onsdag 9. mars 2016

"Timmy Tabbe - Antiseptisk og klar til bruk" av Stephan Pastis

Timmy Tabbe (Nr. 4)
- Antiseptisk og klar til bruk
Stephan Pastis
Barnebok, 9 - 13 år
Oversatt av Stian Omland, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2016

Stephan Pastis er en amerikansk tegneserieskaper, og mannen bak den verdensberømte tegneserien Perler for svin. "Timmy Tabbe - Det ble begått feil" - var hans debut som barnebokforfatter. Da boken utkom i USA i mars 2012, suste den rett inn på New York Times' bestselgerliste. Oppfølgerne har også gjort det svært godt.

Stephan Pastis har et eget talent for komisk timing, og vekselbruken mellom vitsetegning, tekst og historiens absurditeter bør fortsette å tiltrekke seg lesere som skulle ønske de kunne hytte med neven mot verden med like inkompetent bravur.

Møt Timmy, gutten som lider av en form for stormannsgalskap og mangel på sans for omverdenen. Han har startet et detektivbyrå, som forsøker å løse ulike saker i nærområdet. Det går som regel galt, men Timmy har heldigvis alltid en forklaring på hvem som hadde skylden for hans mangel på suksess.

Timmy bor sammen med moren sin og hennes kjæreste, dørvakt Dave. Han heter dørvakt Dave fordi han har vært dørvakt i blokka hvor de bor. Men nå har han fått seg ny jobb langt borte, så de må bruke ferien til å hjelpe ham med å flytte.

I følge Timmy, må nabojenta Molly Moskins (som lukter mandariner) være nasjonens mest ettersøkte forbryter. Molly har nemlig stjålet sko, globuser, skjeer, naturfagsoppgaver og rettsapparatets hellige ære. Timmy har tatt henne på fersk gjerning, men hun er ennå ikke blitt straffeforfulgt. Han vil derfor ikke ha noe med henne å gjøre, og forsøker etter beste evne å unngå henne.

Det siste han vil, er å dra på ferie med henne, men det er akkurat hva moren hans har bestemt! Morens bestevenninne er nemlig Esther Moskins, Mollys mamma. Og hele familien til Molly skal få være med dem når de skal til Chicago, hvor de skal hjelpe dørvakt Dave med å flytte inn i den nye leiligheten hans.

Timmy tvinges dermed ut på landeveien sammen med mamma, isbjørnen Kjempe, dørvakt Dave, og forbrytergeniet Molly Moskins med familien sin på slep.

Det blir en tur med forviklinger og mange heseblesende opplevelser.

Verden er blitt gal, det gode blir ondt og Timmy Tabbe er en fortapt mann. Kan noen ringe myndighetene?

"Timmy Tabbe - Antiseptisk og klar til bruk" er en veldig morsom oppfølger som fortsetter de litt skjeve innfallene fra seriens tre første bind.

Timmy er en selvsikker gutt som alltid tror på en positiv fremtidsplan. Han er ikke den skarpeste kniven i skuffen, men gir aldri opp, om det så gjelder en sak eller karrieren som detektiv. 

Timmy Tabbe er først og fremst en barnebok, men er likevel en bok som vil appellere til alle aldersgrupper. Jeg tror mange forholder seg til livet med Timmys nivå av forståelse og samhandling med andre mennesker, noe som gjør ham lett å relatere seg til.

Forfatteren har for øvrig en god sans for morsomme situasjoner, og illustrasjonene passer fabelaktig godt til teksten. Historien er godt skrevet med episodiske og korte kapitler. Dessuten er selve innbindingen lekker, med hardt omslag og en god rygg, som tåler mange gjennomlesninger.

"Timmy Tabbe - Antiseptisk og klar til bruk" er en bok, som leseteknisk legger seg på et nivå med "Dustedagboka" og "En pingles dagbok", og som vil tiltale samme målgruppe.

Dette er en morsom bok som jeg trygt kan anbefale til alle barn (særlig de i aldersgruppen 9 - 13 år)!
Mine anmeldelser av de tre første bøkene i serien:
http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2014/04/timmy-tabbe-det-ble-begatt-feil-av.html

http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2014/10/timmy-tabbe-se-hva-du-har-gjort-na-av.html

http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2015/03/timmy-tabbe-vi-mtes-igjen-av-stephan.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar