onsdag 28. september 2016

"Barnevaktklubben 1 - En genial idé" av Raina Telgemeier

Barnevaktklubben 1
En genial idé
Raina Telgemeier
Barnebok, 8-14 år
192 sider
Oversatt av Simon Stranger
Fontini Forlag
2016

Raina Telgemeier er en prisbelønt illustratør og forfatter. Hun har skrevet flere tegneserieromaner basert på egen oppvekst, og står også bak suksessen "Drama", som ble kåret til en av de ti beste grafiske romanene for ungdom. Hun bor i San Franscisco, USA.

Ann M. Martins bøker om barnevaktklubben er blant de mest populære i historien. Serien har solgt mer enn 170 millioner bøker over hele verden, og har inspirert en hel generasjon av unge lesere. Forfatteren bor i New York, USA.

Historien om disse bøkene er i seg selv historien om en genial idé: å bruke en av de mest elskede og leste seriene i verden, og lage grafiske romaner av dem, sånn at fortellingene kan nå nye lesere. Det er akkurat dette tegneserieskaperen Raina Telgemeier har gjort med bøkene om Barnevaktklubben. Her møter du fire jenter som er lette å kjenne seg igjen i, alt sammen fortalt med humor, varme og herlige tegninger.

Med "En genial idé (Barnevaktklubben 1)", har Telgemeier laget en livlig grafisk roman tilpasset den første boken i Ann M. Martins serie: Barnevaktklubben. Dette er historien om fire venninner som starter sin egen barnevaktklubb.

Kristy, Mary Anne, Claudia og Stacey elsker å passe barn - det er en perfekt hobby, hvor de også tjener sine egne penger! Men det er ikke alltid så lett... Noen barn er helt umulige å passe på. Og hva skjer når en skummel nabo blander seg inn, eller de blir satt til å passe på ville hunder? Det er heller ikke bare-bare med strenge foreldre, klær, sminke, mammas nye kjæreste og mystiske hemmeligheter... Men uansett hva som skjer: Jentene har hverandre!

Historiens visuelle stil er engasjerende og retter søkelyset mot vennskapet, samt de fire jentenes ulike personligheter, som kvartettens frittalende guttejente Kristy, den alvorlige og sjenerte Mary Anne, den kunstneriske og frisinnede Claudia og den noe hemmelighetsfulle nykommeren Stacey, som de slår seg sammen med for å lansere en barnevaktklubb.

De ulike barnevakt-oppdragene som de etter hvert får, gir historien flere livlige øyeblikk: Som når Kristy får rede på at hun ikke skal passe på barn, men to ustyrlige hunder, eller når Mary Anne må redde en katt som har forvillet seg inn i hagen til en påståelig heks.

Telgemeier er også dyktig når hun skildrer historiens mer rolige øyeblikk, som at Kristy gradvis og på troverdig vis begynnerå akseptere morens nye forlovede og hans barn, eller når Stacey avslører at hennes mystiske oppførsel skyldes det faktumet at hun har diabetes.

Det merkes at Telgemeier har lagt rikelig med energi til hver eneste side, og at hun i stor grad gjennom en smule overdrevne ansiktsuttrykk, dyktig fanger de ulike karakterenes personlighet. Denne omgjengelige gruppen med fire jenter vil garantert tiltale de unge leserne og det vil ikke forundre meg om en ny generasjon (pga. denne grafiske utgaven) gjenoppdager den originale serien.

Med sine unike illustrasjoner, fanger Raina Telgemeier på ypperlig vis all dramatikk og humor i denne historien!

Raina Telgemeiers fremstår som en drivende god forteller, og hennes illustrasjoner passer ypperlig til både historien og karakterer. Og det er ingen som helst tvil om at hun har gjort en formidabel jobb med å tilpasse den opprinnelige boken til et visuelt format.

Jeg er helt sikker på at mange unge jente vil kunne relatere seg til karakterene og mye av det som skjer i denne boken. Mye av problematikken er nemlig høyst relevant og gjenkjennelig:

Mary Annes mor er død, og hun har en svært så overbeskyttende far.
Kristys foreldre er skilt og hun har lite kontakt med faren. Hennes mor skal gifte seg på nytt. Dette er noe som mange barn i våre dager kan relatere seg til.
Claudia synes å ha en slags identitetskrise og har farget håret sitt. Hun liker ikke å bli sammenlignet med sin eldre, smarte søster.
Og Stacey prøver å holde det hemmelig at hun har diabetes. Mange barn har diabetes, og det er bra å la dem få vite at det ikke, på noen som helst måte, gjør dem rare, eller at det betyr at andre ikke ønsker å være deres venn.

Jeg likte denne boken svært godt. Jeg syntes at illustrasjonene var flotte og at de passet godt til denne historien. Dessuten tiltalte historiens tidløse kvalitet meg. Jeg er sikker på at jenter vil kunne relatere seg til den i lang tid.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar