lørdag 23. februar 2013

"Menneskets natur" av Jørgen Brekke

Menneskets natur
Jørgen Brekke
Kriminalroman
Gyldendal norsk forlag
2013
 
Det er sikkert mange som har ventet på forfatterens tredje roman. For det har bare gått en vei siden han i 2011 debuterte med Nådens omkrets. I fjor kom Drømmeløs. Forfatteren er solgt til 13 land. Jeg tror det er flere nå.

Du må holde tungen rett i munnen og følge skikkelig med når denne leses. I all når jeg aldri leser bak på omslaget. Ethvert møte med en bok skal være så nakent som mulig. Og jeg har lest begge utgivelsene. I likhet med de to ligger det en naturvitenskapelig bakgrunn og belyser historien. I denne, Hippokrates ca 460 - 337 f.kr. Boken er inndelt i fire deler. Blod, slim, gul og svart galle: De fire temperamenter. Hvem husker ikke dette fra ex. phil.

Denne utgaven om politibetjenten Odd Singsaker forteller oss hva som hendte med Felicia Stone som han var gift med og som reiste i fra han og forsvant.


Den går retrospektivt tilbake.  Og i hvert kapittel kommer en overskrift når du minst venter det. Fem dager før det skjedde... For plutselig etter to sider nok en overskrift... Dagen før det skjedde... En fortellerstemme. Hva skal skje... Kan du spørre. Dette gjorde meg forvirret men etthvert brydde jeg meg ikke så mye om dette. Bare leste på! Og jeg var veldig fornøyd etter siste side.

Scenariene er/ delene er: En iskald politibetjent.
En festglad student i plutselig trøbbel.
En hustru som slår tilbake på sin ektefelle.
En torpedo.

Historien er lagt til Trondheim og Hitra. Fofatteren er alene om denne inndelingen i sinnstilstand og disse stadige tidsskiftene jeg nevnte. Språket er godt. Skrevet med kløkt og glød. Som vanlig har han et smittsomt engasjement og glød.

En historie om seig kjærlighet. Store forbrytelser, temperamentene og alt annet som berører oss i det daglige.

Jeg gir den terning, 5.

2 kommentarer:

  1. Jeg likte den første boken til Jørgen Brekke, den andre litt mindre men han skriver jo godt og har hatt en fantastisk suksess etter debuten!

    SvarSlett
  2. Jeg tror denne er hans beste.

    SvarSlett