onsdag 10. mai 2017

"De som faller" av Noah Hawley

De som faller
Noah Hawley
Krim
400 sider
Oversatt fra engelsk av Inge Ulrik Gundersen, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2017

Noah Hawley er forfatter, manusforfatter og produsent. Han har vunnet en Emmy, Golden Globe og en rekke andre priser. Han har til nå publisert fire romaner og skrevet manuset for spillefilmen "Lies and Alibis". Han har skrevet og produsert ABCs "My Generation", "The Unusuals" og "Bones".

Nå arbeider han som produsent og skribent for tv-serien "Fargo".

En tåkete sensommerkveld går elleve mennesker ombord i familien Batemans privatjet (av typen OSPRY 700SL) som skal fly fra Martha's Vineyard i Massachusetts til New York. Den fattige kunstmaleren Scott Burroughts pleier vanligvis å ta fergen til New York, men har uventet blitt tilbudt en plass.

Flyturen fra Martha's Vineyard til New York tar omtrent en halv time, men etter seksten minutter i luften skjer det

utenkelige: Flyet styrter i havet. Bare Scott og den fire år gamle gutten JJ, som er sønnen til en steinrik medpassasjer og TV-nyhetsmann, overlever ulykken.

Scott redder JJ og blir hyllet som en helt, men hva var det som egentlig skjedde i tidsrommet mellom flyets avgang og selve styrten i havet? Var det en ulykke eller var det sabotasje? Var det noen som ønsket livet av de velstående passasjerene?

Det er ikke så alltid lett å bli utropt til helt. Det får Scott bittert erfare når han kommer i medienes og politiets søkelys.

Som tørrlagt alkoholiker og ikke spesielt suksessfull maler, har han plutselig og uønsket blitt et midtpunkt. Mediene går amok, og beskyldningene hagler gjennom luften. Og mens Scott sliter med å takle sin nye berømmelse på godt og ondt, arbeider myndighetene på høyspenn med å berge flyvraket og finne frem til sannheten.

Midt opp i det hele utvikler Scott og den unge gutten en fin og vár relasjon. Og som lesere treffer vi på spørsmål om mot og menneskets natur og de usynlige båndene som kan knytte oss mennesker nærme hverandre.

Kapitlene skildrer vekselvis konsekvensene av ulykken og passasjerenes og mannskapets forhistorier - mediemogul David Bateman, hans kone Maggie og de to barna deres Rachel og JJ, en aksjespekulant og partner i et av de fire store Wall Street-firmaene og hans kone, en festløve fra Texas som nylig har kommet tilbake fra London, en ung kvinne med en livskrise, en karrierepilot - og de mystiske omstendighetene som førte til ulykken, settes langsomt sammen til et større bilde.

Hvem kan klandres? Hvem har ansvaret?

Bit for bit, blir puslespillet lagt.

"De som faller" er en tett og svært effektiv roman, som drives av dialog-drevet spenning og en visuell fortellerstil.

I en fengende og godt skrevet historie får vi alle passasjerenes liv tett opp til flyulykken fortalt. Samtidig følger vi kaoset som møter Scott i dagene etter ulykken. For hvilken rolle spilte han rent faktisk i ulykken? Og hva gjorde egentlig en mislykket kunstner ombord i et privatfly sammen med noen av USAs rikeste mennesker? Det vil hele USA og ikke minst den tjuefiretimers nyhetskanalen hvor den gjenlevende sønnens far var sjef, gjerne ha et svar på. Og hvis de ikke får noe svar, så finner de bare selv på noen...

Karakterene er meget godt utviklet. Nærmest kommer vi hovedpersonen Scott; hendelsene fra hans barndom og hvordan de påvirker ham som voksen, er både fascinerende og sterke.

"De som faller" forteller en elegant historie, skrevet i et tettpakket, men likevel lettflytende språk, om at ting ikke alltid er slik man kanskje først tror, men også om at alle bærer på hemmeligheter. Den handler dessuten om de store forskjellene mellom de velståendes verden og kunstnerens verden, og ulike måter å se de samme tingene på.

Boken er spennende fra første til siste side, og jeg likte godt at forfatteren viet så mange av sidene på media- og samfunnskritikk. Hawley skildrer realitetene i dagens medieverden på ypperlig vis, og forteller bl.a. at Scott til slutt må ta et tøft oppgjør med en programleder, som umiskjennelig minner en del om hardtslående verter i diverse amerikanske nyhetskanaler.

Alt i alt, er "De som faller" en overraskende og velskrevet roman med en avslutning som fullstendig tar en med buksene nede. Absolutt anbefalelsesverdig!

1 kommentar:

  1. Flott omtale! Denne har jeg i hyllen, og kommer nok til den etterhvert :)

    SvarSlett