onsdag 10. mai 2017

"Neverwhere. London Under" av Neil Gaiman

Neverwhere. London Under
Neil Gaiman
Illustrert av Chris Riddell
Fantasy
432 sider
Oversatt av Ina Vassbotn Steinman
Vigmostad & Bjørke
2017

Neil Gaiman har skrevet over tretti kritikerroste bøker og tegneserieromaner for barn og voksne, inkludert "Amerikanske guder", "Coraline", "Ulvene i veggen" og "Havet i enden av veien". Han har vunnet en rekke litteraturpriser og er den første forfatteren som har vunnet både Carnegie- og Newberymedaljen for samme verk: "Kirkegårdsboken".

Flere av Neils bøker har blitt filmatisert. Han har skrevet manus til flere episoder av "Doctor Who", samarbeidet med andre forfattere, blant annet Terry Pratchett, spilt rollen som seg selv i "The Simpsons", og med "Sandman" har han etablert seg som en av de store tegneserieskaperne. Som George R.R. Martin sier: Det finnes ingen som Neil Gaiman.

Chris Riddell er en av Storbritannias fremste illustratører og tegneserieskapere. Han har skrevet og illustrert et imponerende antall bøker i alle sjangre og har vunnet flere priser for illustrasjonene sine, inkludert UNESCO-prisen, Greenawaymedaljen (to ganger) og Hay Festivals illustrasjonspris, der han i vinnertalen ble beskrevet som "den beste

illustratøren i sin generasjon".

"Neverwhere" begynte som en Tv-serie Gaiman ble bedt om å skrive for BBC (for drøye 20 år siden). Og selv om serien som ble sendt, ikke nødvendigvis var dårlig TV, støtte han hele tiden på det faktum at det man så på skjermen, simpelthen ikke var det han hadde i hodet. En roman syntes dermed å være den letteste måten å få det Gaiman hadde i hodet, inn i hodet på andre.

Denne versjonen av "Neverwhere" er en kombinasjon av den originale britiske utgivelsen (fra 1996) og den amerikanske, som ble utgitt noe senere i en revidert utgave. I tillegg har Gaiman fjernet noen av overflødighetene i de tidligere utgavene.

Richard Mayhew er en ung forretningsmann som har bodd i London de siste tre årene. Han er forlovet med Jessica, en kvinne han hadde møtt i Frankrike, på helgtur i Paris to år tidligere.

Man kan si at Richard lever et nokså ordinært liv. Men når han én dag stopper for å hjelpe en mystisk ung pike, som ligger såret på fortauet, går hans trygge og forutsigbare liv nærmest i oppløsning. Jenta heter Door og er på flukt fra to svartkledde leiemordere fra London Under, en verden som finnes under Londons gater. En bisarr verden bebodd av monstre, helgener, mordere og engler. På grunn av hans vennlighet overfor Door, blir Richard plutselig konfrontert med denne fremmede - og likevel noe underlig gjenkjennelige - verden.

"Neverwhere" er en slags sjarmerende blanding av virkelighet og fantasi, som også vil appellere til lesere med forkjærlighet for London, i hvert fall de med en viss sans for britisk humor og dens kombinasjon av helsprø snusfornuft og ukuelig fantasi. Det er også en velskrevet, svært spennende roman med elementer fra myter, Arthur-legenden og en god porsjon Shakespeare. Historien finner sted i London og under byen, hvor det er en helt en annen verden for alle dem som har falt gjennom sprekkene fra virkeligheten. Det er en underverden utenfor tid og rom, befolket av et herlig galleri av skurker, riddere, monstre, engler, rotter, munker og selvfølgelig anti-helten Richard Mayhew, en ung, vellykket forretningsmann som havner der omtrent ved et uhell. Sammen med jenta Door, blir han kastet ut i jakten på en hellig nøkkel. Det begynner som en søken etter sannheten, men ender opp med å bli en kamp mellom det gode og onde.

"Neverwhere" er en original og sprø fantasy- og science fiction roman.

I forordet skriver Gaiman at det han ville, var å skrive en bok som gjorde for voksne det bøkene han elsket da han var yngre, bøker som "Alice i Eventyrland", eller Narnia-bøkene eller "Trollmannen fra Oz", gjorde for han som barn. Og han ville snakke om de menneskene som faller gjennom sprekkene, snakke om de som er satt på gaten - ved å bruke fantasy som et speil, som noen ganger kan vise oss ting vi har sett så mange ganger at vi aldri ser dem i det hele tatt - for aller første gang.

Historien fortelles i et relativt langsomt tempo, som suger leseren inn i universet, mens uhyggen stille og rolig kryper inn under hunden. 

Den er også fylt med den mest makabre og skumle, men likevel svært så underholdende humor.

Jeg kunne lett ha tilbrakt enda flere sider sammen med de nær sagt underlige karakterene, men også for å utforske dette fantastiske parallele universet enda mer.

Jeg likte ideen med London Under, og hvordan man, når man først har oppdaget det, umulig kan gå tilbake til et normalt liv igjen, i det normale London - hvor Richard Mayhew, hovedpersonen, får snudd livet sitt på hodet, ser ting han aldri trodde eksisterte, og hvorledes livet hans etter det, for alltid er forandret.

Det hele minnet meg litt om Lewis Carrolls Alice, som trekkes inn i Eventyrland og som aldri blir den samme igjen etterpå.

Karakterene i "Neverwhere" er minneverdige fordi de er så tydelig skildret og deretter ytterligere levendegjort av Riddells intrikate svarte og hvite illustrasjoner, som understøtter historien godt og skaper et troverdig univers for fortellingen.

Gaimans fantasi kan ikke kalles annet enn ekstraordinær, og hans sublime måte å fortelle historien på gir et så levende og overbevisende bilde at jeg er sikker på at du aldri vil klare se på London igjen med de samme øynene.

Selv om du har lest "Neverwhere" før, er sjansen stor for at du ikke har lest denne versjonen av "Neverwhere" før.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar