fredag 13. november 2015

"Hotell Angleterre" av Marie Bennett

Hotell Angleterre
Marie Bennett
Roman
592 sider
Oversatt fra svensk av Halvor Kristiansen
Gyldendal Norsk Forlag
2015

Marie Bennett ble født i Malmö, Sverige i 1969, men har tilbragt størsteparten av sitt voksne liv utenlands. Hun har studert kunsthistorie ved Universitetet i Lund og journalistikk i England, og har bodd i Paris, California og Madrid før hun bosatte seg i London. Der har hun de siste 18 årene bodd  med familien og har jobbet i media- og forlagsbransjen. Noen brev fra hennes mormor om beredskapstiden i Sverige under andre verdenskrig inspirerte henne til å skrive debutromanen "Hotell Angleterre"

"Hotell Angleterre" er en historisk roman, hvor handlingen finner sted under andre verdenskrig. Vi befinner oss i Sverige, hovedsakelig i Malmö og Norrbotten, ved grensen mot Finland. Hovedpersonene er det ganske nygifte paret Kerstin og Georg.

Ikke lenge etter bryllupet, blir Georg innkalt til militæret.  Det trengs nemlig folk til å bevokte grensen mot nabolandet så

ikke russerne skal forville seg inn på svensk territorium. Myndighetene frykter at de røde skal finne på å gå inn i Sverige mens de først er i gang (det er kun én drøy måned siden russerne gikk inn i Finland).

Men livet i brakkeleiren Svartnäset i Norrbotten blir ikke enkelt for Georg og hans medsoldater. De både sulter og fryser, og står under ledelse av et sadistisk og nazi-vennlig befal.
Et opprør blant soldatene blir skjebnesvangert for Georg. Han blir internert i en arbeidsleir for kommunister og andre uønskede elementer. På grunn av dette, forblir han borte fra Kerstin og hjembyen gjennom fire år (egentlig skulle han vært borte i bare fire måneder).

I Malmö sitter Georgs kone, Kerstin, og venter forgjeves på at han skal komme tilbake. Til slutt blir hun tvunget til å flytte hjem til sine foreldre og deres trange toromsleilighet. Det er heller ingen enkel situasjon for Kerstin, men hun har det i hvert fall varmt og forholdsvis trygt. Hun har dessuten fortsatt et arbeid å gå til i Malmö Colonialvarelager, og kan dermed forsørge seg selv.

Georg skriver hyppig brev til henne, men etter hvert blir hun lei av dem og svarer ganske pliktoppfyllende.

Etter en stund, flytter den gåtefulle Viola inn i blokken hvor Kerstin nå bor. Hun er fra Stockholm og jobber som lotte. Etter en ganske rolig start på deres bekjentskap, snur det til det motsatte, og til Kerstins fortvilelse, blir hun plutselig dypt forelsket i Viola. De to innleder et forhold, som etter en tid tar slutt på grunn av Kerstins sjalusi. Hun mistenker at den militært engasjerte Viola driver med spionasje, noe som kan sette dem begge i fare.

Da Georg omsider kommer hjem igjen til Malmö, er han et såret menneske, i både kropp og sjel. Han er fortsatt drevet av lysten til å forsørge seg selv og sin kone, som han har lengtet så mye etter gjennom årene i fangenskap. Kerstin derimot synes å mene at Georgs hjemkomst virker forstyrrende på hennes lidenskap for Viola.

Men Georg er en som kjemper, og ønsker å skape en så normal hverdag som mulig. Han møter motstand i form av at praktisk talt ingen vil ansette en som har vært internert. Til slutt, får han arbeid på et trykkeri for den venstreorienterte avisen Fakkelen. Og takket være Kerstins foreldre får han tak i en leilighet som de kan flytte til, og hvor de kan forsøke å lappe sammen ekteskapet sitt igjen.

"Hotell Angleterre" er en dramatisk, men fiktiv fortelling med innslag av fakta. Personene i romanen er oppdiktede, i likhet med Svartnäset og Hotell Angleterre, som ikke har noe med Københavns tradisjonsrike Hotel d'Angleterre å gjøre. Heller ikke avisen Fakkelen har eksistert.

Boken evnet å holde meg fanget hele veien. Selv om de første kapitlene tar for seg det militære liv, så er ikke dette en bok om dets anliggende, men mer om hvordan folk i det sivile samfunnet blir rammet av krigen. Det er rasjoneringer og kaffeerstatninger, mørkelegginger, lapping og reperasjoner av diverse klær, svarte markeder, og hvor det å få et par appelsiner på julaften er rene luksusen.

Forfatteren har en god penn, og er flink til å hente frem de små detaljene og sånn sett levendegjøre historien, som noen ganger blir fortalt fra Kerstins perspektiv, andre ganger fra Georgs.
Boken handler dessuten om hvordan en mann og en kvinne skal finne veien tilbake til hverandre igjen etter en viss tid hvor de begge har forandret seg fundamentalt.

Dette er også en bok som drøfter hvordan det er å være et menneske, med alt som det innebærer. Relasjoner, vennskap, kjærlighet, bedrag og tilgivelse, og en ustanselige vilje til overlevelse når det stormer som verst, for å nevne noen av ingrediensene.
Det hele er troverdig skildret, og karakterene føltes på mange måter ut som ordinære mennesker med ulike sider, noen av dem mindre behagelige.

For øvrig er noen av trådene fortsatt løse og ubesvarte etter endt lesing. Dette trekker selvsagt helhetsinntrykket noe ned.

Men, til å være en debutroman er "Hotell Angleterre" et imponerende stykke arbeid, og jeg ser definitivt frem til å høre mer fra Marie Bennett.

2 kommentarer:

  1. Bra omtale av boka. Jeg har lest den, og er enig med deg i det du skriver. Og jeg vil gjerne lese mer av Marie Bennett!

    SvarSlett
  2. Flott omtale! Jeg har boken liggende, og nå minker det på norske av året, så da plukker jeg den nok frem :)

    SvarSlett