fredag 9. september 2016

"Max uflaks" av Rachel Renée Russell

Max uflaks
- Superantihelten
Rachel Renée Russell
Barnebok, 9-14 år
320 sider
Oversatt av Kirsti Vogt, MNO
Kagge Forlag
2016

Rachel Renée Russell er advokat og forfatter. Hun skrev sin første bok som sjetteklassing i bursdagsgave til sine to yngre brødre. Hun har hatt enorm suksess med Dustedagbøkene om Nikki Maxwell. Bøkene har solgt i fem millioner eksemplarer i USA, og de er solgt til 32 land. I Norge har de toppet bestselgerlistene en rekke ganger.

Russells nye serie om den uheldige Max Crumbly gikk rett inn på New York Times’ bestselgerliste i sin første salgsuke, og dermed har forfatteren to stjerner av noen tenårings(anti)helter å holde styr på!

Rachel liker å jobbe sammen med de to døtrene sine, Erin og Nikki, som er med på å skrive og illustrere bøkene hennes.

Hun har følgende budskap til leserne: "Bli den helten du alltid har beundret!"

Hovedpersonen i "Max uflaks" heter Maxwell Crumbly. Han er tretten år gammel, og har nylig begynt i åttende klasse på South Ridge ungdomsskole.

Da han var liten, hadde han alvorlige astma- og panikkanfall, og stress var noe som utløste det. Så av hensyn til Max sin helse, bestemte foreldrene for åtte år siden at han skulle få undervisning hjemme av bestemoren.

Siden han ikke er liten lenger, og fått nye medisiner, har legen nå latt han få lov til å gå på en ordinær skole.

Max har en stor samling med superheltblader, og i tillegg skriver og tegner han sin egen superheltserie.

Derfor drømte Max om å bli en superhelt på den nye skolen. I stedet har han blitt Doug Thurstons (bedre kjent som "Bølla" Thurston) nye favorittmål. Bøllas hobby er nemlig å låse Max inne i et skap.

Boken starter med at Max for andre gang på én dag, blir låst inn i skapet sitt!

Heldigvis, reddet Erin Madison (den søteste og smarteste jenta i hele åttende klasse) han fra den første ufrivillige turen i skapet. Men denne andre gangen, slo Bølla til etter at de fleste hadde forlatt skolebygningen.

Siden det er en viss mulighet for at han ikke kommer ut av skapet i livet, bestemmer Max seg for å skrive ned det han har opplevd de to første ukene av åttende klasse i dagboken sin, slik at det vil eksistere tilstrekkelig mengder bevis til at Bølla havner i fengsel. Eller i det minste må sitte igjen hver eneste skoledag helt til han er ferdig på skolen.

Etter å ha holdt ut et par timer i de trange forholdene, klarer Max omsider å komme seg ut gjennom den ødelagte veggen bak skapet. Derfra fører veien han ut gjennom skolens enorme ventilasjonsanlegg, som han for øvrig må krype igjennom. Dermed hindrer han på samme tid innbruddstyver i å stjele skolens PC-er.

Kanskje Max likevel er den helten skolen trenger...

"Max uflaks" er en humoristisk og engasjerende barnebok.

Max skriver at han har døpt historien "Max uflaks", og at den først og fremst er en detaljert beretning om hans opplevelser på den nye skolen.

Dette er første bok i en ny serie fra den bestselgende forfatteren av Dustedagbøkene. Skrevet i en lignende stil med håndskrevet tekst og mange artige illustrasjoner, er dette en lettlest og svært så underholdende bok.

Nedtegnelsene til Max er ikke daterte. Likevel flyter hver side med oppføringer videre til den neste.

Karakterene er unike og morsomme, og det vil for målgruppen være lett å kjenne seg igjen i deres vaner og væremåter.

Rachel Renée Russell skriver som sedvanlig godt. Stilen hennes er distinktiv, munter og humoristisk.

Jeg vil så absolutt anbefale "Max uflaks", spesielt til barn i alderen 9 til 14 år.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar