issa har ormehale, et nakkeparti som kunne ha tilhørt en brilleslange og et kvinnelig ansikt. Twiga derimot er delvis en giraff.

Karou har vokst opp blant kimærer i en liten inter-dimensjonal butikk hvor Brennstein tilbringer det meste av sin tid.

Det er kun ett sted i hele verden der mennesker kan få tak i ønsker: Brennsteins butikk.
Døren inn til Brennsteins butikk fører ut igjen nærmest hvor som helst på jorden. Karou kan f.eks. gå inn i butikken fra Praha, for deretter å gå ut, igjennom den samme døren, og befinne seg i Marokko.

Selv om Karou går på kunstskole, må hun av og til jobbe for Brennstein. Og det er kun én type valuta han handler med; tenner. Mennesker som handler med Brennstein, gir han nemlig tenner i bytte for ønsker. Desto flere tenner, gir desto bedre og større ønsker. Men noen av handelsfolkene får ikke lov til å nærme seg Brennsteins butikk. Karous jobb blir dermed å finne dem og gjøre handel med dem på deres eget territorium. Det kan være farlig, og hun har arr etter et skuddsår som beviser nettopp dette.
Brennstein derimot forteller aldri Karou hva han skal med alle tennene; det er en av hans mange regler.

Men Karous liv med jakt etter tenner og kunststudier er i ferd med å endre seg...

Det hele begynner med at det dukker opp svarte håndavtrykk på alle dørkarmer rundt om på jorden. Som et resultat av dette, sender Brennstein henne ut på flere ærender enn noensinne, formodentlig siden tannforsyningene hans er i ferd med å minke raskt.

På et av disse ærendene, får Akiva, en seraf med vinger av ild, øye på Karou i en bakgate i Marrakech, i Marokko. Han er en krigersk engel som har vært med på å merke dørkarmene. Karou har aldri sett en engel før, og hun har heller ikke kjennskap til den pågående krigen mellom seraferne og kimærene.
Hun blir tiltrukket av Akivas blendende utseende, men instinktet forteller henne umiddelbart at han er en fiende og at hun bør komme seg unna. Akiva derimot, blir merkelig nok svært så fascinert av denne menneskelige jenta med blått hår.

Og etter hvert gnistrer det en forbudt kjærlighet dem i mellom.

Men vil Karous nyoppdagede kjærlighet overleve trusselen om en brutal utenomjordisk krig?

"Mørk engel" er kort oppsummert en Romeo og Julie-historie der engler og demoner har hovedrollene.

Verdenen som forfatteren, Laini Taylor, har skapt rundt karakterene sine, er både fascinerende og spennende. Dessuten har hun gjort et usedvanlig godt stykke arbeid med å utforske følelsesmessige aspekter som lojalitet til ens nærmeste og en lengsel etter å forstå noe utenfor seg selv.

Historien hun forteller er både dramatisk og romantisk, nær sagt en saga der hovedingrediensene er identitet, krig og kjærlighet.

Forfatteren har forøvrig et særdeles godt språk, og hun bruker det til å skape både levende og fengslende beskrivelser. Hennes fantasi bringer liv til både engler, som mister ulmende fjær fra flammende vinger, og en rekke kimærer i ulike størrelser og fasonger.

Bakteppet, med ulike byer over hele jorden, bringes til liv med bemerkelsesverdig beskrevne kulturelle aspekter, severdigheter, lyder og lukter.

Laini Taylor tar utvilsomt leserne med på et eventyr der hele jordkloden er nedslagsfelt, og til andre dimensjoner, til verdener som i hvert fall jeg aldri har lest maken til.

Boken blander elementer av fantasy, romantikk og mystikk. Selv om mange av dens hendelser er av utenomjordisk art, vil leserne, kanskje spesielt de unge, kunne relatere seg til Karou, som i bunn og grunn bare er en tenåringsjente som forsøker å finne ut av hvem hun er og hvor hun kommer fra. Det er denne universelle lengselen etter selvidentitet som gjør Karou så menneskelig, for ikke å nevne en sårbarhet som kontrasterer hennes mer ekstraordinære egenskaper.

"Mørk engel" er en original, velskrevet, og høyst minneverdig bok, og en bok jeg trygt kan anbefale til alle med en viss forkjærlighet for fantasy.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar