søndag 13. mars 2016

"Piken fra Piemonte" av Fioly Bocca

Piken fra Piemonte
Fioly Bocca
Roman
192 sider
Oversatt av Birgit Owe Svihus
Tiden Norsk Forlag
2016

Fioly Bocca (f. 1977) bor i Piemonte ved foten av Monferratofjellene sammen med sine to barn. Hun er utdannet innen litteratur og redaksjonelt arbeid. "Piken fra Piemonte" er Boccas debutbok og ble raskt en suksess i Italia der den solgte ut førsteopplaget på 15 000 i løpet av én måned.

"Dersom Fremtiden kunne ta en telefon til meg, ville den fortelle meg at livet ofte tar noen vendinger som du rett og slett aldri kunne ha gjettet."

Den trettitre år gamle Anita, som for øvrig er bokens fortellerstemme, vokste opp i den lille landsbyen Obra, i Dolomittene. 

Nå bor hun i Torino, hvor hun deler en leilighet med venninnen Alice. De strever med å betale husleien. Anita, gjennom

sin stilling som korrekturleser i et litterært agentur. Alice, ved å jobbe på en kaffebar.

Hver på sin måte holder de liv i hver sin drøm: Alice sin drøm er å slå gjennom på teateret. Anitas drøm er å oppdage nye forfattere, og hun skulle ønske at arbeidet med å pusse og file på ord, kunne hjelpe noen som kan bruke ordene til å skape nye verdener.

De siste tretten årene har Anita vært kjæreste med fotoreporteren Tancredi. Han er en sympatisk mann, godt likt av de fleste, men mer opptatt av sitt yrke enn henne.

Da hun får beskjed om at morens kreftsykdom er uhelbredelig, reiser hun hjem til Obra for å treffe foreldrene. Moren ligger på sykehuset i Rovereto.

Etter fem dager vender Anita nesen igjen mot Torino. For å holde motet oppe, setter hun seg om kveldene ned foran datamaskinen og skriver en e-post til moren. Men, hvor mye er det mulig å lyve for å hindre at de man elsker, har det vondt? Svært mye, tenker Anita. Og hun forteller en rekke løgner. Hverken den usikre arbeidssituasjonen, eller at forholdet til kjæresten Tancredi er i ferd med å rakne, nevner hun med ett ord. Istedet skriver Anita om hvor fantastisk kjæresten er, at de allerede er i gang med bryllupsforberedelsene og at de ønsker å gifte seg i den lille kirken i Obra.

Men sannheten er en annen. Og når alt synes håpløst, spiller skjebnen henne et uventet puss. En dag på toget møter hun nemlig eventyrforfatteren Arun Agostini.

På mystisk vis virker det som han kjenner den egentlige Anita. De møtes flere ganger, og han erklærer sin kjærlighet. Men tør hun å forlate den trygge og velkjente hverdagen? Og kan hun egentlig stole på ham?

"Piken fra Piemont" forteller en mild og vakker historie, som vil glede og berøre lesere i alle aldre.

Det er en vakker kjærlighetshistorie fra dagens Italia, fra storbyen Torino i Piemonte, til de naturskjønne fjellene i Trentino. Det er en roman om sorgen over å miste sin mor, om frykten for å oppsøke det ukjente, om å våge å leve, om å ha mot til å være fullstendig levende, og om hvordan også hverdagen kan romme magi - hvis man bare våger.

Selv om boken ikke er lengre enn 192 sider, ligger det mye mellom linjene. Til å være handlingsmessig fortettet, utstråler den usedvanlig stor fortellerglede. Forfatteren Fioly Bocca er en kunstner med sitt språk. Og med et tilsynelatende enkelt plott skaper hun ikke annet enn ren magi. Dessuten holder miljø- og personbeskrivelsene høy klasse.

Man kan ikke annet enn å sette seg behagelig til rette og nyte denne herlige boken, som utover å fortelle en god historie, faktisk også har et budskap.

"Piken fra Piemont" berørte i hvert fall meg dypt. Den tar noen eviggyldige emner som tro, håp og kjærlighet opp til debatt, og det er ikke en bok, man legger fra seg og glemmer.

Fioly Bocca når helt inn under huden med denne romanen.

1 kommentar: