mandag 12. september 2016

"Gule krokus om våren" av Laila Ibrahim

Gule krokus om våren
Laila Ibrahim
Roman
256 sider
Oversatt av Judith S. Nilsen
Cappelen Damm
2016

Laila Ibrahim bor i Berkeley, California. "Gule krokus om våren" er hennes første roman, utgitt på eget forlag, og amerikanske lesere har trykket boken til sitt bryst.

"Gule krokus om våren" er en sterk, sår og tankevekkende roman om kjærlighet, tap og forsoning fra en av de mørkeste periodene i amerikansk historie.

I 1837, blir den tre måneder gamle gutten Samuel revet bort fra sin mors bryst ettersom hun blir sendt bort fra slavekvarteret til hovedhuset (på Virginia plantasjen, Fair Oaks) for å tjene som amme for plantasjeeierens nyfødte datter, Elizabeth Wainwright.

Mattie er sønderknust av å måtte forlate sin kjære Samuel og harm på den nyfødte Elizabeth, men blir etterhvert glad i den uskyldige lille jenta. Dermed begynner en livslang kjærlighetshistorie mellom en kvinne født til slaveri og en jente født til stor rikdom.

"Gule krokus om våren" er en svært overbevisende roman, med en emosjonell historie som berører hjertet.

Boken er historisk fiksjon på sitt beste, og ser tilbake på en mørk tid i amerikansk historie, en tid da sørstatene var verter for et stort antall svarte slaver.

I bokens første halvdel får vi historien fra Matties perspektiv. Vi blir fortalt om smertene Mattie opplever når hun må forlate sin tre måneder gamle sønn, som gradvis leges av kjærligheten for den lille jenta, som hun gir kallenavnet Lisbeth. Hun blir værende i hovedhuset gjennom flere år. Men når Lisbeths bror kommer til verden, blir Mattie sendt tilbake til slavemarkene.

Senere i boken rettes fokuset mot Lisbeth. Etter hvert som Lisbeth vokser opp, blir hun langsomt oppmerksom på ulikheten mellom hennes og Matties tilværelse. Hun strever med å få sin kjærlighet til Mattie til å stemme med foreldrenes forventninger for fremtiden hennes, og hun er fast bestemt på å beholde det beste fra begge verdener - helt til et grusomt svik tvinger henne til å velge for godt. Tyve år gammel må hun velge mellom hva som er sosialt akseptert og hva som er rett, en avgjørelse som vil forandre livet hennes for alltid.

Forfatteren beskriver slaveriet godt. Hun har til og med fått plass til noen interessante historiske fakta om slaveriet.

Ibrahim balanserer historien fint og holder leseren interessert tvers igjennom. Samtidig håndterer hun de svært komplekse og mangefasetterte karakterene på ypperste vis.

Det er lett å leve seg inn i denne velskrevne og velkomponerte boken.

På et vis er "Gule krokus om våren" en kjærlighetshistorie: Den typen som undersøker forholdet mellom et barn og en omsorgsperson. Det er også en historie om å vokse opp under en av de mørkeste periodene i amerikansk historie.

Alt i alt, er dette en engasjerende og tankevekkende bok. Karakterene fremstår som virkelige mennesker av kjøtt og blod, og man er oppriktig interessert i hvordan det går med dem.

"Gule krokus om våren" er så absolutt verdt å lese, spesielt fordi den bringer mange opplysende fakta om denne tiden og slaveriet.

En gjennomført og gripende bok!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar