onsdag 28. september 2016

"En dag kommer jeg tilbake" av Sharon Guskin

En dag kommer jeg tilbake
Sharon Guskin
Roman
384 sider
Oversatt av Svein Svarverud
Bastion Forlag
2016

Sharon Guskin debuterer som romanforfatter med "En dag kommer jeg tilbake". I tillegg til å skrive romaner har hun skrevet manus til og produsert flere prisvinnende dokumentarfilmer.

Hun er utdannet ved prestisjefylte Yale University og Columbia University School of Arts. Hun bor i Brooklyn i USA med sin ektemann og to sønner.

"En dag kommer jeg tilbake" forteller en fascinerende historie om livet og hva som eventuelt befinner seg hinsides. Den forteller også en uforglemmelig historie om kjærlighet og, fremfor alt, om det vi holder på når vi ikke har noe annet.

Den fire år gamle Noah har mareritt hver eneste natt og gråtetokter på dagtid. Og det er helt umulig å bade ham. Sist moren hans Janie prøvde, hisset han seg så voldsomt opp at det satte i gang et astmaanfall. Dessuten hender det at

han skyver henne unna og skriker at han ønsker å se sin virkelige mor. Problemet er at Janie er Noahs virkelige mor...

Janie har tatt Noah med til leger i månedsvis - nevrologer, psykologer, nevropsykologer. Hun blir både lettet og frustrert over at de ikke finner noe og ikke har annet å tilby enn løftet om flere undersøkelser.

Omsider tar hun Noah med til Dr. Mike Remson, som visstnok er en av New Yorks fremste barnepsykiatere.

Han mener at Noah lider av schizofreni, med svært tidlig sykdomsstart. Egentlig er Noah for ung for en ordentlig diagnose. Men Remson vurderer denne muligheten, og sier at den i hvert fall ikke kan utelukkes. Han vil selvsagt gjøre nye vurderinger etter hvert som behandlingen skrider frem. I mellomtiden ønsker Remson å sette Noah på en svært lav dose med antipsykotisk medisin.

Janie nekter å godta legens diagnostisering, og logger seg på nettet for å finne en annen forklaring.

Og kanskje gjør hun det - i form av Dr. Jerome Anderson. Han har i flere årtier studert små barn som later til å huske opplevelser fra tidligere liv, og er den sentrale figuren i en Youtube-dokumentar Janie leter opp om temaet.

Anderson er desperat etter å finne aksept hos medisinske fagfeller. Men foreløpig er bevismaterialet ufullstendig, og tiden er nærmest i ferd med å renne ut. Anderson har nemlig en form for begynnende demens og har derfor knapt med tid til å bevise sine teorier før hans intellektuelle funksjoner og hukommelse blir betydelig redusert.

Så når Janie henvender seg til ham for å få hjelp, griper han denne siste muligheten med begge hendene. Gjennom Noahs ekstraordinære vitnesbyrd, kan Anderson få den anerkjennelsen han søker, som betydningsfull vitenskapsmann  - men han må være svært rask.

Kanskje sannheten ligger et sted i Janies forhistorie? Etter tilfeldig sex på øya Trinidad, ble hun i en alder av trettini år, gravid med Noah. Hvem kan faren hans ha vært? Hva kan ha gått i arv fra ham, som nå er i ferd med å dominere barnets personlighet og hukommelse?

"En dag kommer jeg tilbake" er en velskrevet roman, med en svært engasjerende historie. Skjønt enda viktigere, er dette også en bok som stimulerer tankene. For hvorfor er det noen som husker ting de aldri har lært eller opplevd? Med andre ord, spørsmål som kan være med på å skape en interessant diskusjon.

Historien er dessuten godt bearbeidet og forfatteren har gjort en flott jobb med å holde sine lesere interessert i det som foregår.

"En dag kommer jeg tilbake" er en glimrende roman om det overnaturlige, om reinkarnasjon, og det kraftige båndet som finnes mellom en mor og hennes barn. Den innehar også en overbevisende mordgåte som garantert vil holde leserne på setekanten.

Sharon Guskin har skrevet en særdeles original debutbok som er vel verdt å lese!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar