mandag 19. september 2016

"Den lille kafeen i hagen" av Carole Matthews

Den lille kafeen i hagen
Carole Matthews
Roman
348 sider
Oversatt av Harald Haug
Cappelen Damm
2016

Carole Matthews har skrevet 28 humoristiske og romantiske romaner, og flere av dem har ligget på bestselgerlistene til Sunday Times og USA Today. Romanene hennes bergtar lesere over hele verden, og bøkene er solgt til 31 land.

Fay Merryweather (41) driver en liten kafé og kakeutsalg i den praktfulle hagen sin, som grenser mot den nydelige kanalen Grand Union Canal, hvor farens gamle og forfalne kanalbåt, Maid of Merryweather, ligger fortøyd. Fay har i mange år jobbet hardt for å få kafédriften til å gå rundt. Virksomheten har blitt en suksess, mye takket være hjelpen fra hennes latviske assistent, Lija.

Men Fay har svært liten tid for seg selv: For ikke bare må hun drive kafeen, hun må også ta vare på sin aldrende mor.

Fay tar på seg mye ansvar, og hun tar alltid hensyn til andres behov før sine egne.

Fay har vært sammen med Anthony i ti år. Selv om hun tviler på at han er hennes livs kjærlighet, har de det greit sammen. Anthony er en mann med mange evner, men spesielt nevenyttig er han ikke. Fay mener at han hadde passet bedre inn på 1940-tallet enn i dag. Dessuten virker han mer interessert i golf og håndbjellespilling enn i henne.

En dag ankrer den kjekke Danny Wilde båten sin opp ved Fays lille kafé, og hele Fays verden snus på hodet. Han får henne til å tenke gjennom alle avgjørelser hun noen gang har tatt.

Livet og kjærligheten er i ferd med å kollidere fullstendig i den lille kafeen i hagen. Klarer Fay å finne styrke og ta en livsforvandlende beslutning?

"Den lille kafeen i hagen" er en roman med et svært stort hjerte. Den forteller en flott historie om kjærlighet, livet, familierelasjoner og ikke minst kaker!

Boken er lettlest og innehar en fin blanding av karakterer, en dose romantikk, litt humor, og ikke minst en idyllisk setting.

Dette var en så mild og sjarmerende bok, og den holdt meg trollbundet fra start til slutt. Jeg endte nærmest opp med å lese den i ett strekk.

Hovedpersonen Fay er en kjærlig, omsorgsfull og uselvisk karakter. Hun må, mildt sagt, være en av de hyggeligste karakterene jeg noensinne har blitt kjent med via bøkenes verden. Fay tenker på alle andre før seg selv. Selv når hun får den mest gyldne muligheten av dem alle, setter hun opp barrierer som ikke eksisterer, bare fordi hun ikke er vant med å leve livet for seg selv. Tidvis ønsket jeg å konfrontere henne med at det var så mange som utnyttet henne, men siden jeg likte hennes milde natur så godt, tenkte jeg at det i stedet var de som misbrukte hennes godhet som virkelig trengte en konfrontasjon!

Jeg likte også den sterke karakteren Lija. Hun var en svært lojal venninne av Fay og hun brakte en fin liten touch av vidd til historien.

Når det kom til arbeidet i kafeen var Fay svært lidenskapelig, og hun elsket å være ved kanalen.

Dette er den første Carole Matthews boken jeg har lest, og når sant skal sies, så var det en skikkelig pageturner, og en bok jeg ikke ønsket skulle slutte.

Carole Matthews har nemlig en så oppslukende skrivestil at jeg nærmest kunne ha klatret inn i boken og vært i de i vakre omgivelsene som hun portretterte. Alt fra kanalbåten til den praktfulle hagen med kafeen hørtes ut som de perfekte stedene å tilbringe en sommer natt.

Selv om "Den lille kafeen i hagen" primært forteller en humoristisk historie, ligger det mørke og ulmer under den idylliske overflaten.
For dette er en historie som faktisk handler om å innse hvem og hva som er viktig i livet, og lære å kunne sette egne behov fremfor andres.

"Den lille kafeen i hagen" var en særdeles tankevekkende og begivenhetsrik roman som gav meg en stor leseopplevelse.

Hvis du er på jakt etter en feelgood roman som både underholder og berører, vil jeg så absolutt anbefale denne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar