søndag 27. mars 2016

"Snøhvit må dø" av Nele Neuhaus

Snøhvit må dø
Nele Neuhaus
Krim
436 sider
Oversatt fra tysk av Elisabeth Beanca Halvorsen, medlem av Norsk Oversetterforening
Gyldendal Norsk Forlag
2016

Nele (Cornelia) Neuhaus (f. 1967) er en av Tysklands mest populære krimforfattere. Hun er kjent for serien med politietterforskerne Oliver von Bodenstein og Pia Kirschoff, men har også skrevet frittstående romaner og bøker for barn og unge.

"Snøhvit må dø" er Nele Neuhaus' gjennombruddskrim og hennes første bok på norsk.

"Snøhvit må dø" forteller en mørk, fengslende og stemningsfull historie om et lite lokalsamfunns hemmeligheter. Boken er også nyansert, brilliant utformet og nervepirrende i sin fortelling.

For elleve år siden, i den lille landsbyen Altenhain, ikke så langt unna Frankfurt, ble en 20 år gammel gutt funnet skyldig i mordet på sin vakre 17 år gamle kjæreste Stefanie Schneeberger, kjent som Snøhvit, og hennes beste venninne Laura

Wagner, til tross for at kroppene deres aldri ble funnet.

De to jentene forsvant sporløst, og i en rettssak utelukkende basert på indisier, ble Tobias Sartorius, som var full den skjebnesvangre natten, dømt og fengslet for drap etter å ha nektet å forsvare seg i retten.

Etter å ha sonet sin ti år lange straff i fengsel, vender Tobias hjem til barndoms byen. Der oppdager han at skammen har ødelagt foreldrenes ekteskap, tvunget moren til å flytte og faren til å legge ned vertshuset og mesteparten av gårdsdriften.

Hans tilstedeværelse i den lille tyske landsbyen vekker minnene fra fortiden - minner som lokalbefolkningen helst vil glemme. Han blir møtt av innbyggernes fiendtlighet og mistenksomme blikk, men skyldfølelsen overfor sin gjeldstyngende far gjør at han blir værende.

Omtrent samtidig, på en grå og regntung novemberdag, finner noen bygningsarbeidere knokler og en menneskelig hodeskalle tilhørende en ung kvinne, på en nedlagt militærflyplass utenfor Eschborn.

Når den grove trakasseringen av Tobias og faren hans øker i omfang, og hans fraflyttede mor blir dyttet ned fra en gangbro over en høyt trafikkert motorvei, sendes førstebetjent Pia Kirchhoff og hennes kollega, som for øvrig er leder av voldsavsnittet ved den regionale kriminalavdelingen i Hofheim, Oliver von Bodenstein, til Altenhain, for å overvåke den anspente stemningen i det ellers så rolige lokalsamfunnet.

Pia henter også frem gamle dokumenter, hvor hun oppdager en rekke pussigheter. Og det tar ikke lang tid før hun begynner å mistenke at Tobias ble uskyldig dømt.

Dermed gjør Pia og Oliver et forsøk på å finne ut hva som egentlig skjedde den kvelden da de to jentene forsvant sporløst. Men de møtes av en mur av taushet. Ingen vil nemlig snakke med dem.

Snart synes det klart at forsvinningen av Snøhvit og hennes venninne, er langt mer intrikat og uhyggelig enn tidligere antatt. Og når historien nærmest gjentar seg selv, ved at den pene 17 år gamle jenta Amelie Fröhlich forsvinner, kastes Pia og Oliver inn i et kappløp mot tiden.

Det oppstår en heksejakt i den lille byen, og mange av sporene peker mot Tobias. Men kanskje det bare er landsbyboerne som vil at det skal se slik ut...

"Snøhvit må dø" er en høyst lesverdig og tidvis svært så spennende kriminalroman.

Tysk krim er ikke noe jeg tidligere har vært borte i, og nettopp derfor føles denne boken litt eksotisk. I tillegg føles den både ny og frisk ut. Boken har også en rekke andre positive trekk ved seg, som at spenningen alltid er til stede og tempoet høyt. Det skjer noe nærmest hele tiden. Dessuten lykkes forfatteren svært så godt med å besvare alle spørsmål som dukker opp underveis.

Nele Neuhaus er dyktig til å skildre sine karakterer.

Etter å ha blitt dømt for dobbeltdrap, er Tobias landsbyens sorte får. Måten han blir mottatt på i det lille samfunnet føles både realistisk og troverdig. For innbyggerne spiller det ingen rolle at han faktisk har sonet ferdig straffen sin. Hos dem er det hatet og mistenksomheten som får være i førersetet. Det er rett og slett, øye for øye, tann for tann, som gjelder. Hvordan det føles å bli dømt av folk med de psykologiske effektene det gir, fanger Neuhaus meget bra, akkurat som den hatske atmosfæren.

De to etterforskerne, Pia Kirchhoff og Oliver von Boden, er velgjorte og interessante karakterer som føles troverdige i sine handlinger og atferd. Vi får også god kjennskap til deres private liv, noe som gjør dem lettere å forstå. Men uten at det tar over for selve hovedhistorien.

Likeledes er den korrumperte landsbyen Altenhain uhyre godt beskrevet, med sitt hemmelighetsfulle, nærmest isolerte samfunn, som er uvel mot utenforstående, såvel som mot sin egen fortid og overfor sannheten.

"Snøhvit må dø" er en spennende pageturner og en svært så imponerende introduksjon til et nytt og spennende navn fra den stadig voksende gruppen av dyktige europeiske krimforfattere.

Nele Neuhaus er definitivt en forfatter det er verdt å holde øynene opp for.

1 kommentar:

  1. Ja, er så enig. Har akkurat lest og omtalt den sjøl. Torsdag skal jeg en tur til Berlin, så jeg skal se om jeg kan finne en av de andre bøkene hun har skrevet, Det er visst bare denne som er oversatt til norsk.

    SvarSlett