torsdag 29. september 2016

"Barnevaktklubben 2 - Den store hemmeligheten av Raina Telgemeier

Barnevaktklubben 2
Den store hemmeligheten
Raina Telgemeier
Barnebok, 8-14 år
148 sider
Oversatt av Simon Stranger
Fontini Forlag
2016

Raina Telgemeier er en prisbelønt illustratør og forfatter. Hun har skrevet flere tegneserieromaner basert på egen oppvekst, og står også bak suksessen "Drama", som ble kåret til en av de ti beste grafiske romanene for ungdom. Hun bor i San Franscisco, USA.

Ann M. Martins bøker om barnevaktklubben er blant de mest populære i historien. Serien har solgt mer enn 170 millioner bøker over hele verden, og har inspirert en hel generasjon av unge lesere.
Forfatteren bor i New York, USA.

Stacey er den nye jenta i byen. Og det har ikke vært lett for henne å flytte fra storbyen New York til et mindre sted. Hun har tre gode venninner i barnevaktklubben, men minnene om de tidligere venninnene hjemsøker henne. Mange av dem, inkludert hennes bestevenninne, Laine, sviktet henne etter at hun ble diagnostisert med diabetes.

Foreldrene til Stacey er ikke mye til hjelp; de drar henne med fra lege til lege etter jakten på en mirakelkur. Det Stacey selv ønsker å gjøre, er å ta tak i problemene sine på egne premisser.
Men en forestående tur tilbake til New York og en rivaliserende barnevaktklubb gjør Stacey forvirret og nervøs. Vil hun klare å bli gjenforent med Laine? Og vil denne nye rivaliserende barnevaktklubben, med eldre, tøffe jenter som får lov til å være lenge oppe om kvelden, bety slutten for deres egen barnevaktklubb?

I denne boken er det også noen som forelsker seg. Kan du gjette hvem?

Med "Barnevaktklubben 2 - Den store hemmeligheten" har Telgemeier klart å skape en svært så elskverdig grafisk roman for unge lesere.

Denne gangen ligger hovedfokuset på Stacey, og det var interessant å se ting fra hennes perspektiv.

Ganske mye av boken handler nemlig om Stacey og hennes utfordringer som diabetiker. Vi får også vite om hennes tidligere liv i New York, og hva som egentlig hendte med forholdet til beste venninnen. Vi blir dessuten vitne til hvordan foreldrene behandler henne. Selv om jeg kan forstå Staceys foreldre, skulle jeg likevel ønske at de ville ha lyttet mer til henne. Bl.a. sørget for at hun var mer komfortabel med alle legebesøkene, for ikke å snakke om alle diettene.

De fire jentene i barnevaktklubben må forholde seg til mye i disse bøkene. De er forholdsvis veltilpassede middelklasse ungdommer, som bor i et av Connecticuts nabolag. De sliter med typiske problemer, som det å være skilsmissebarn, søskenrivalisering og ønsket om tillit og respekt fra sine foreldre.

Telgemeier illustrasjoner er enkle, men effektive. Ikke en eneste rute føles overflødig, og hun bruker små morsomme triks for å antyde ting. Hun fanger jentenes personligheter meget godt: Kristy er guttejenta som omtrent bor i gensere, jeans og joggesko, Mary Anne med den overbeskyttende faren som har problemer med at hun er i ferd med å bli tenåring, den kunstneriske Claudia med sin eklektiske klessmak, og den sofistikerte Stacey med sin snobbete New York-måte å se ting på.

Jentenes dedikasjon til barna de passer, og til deres vennskap blir heller aldri fremstilt som urealistisk.

Både dialoger og illustrasjoner bør appellere til målgruppen, og det merkes godt at Telgemeier kjenner sitt publikum.

Jeg har ingen problemer med å anbefale boken videre, særlig til jenter i alderen 8-14 år.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar