lørdag 17. september 2016

"Hjertesorg og høydeskrekk" av Anna Bell

Hjertesorg og høydeskrekk
Anna Bell
Roman
368 sider
Oversatt av Kristi Heggli
Cappelen Damm
2016

Anna Bell skriver en fast, ukentlig spalte hun kaller "The Secret Dreamworld of An Aspiring Author" på nettsiden Novelicious (www.novelicious.com), og hun anmelder moderne romaner for kvinner på nettstedet Chicklit Club (www.chicklitclub.com).

Anna Bell er forfatter på heltid og har utgitt tre romaner. Ved siden av skrivingen liker hun å gå tur med ektemannen og deres labrador.

Hovedpersonen Abi bor i Portsmouth og jobber som grafisk designer i et dynamisk reklamebyrå.

Hun har nettopp blitt dumpet av sitt livs store kjærlighet, Joseph, og er fullstendig knust. Abi håper at han vil innse at han har gjort en fryktelig feil og komme tilbake. Når han to uker senere etterlater seg en eske med noen av hennes eiendeler

på dørstokken mens hun er ute, skjønner Abi at hun er nødt til å gjøre noe drastisk for å få Joseph tilbake. Mens hun ser gjennom esken, oppdager Abi noe som muligens kan hjelpe henne med å få den tidligere kjæresten tilbake, nemlig en liste (som uforskyldt har havnet i esken) over ti ting han har lyst til å gjøre før han fyller 40. Abi er overbevist om at dersom hun gjør alt som står på listen, vil Joseph skjønne at hun likevel er den rette og komme krypende tilbake.

Noen av punktene på listen er: å sykle rundt Isle of Wight (Abi kan ikke huske når hun sist satt på en sykkel), rappellere ned Spinnaker Tower i Portsmouth (Abi er livredd for høyder, og bare tanken på å hoppe opp og ned på en trampoline gjør henne fullstendig skjelven), lære meg windsurfing, løpe en halvmaraton og bestige de fire høyeste fjellene i Storbritannia.

For en person som ikke er særlig sporty eller glad i svimlende høyder, vil disse punktene by på en voldsom utfordring. Men hva er vel ti adrenalinsjokk mot et langt liv i lykkerus?

Når hennes nye venn Ben tilbyr henne hjelp med noen av oppgavene, er hun takknemlig.

Men vil Abi klare å vinne tilbake mannen hun elsker?

"Hjertesorg og høydeskrekk" er en varm, morsom og underholdende roman om hva som kan skje når man våger å tøye grensene.

Anna Bell skriver varmt og humoristisk om Abi og hennes venner. Karakterene er sympatiske og menneskelige og dermed gjenkjennelige. 

Å lese om Abis forandringer og at hun får større selvtillit når hun forsøker seg på de ulike punktene på listen, er inspirerende, eller det ville i hvert fall vært det hvis hun hadde gjort alt dette for sin egen del, og ikke bare for å få tilbake kjæresten sin, som i utgangspunktet egentlig ikke hørtes så flott ut.

Jeg likte uansett historien om Abi svært godt, hvorledes hun overvant sine egne svakheter, og trådte ut av sin komfortsone i selskap med vennene sine - gamle og nye.

Abi var den perfekte heltinne og jeg likte henne umiddelbart. Hun syntes å være en intelligent og morsom jente, så hvorfor dette desperate behovet om å endre seg til noe annet? Hun var flott som hun var, men på den annen side likte jeg å lese hvordan hun gradvis hentet frem skjulte styrker og krefter, og hvordan hun overvant sine redsler.

Romanen er velskrevet, lett å lese fordi språket bare flyter. Det er enkelt å lene seg tilbake og nyte den søte handlingen. Dette er nemlig en bok man skal hygge seg med. Dog er den ikke helt uten problematikk og mindre hyggelige hendelser, og den beskriver livets gleder og sorger uten sentimentalitet.

Men først og fremst er "Hjertesorg og høydeskrekk" en underholdende roman. Jeg leste den i ett strekk og følte meg underveis i meget godt selskap.

Det er som nevnt flere problemer underveis, men vi trenger ikke å være så veldig nervøse, og til slutt bindes alle bånd sammen i en stort sett lykkelig slutt. Noen liker ikke den slags romaner, andre derimot sluker dem. Personlig nyter jeg å kunne unnslippe hverdagens race for en stakket stund, og lar meg så definitivt underholde av herlige romaner, slik som "Hjertesorg og høydeskrekk".

For øvrig syntes jeg at plottet var svært inspirerende. Hvem vet, kanskje jeg skal lage min egen liste over ting jeg har lyst til å gjøre (selv om den definitivt ikke vil omfatte rappellering fra høye bygninger!). Jeg må nok si at boken til en viss grad var forutsigbar, men det betydde så lite for helhetsinntrykket, og jeg virkelig elsket avslutningen.

Hvordan den ender skal jeg selvfølgelig ikke avsløre her, men jeg kan si så mye at Anna Bell har skrevet en herlig feel-good roman med masse hjertevarme og humor, som absolutt fortjener å bli lest.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar