mandag 7. mars 2016

"Audrey ut av mørket" av Sophie Kinsella

Audrey ut av mørket
Sophie Kinsella
Ungdomsbok
320 sider
Oversatt av Hilde Stubhaug, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2016

Sophie Kinsella (pseudonym) er en bestselgende forfatter og tidligere frilansjournalist. Hun har utgitt seks bøker om shopoholikeren Rebecca Bloomwood, og også flere bøker under navnet Madeleine Wickham. Bøkene hennes selges verden over og er stadig å finne på bestselgerlistene.

I mars 2009 hadde filmen "En shopoholikers bekjennelser" premiere på norske kinoer. Filmen er basert på de to første bøkene om Rebecca Bloomwood.

Kinsella er gift med Henry Wickham, og bor med sine fem barn i London.

"Audrey ut av mørket" er hennes første roman for ungdom, og er en herlig blanding av komikk, romantikk og alvor; om en ung jentes vei tilbake etter et sammenbrudd. La deg underholde. Og inspirere!

Helt siden den fjorten år gamle Audrey Turner ble utsatt for ondskapsfull mobbing av noen jenter på skolen, har hun lidd av sosial fobi, generell angstlidelse og deressive episoder. Hun har ikke vært på skolen de siste seks månedene, og klarer såvidt å være hjemme hvis hun har på seg et par mørke solbriller som holder virkeligheten ute.
Audreys familie er av det nokså ukonvensjonelle slaget, men på en god og kjærlig måte. Moren er den som setter dagsordenen i hjemmet. Og for tiden er hun ganske oppgitt over storebror Franks dataspill avhengighet.
Siden Audreys angstlidelse er så invalidiserende, forlater hun sjeldent huset, bare når hun skal treffe terapeuten sin, Dr. Sarah McVeigh.

Dr. Sarah oppmuntrer henne til å utfordre seg selv, og ber Audrey starte et filmprosjekt.

Når Audrey begynner å filme hverdagen og se den fra utsiden gjennom et videokamera, innser hun, litt etter litt, hva de andre i familien har måttet ofre gjennom hennes sykdomsperiode. Imidlertid  synes fortsatt livet å være en endeløs oppoverbakke, og når Audrey får sine panikkanfall, gjør det virkelig vondt i hjertet.

Men Linus, en kamerat av storebroren, klarer på et prøvende og følsomt vis å nå ut til Audrey. Han er nemlig kapabel til å hjelpe henne på en måte som ingen andre har vært i stand til å gjøre.
Etter hvert skjer det noe magisk mellom de to. Hun blir gradvis bedre, og med Linus ved sin side føler Audrey at hun kan gjøre ting som før virket umulige. Selv når hun må to skritt fram og ett tilbake, virker det ikke lenger umulig at hun vil klare å vende tilbake til virkeligheten der ute.

Men vil Audrey klare det, og hva vil skje om hun igjen blir konfrontert med mobbingens stygge ansikt?

Le, drøm og håp med Audrey mens hun lærer at til og med når du føler at du har mistet deg selv, kan kjærligheten fortsatt finne deg.

"Audrey ut av mørket" forteller en herlig og hjertevarm historie, som portretterer et svært sensitivt tema med humor og medfølelse, og tilbyr et oppløftende blikk på de kraftfulle effektene av å bry seg med kjærlighet og forståelse.

Boken forteller om konsekvensene for Audreys familie, og hvordan hun og hennes familie kommer videre, samt de seire og nederlag, som Audreys psykiske lidelser har brakt med seg.

Audreys angstlidelse skildres med stor menneskelighet og varsomhet, men også med humor. Boken har en naturlig språkføring, et tempo som kanskje ikke er blant de aller raskeste, men likevel stødig på sin vei, og hvor vi lesere faktisk klarer å se den fremgangen som Audrey gjør, før hun selv. Dette fungerer usedvanlig godt i en bok som primært handler om å kunne konfrontere hverdagen igjen. Selv når Audrey begynner å vise stor progresjon, føles resultatene både organiske og ærlige.
Jeg må for øvrig nevne hvor godt dette også fungerer for den romantiske biten av historien. Den føles også ekte, noe som gjør forbindelsen mellom de to karakterene (Audrey og Linus) desto mer troverdig og nydelig.

Karakterene er særdeles godt skildret. Fra Audrey som er bokens hovedperson og stemme, til familien som takler sykdommen hennes på individuelt vis.

Humoren gjør dessuten boken forfriskende, og en tenåring vil nok la seg overraske over å se hvor godt en lysere tone fungerer når man må håndtere en svært alvorlig tematikk.

Å bli mobbet kan være altødeleggende, og dessverre er det fortsatt en del tabu omkring dette emnet. Derfor er det flott å lese en litt annerledes bok om mobbingens konsekvenser, og som med en litt spesiell form for humor, viser hvordan en hel familie blir berørt, når et barn rammes av psykiske problemer.

"Audrey ut av mørket" innehar en ektefølt historie man kan forholde seg til, humor og karakterer man ikke kan la være å like.

Anbefales på det varmeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar