onsdag 28. september 2016

"Og så kom du..." av Jennifer Weiner

Og så kom du...
Jennifer Weiner
Roman
368 sider
Oversatt av Liv Lorck
Cappelen Damm
2016

Jennifer Weiner (født 28. mars 1970 i DeRidder, Louisiana) er en amerikansk forfatter og journalist.

Hovedpersonene i "Og så kom du..." er fire svært ulike kvinner:

Julia (eller Jules) er en ung og flittig  student ved Princeton. Hun trenger penger for å hjelpe sin alkoholiserte far med å komme inn på rehabiliering, slik at han igjen kan bli den respektable, vellykkede læreren alle kjente og elsket.

Den 24 år gamle husmoren Annie sliter med økonomien, og sitt forhold til ektemannen. Mot ektemannens vilje takker hun ja til et spekulativt tilbud for å spe på familiens magre inntekter - uten å tenke på konsekvensene.

Den nydelige PR-direktøren India ønsker seg barn, og livslang  trygghet, blant annet i form av sosial og økonomisk sikkerhet, med sin mye eldre mann.

Og så er det Bettina, Indias stedatter (selv om de omtrent er på samme alder). Hun er Overbevist om at India skjuler noe bak sin velpolerte fasade, og som derfor ønsker å grave opp hemmeligheter om Indias fortid, for dermed å vinne tilbake farens kjærlighet og hengivenhet.

Boken handler om barn. Om de som ikke kan få dem, og de som hjelper dem med å få dem. Om eggdonorer, surrogatmødre og barnløse.

Det er India, som ønsker seg barn med sin nye, eldre og svært rike ektemann. Men det lykkes ikke. Etter en rekke aborter bestemmer de seg for en surrogatmor.

Så er det Annie, hun som blir surrogatmor. Hun er en ung gift kvinne og mor til to. Og så er det hun som donerer egg - en ung student.

Til å begynne med møter vi disse svært så ulike kvinnene hver for seg. Vi får meget god innsikt i deres liv, familier og bakgrunn, og hvilke motiver som driver dem til å gjøre de gjør. Hovedmotivet kan så definitivt sies å være penger.

Hun som ikke har barn, men som desperat ønsker seg ett, har mye penger. Hun er en golddigger og har kun giftet seg for pengenes skyld. De to andre mangler penger.

Studenten Julia (hun som donerer egg) er skjønn og klok, og blir kontaktet på en kafé av en mann som jobber for det byrået som formidler kontakten mellom de ulike partene - og som med stor sannsynlighet tjener en formue på det, dette er jo tross alt USA. Faren er alkoholiker og hun ser eggdonasjon som en ganske enkel måte å få penger på, slik at hun kan sende ham på rehabilitering.

Hun som velger å være surrogatmor, er en gift ung, husmor og mor til to. Mannen jobber hardt for å tjene penger, men de har aldri nok til klær til barna, å reparere huset eller andre viktige behov. Hennes to "egne" svangerskap var enkle, og hun elsket å være gravid.

Ingen av disse kvinnene forventer alle de følelsene og tankene, det hele medfører!

De fire kvinnene har ingenting, men likevel alt, til felles, og i deres bestrebelser etter rikdom, familie og meningen med livet krysses deres veier på godt og vondt.

"Og så kom du..." er en sjarmerende bok og i stor grad en karakterbeskrivelse av fire ulike kvinner. Den veksler mellom fire karakterer, som alle får like mye sideplass. Ofte kan en type sjonglering som dette lett bli overfladisk, eller at forfatteren foretrekker visse karakterer fremfor andre. Det er ikke tilfellet her! Alle de fire kvinnenes historie blir behandlet likt og er like interessant. Ingen av dem føles overflødige, men er like viktige for handlingen.

Forfatteren evner virkelig å presentere kvinnene i et sympatisk, unikt lys, og viser samtidig at vennskap og fellesskap kan føre oss igjennom det meste. Hun klarer dessuten å portrettere interessante og dynamiske kvinner, uten bruk av stereotypier.

"Og så kom du..." er en herlig, flott fortelling om uventet kjærlighet, vennskap mellom kvinner og om retten til å få barn.

De som liker en moderne historie om kvinner, familiedynamikk og adopsjon vil garantert finne mye å glede i denne boken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar