torsdag 25. mai 2017

"Hvis helvete var av is" av Bernard Minier

Hvis helvete var av is
Bernard Minier
Krim
Oversatt av Christina Revold
639 sider
Aschehoug
2017

Bernard Minier (født 1969 i Beziers) er vokst opp i Sørvest-Frankrike. "Hvis helvete var av is" er hans første roman og vant prisen for beste franskspråklige kriminalroman på Krimfestivalen i Cognac i 2011. To nye titler i serien om kriminalførstebetjent Martin Servaz er under oversettelse til norsk. Sammen med landsmannen Pierre Lemaitre, står Bernard Miner i spissen for den nye franske kriminalbølgen som sprer seg til stadig nye land. Miniers bøker er foreløpig oversatt til 14 språk.

"Hvis helvete var av is" er en briljant og atmosfærisk roman med en original setting, interessante karakterer og et spennende handlingsforløp.

Det første offeret er en hest: den hodeløse kroppen er vrengt ut og hengt opp i isødet på 2000 meters høyde. Samme dag begynner en ung psykolog sin jobb på en psykiatrisk sikringsanstalt for ekstra farlig kriminelle.

Kriminalførstebetjent Servaz kan ikke forstå at han blir kalt ut for et dødt dyr, men det er noe underlig ved denne forbrytelsen han ikke kan overse.

Men hesten er bare begynnelsen...

For det drepte dyret tilhører en av de rikeste og mektigste innbyggerne i lokalsamfunnet. En mann som ikke er uten fiender.

Kan drapet på hans elskede hest være hevn for noe?

Og i så fall, for hva?

Eller er hestens død bare den første delen av et langt og farlig spill?

Når DNA-spor på kadaveret viser seg å tilhøre en av de aller farligste pasientene på anstalten Wargnierklinikken, en sikkerhetspsykiatrisk poliklinikk, og når det få dager senere dukker opp et menneskelik, er marerittet i gang, og vi blir vitne til en grusom historie om galskap og hevn - langt inne i Pyreneene.

Historiens omdreiningspunkt er den førti år gamle kriminalførstebetjenten Martin Servaz, en politimann fra Toulouse som ikke bare må etterforske drapene på to menn, men også på en svært verdifull hest. Disse forbrytelsene er i sin natur særdeles grufulle og det synes ikke å være tilfeldig at de alle skjer i nærheten av den lokale anstalten som huser noen av de mest farligste og syke forbryterne, som til og med ikke de ordinære fengslene vil ha noe med å gjøre.

Karakterene er fascinerende, om enn noe klisjéaktige; med den skilte kriminaletterforskeren, hans gjenstridige datter, den lesbiske partneren hans, Irene Ziegler, og den lykkelige familiemannen som er god med datamaskiner, for å nevne noen av dem. Men ikke noe av dette forringer historien, og ting som skjer gjennom hele boken er aldri helt hva de synes å være.

Servaz, er skilt og har en tenåringsdatter som han er bekymret for. Gjennom boken antydes det om potensielle romanser, men av ulike grunner dveles det ikke noe særlig ved dem fra forfatterens side, noe jeg syntes var helt greit da jeg ikke pleier å bry meg noe særlig om romanser i denne type bøker. Det var i tillegg mange veldefinerte sekundære karakterer.

Historien er satt til Saint-Martin-de-Comminges og de omkringliggende områdene i de franske Pyreneene, mot grensen til Spania, hvor beskrivelsene av fjellene og det snødekte landskapet gjør alt svært så kulderystende og levende.

Handlingsforløpet veksler mellom etterforskningen og det som skjer på anstalten, og fortelles for det meste fra perspektivet til Martin Servaz, samt den nye psykologen på anstalten, den sveitsiske Diane Berg.

Å starte en roman med en brutalt myrdet hest er et risikabelt trekk, men Minier skriver godt nok til å holde deg bergtatt (bokstavelig talt!), selv om man egentlig ikke kan unngå å tenke; hvorfor i all verden begynner en kriminalroman med at politiet etterforsker drapet på en hest?

Plottet er komplekst, med mer enn ett mysterium som skal løses, og jeg lot meg så definitivt overraske av slutten.

For øvrig kan boken nærmest karakteriseres som en thriller, mer enn en krim. Jeg fant i hvert fall handlingen troverdig, og de mange vendingene i plottet holdt på min interesse gjennom samtlige 639 sider. Jeg ble til og med sittende oppe til langt på natt for å bli ferdig med boken.

Boken er velskrevet, og det merkes at forfatteren har en forkjærlighet for detaljer. Dessuten er den norske oversettelsen meget god.

"Hvis helvete var av is" forteller en spennende historie som beveger seg i uventede retninger. Og selv om epilogen er omfattende nok til å tilfredsstille enhver, legges det klart opp til flere bøker i denne serien. To skal visstnok allerede være publisert i Frankrike!. Jeg håper at disse snart foreligger i norsk utgave. Denne sterke debutromanen får meg til å se frem mot kommende utgivelser av Minier!

"Hvis helvete var av is" er en av de bedre krimromanene, jeg har lest på en god stund.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar