mandag 21. mars 2016

"Den syvende demonen" av Øistein Borge

Den syvende demonen
Øistein Borge
Krim
320 sider
Font Forlag
2016

Øistein Borge (f. 1958) har bakgrunn fra film- og reklamebransjen, der han har jobbet som regissør, tekstforfatter og kreativ leder. Han har mottatt en lang rekke priser for sine arbeider i både Norge og utlandet, blant annet to gulløver fra reklamefilmfestivalen i Cannes. Borge har tidligere utgitt en serie på tre romaner om ungdomshelten Nino Glass. Han er bosatt på Mallorca.

"Den syvende demonen" er Borges første kriminalroman.

April 2014:
Etter at kriminaletterforsker Bogart Bulls kone og datter ble drept i en tragisk bilulykke, i oktober 2013, søkte han bevisst alkoholens bedøvende effekt. Siden ble han innlagt på en klinikk i Vestfold, hvor abstinensen langsomt slapp taket i ham. I en kort og indignert periode hadde han også vurdert å si opp jobben. Kanskje etablere seg som privatetterforsker. Men etter litt selvransaking droppet han den tanken.

To måneder etter at han ble utskrevet fra klinikken, var han tilbake i jobb i Kripos-bygget, i Brynsalleen i Oslo. Denne gangen tiltrådte han i den nyopprettede stillingen, som Europols mann i det norske politiet. Dette innebar at han skulle assistere utenlandsk kriminalpoliti dersom et drapsoffer var en norsk statsborger. Han ville være operativ i avdelingen hjemme i Norge, men ikke som etterforskningsleder. Hensikten var at han kunne sendes ut på kort varsel, uten at politiet måtte gjøre endringer i bemanningen av en eventuell pågående sak. Oslo var altså basen, men han måtte regne med en del reisevirksomhet.

Kort tid etter, blir den norske eiendomsutvikleren og forretningsmannen Axel Krogh funnet drept i sitt hjem i St. Maxime, en kystby på strekningen mellom Nice og Toulon, i Sør-Frankrike. Noen hadde skåret over strupen hans, og liket var grovt mishandlet. Bl.a. var det snittet inn et kors i ryggen. Krogh hadde i bunn og grunn vært en nøktern mann. Til tross for en betydelig formue, var villaen på Rivieraen den eneste ekstravagansen som kunne spores i hans private forbruk. Han hadde riktignok brukt noen titalls millioner på kunst, men dette betraktet han som en investering. Selv om denne verdifulle kunsten hang på veggene i herskapshuset, var det bare ett bilde som var borte etter ugjerningen. Et lite oljemaleri av en ukjent kunstner som kun hadde signert det høyre hjørnet med et knøttlie syvtall.

Bulls første oppdrag i sin nye stilling, er å bistå det lokale politiet i St. Maxime ved den franske rivieraen.
Der introduseres han for førstebetjent Jean Moulin, om ikke genial, så i hvert fall en mann med orden i sysakene.

I første omgang synes motivet for drapet på Krogh uklart. Det finnes heller ingen spor etter innbrudd, og ting tyder på at Krogh selv hadde sluppet inn drapsmannen. Enten fordi han kjente ham, eller fordi han anså at han ikke hadde noe å frykte fra vedkommende.

Men to viktige spørsmål melder seg nærmest umiddelbart: Hvilken betydning hadde korset som var snittet inn i offerets rygg, og hvorfor hadde drapsmannen nøyd seg med å stjele et uanselig lite oljemaleri i en luksusvilla som bugnet av verdigjenstander?

Snart viser det seg at forbrytelsen har sammenheng med begivenheter som fant sted mer enn hundre år tidligere, da en gruppe billedkunstnere som Evard Munch og Henri Matisse i spissen møttes i Sør-Frankrike. Derfra går det forgreninger til den franske motstandsbevegelsens kamp mot nazistene under andre verdenskrig, før alle spor ser ut til å forsvinne. Og mens Bull og hans franske kollegaer etterforsker mordet på Axel Krogh, har en drapsmann med et helt spesielt prosjekt gjort scenen klar for ny opptreden.

Og ikke lenge etterpå, blir også Kroghs datter, Ella Krogh Sars, funnet skutt og drept. Som med faren, har gjerningsmannen snittet et kors inn i hennes rygg.

Alt tyder nå på at politiet står foran en lang og vanskelig jakt.

"Den syvende demonen" er en velskrevet, medrivende og underholdende bok, med en historisk vri.

Boken er bygget opp omkring en kriminalsak som trekker tråder tilbake i tiden, og som Bull får i oppgave å utrede. Plottet holder hele veien, selv om det tidvis er en smule tungt. Likevel er det både velkomponert og spenningsmettet. Dessuten skjer skiftet mellom de ulike tidsplanene på et uanstrengt vis, uten at man mister overblikket helt.

Persongalleriet er primært den norske kriminaletterforskeren Bogart Bull. Han er en godt over middels høy mann i førtiårene. Moren hans var irsk, men hun døde da han var ganske liten. Likevel tilbragte han de fleste sommerferiene under oppveksten hos besteforeldrene utenfor Belfast. Av den årsak behersker Bull det engelske språket svært godt. Bull er utvilsomt et komplekst menneske, men fremstår både realistisk og levende, hele boken igjennom. Det samme gjør seg gjeldende for samtlige medvirkende karakterer.

Det språklige er for øvrig en fornøyelse. Boken er velskrevet fra start til slutt, svært levende og flytende i språket.

Forfatterens stil er definitivt fortellende, men av og til svært så grafisk i beskrivelsene.

Historien spenner over et stort område, der etterforskningen leder Bull fra Oslo til den franske Rivieraen og landsbyen Deyá i nærheten av Valdemossa på Mallorca. Miljøskildringene er levende og det synes tydelig at forfatteren har orden på lokalkunnskapene, både når det kommer til geografi og kultur.

Historien er dessuten god, og bærer ingen preg av lette løsninger. I tillegg byr den på vendinger av det uventede slaget, og interessante historiske tilbakeblikk.

Alt i alt ble jeg underholdt det meste av tiden, og som debutroman innen krimsjangeren, lover "Den syvende demonen" godt for den neste boken fra Øistein Borges hånd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar