mandag 21. mars 2016

"Ulvehundgåten" av Jørn Lier Horst

Ulvehundgåten. CLUE 9
Jørn Lier Horst
Barnebok, 8-14 år
160 sider
Kagge Forlag
2016

Jørn Lier Horst har bakgrunn som etterforskningsleder i politiet. Han er en av Nordens fremste kriminalforfattere for voksne, og har blant annet vunnet Bokhandlerprisen, Riverton-prisen og Glassnøkkelen for sine romaner. CLUE-serien har blitt en stor suksess og er nå trykket i mer enn 300 000 eksemplar.

Clue er engelsk og betyr ledetråd, spor for å løse en gåte. I tillegg er CLUE satt sammen av forbokstavene til hovedpersonene i serien: Cecilia, Leo, Une og hunden Egon.

I "Ulvehundgåten" er vi kommet til februar og nok en spennende historie rulles opp i og rundt Perlen pensjonat.

Selv om denne boken tydelig bærer preg av å være en del av en serie, kan den fint leses frittstående.


Cecilia og vennene hennes prøver å finne spor som viser hvor det kan ha blitt av den verdifulle Boletta-ringen. Men så dukker den mystiske ulvehunden opp...

Det har ikke vært så kaldt i Skutebukta på lenge. I nesten en hel uke har gradestokken holdt seg rundt minus tyve. Nå har det blitt litt mildere, men fremdeles ligger det tykke lag med rimfrost på vinduene, og det henger istapper fra takene.Hele bukta har frosset igjen. Vinden gjør at det føles enda kaldere, men har også blåst isen fri for snø. Hele Skutebukta er gjort om til en stor skøytebane.

Cecilie, Leo og Une er ute og går på skøyter på sjøisen. Egon, hunden til Une, forsøker seg også, men potene hans glir unna under ham, og han blir liggende flat på magen mens han snurrer rundt. Plutselig får de øye på en stor og svart hund mellom trærne ute på Fjelltangen. Ved nærmere ettersyn kan den nærmest minne om en ulv. De legger også merke til at den fremmede hunden har noe i munnen, og at den slipper det fra seg på bakken. Så hører de et ul fra den andre siden av Fjelltangen. Et dypt og sårt ul som skifter tone og stiger i styrke før det dør ut.

De tar av seg skøytene og skifter til vanlige støvler. Gjengen bestemmer seg for å finne ut av hva hunden la fra seg, og kanskje hvem som eier den. Så går de opp til pensjonatet.

Gamle-Tim forteller dem en historie om ulvehunden, en spøkelseshistorie som har blitt fortalt i generasjoner i Skutebukta. På begynnelsen av 1800-tallet ble frakteskuta Lady Anetta observert med et signalflagg som signaliserte at det var i nød og at de som var om bord, trengte hjelp. De som entret skuta for å hjelpe, fikk se at alle om bord var døde. Hele mannskapet hadde lidd samme skjebne. Ingen var i live. Den eneste som hadde overlevd, var skipshunden (en ulvehund). Det sies at det ble liggende en forbannelse over Lady Anetta etter dette, og at hunden som ble reddet i land, egentlig var en spøkelseshund. Det sies at hunden varsler ulykke og død, og at den viser seg når noen skal dø brått og uventet.

Neste dag blir en av pensjonatets gjester funnet død mellom bilene på parkeringsplassen. Men CLUE-gjengen tror ikke på spøkelser. En spøkelseshund setter nemlig ikke spor etter seg. De går for å finne sporene etter hunden, slik at de kan følge dem og finne ut hvor den kom fra.
Dermed vikles de inn i en av de mest farefulle gåtene de har havnet borti så langt.

"Ulvehundgåten", den niende i rekken i CLUE-serien, er en underholdende og spennende bok, med et intrikat plott som setter bokens hovedpersoner i mange dilemmaer.

Hver bok i CLUE-serien er en egen historie som blir avsluttet, og du trenger ikke lese bøkene i noen bestemt rekkefølge. Likevel er det slik at fire og fire bøker i CLUE-serien henger sammen, i tillegg til gåten som løses i hver enkelt bok. Denne boken handler om den mystiske ulvehunden og hvordan CLUE-gjengen løser en forbrytelse, men det er også starten på et større mysterium: jakten på den verdifulle Bolette-ringen. Bolette-ringen er en ring med en verdifull perle som Cecilias tippoldefar hadde gitt til tippoldemoren hennes, Frida Bolette, da han bygde pensjonatet for over hundre år siden. Om Cecilia, Leo og Une finner den, får du først svar på i bok nummer 12.

Horst skriver flytende og fortellende, med et språk som er lett å forstå. Som leser kommer man hurtig inn i selve historien. Dessuten vil karakterene, for målgruppen, være lette å kjenne seg igjen i.

"Ulvehundgåten" er en riktig god krimbok for barn, og den kan varmt anbefales til selvlesning for 8 til 14 åringer med trang til spenning - og en god porsjon humor.

"Sjøormgåten" er neste bok i CLUE-serien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar