søndag 28. mai 2017

"Ensomme hjerter og hjemløse hunder" av Lucy Dillon

Ensomme hjerter og hjemløse hunder
Lucy Dillon
Roman
414 sider
Oversatt av Bente Rannveig Hansen
Bazar Forlag
2017

Lucy Dillon vant The Romantic Novel of the Year Award i 2010 for "Ensomme hjerter og hjemløse hunder". Siden har hun befestet sin posisjon som en av Englands bestselgende forfattere av romantiske romaner. Også i Sverige og Tyskland selger bøkene hennes i store opplag, og hun får stadig flere entusiastiske lesere internasjonalt. I 2015 vant hun The Romantic Novelist Association Contemporary Novel of the Year for "One Hundred Pieces of Me", som kommer på norsk våren 2018.

Lucy Dillon er født i Cumbria i England og har arbeidet mange år i bokbransjen. Hun er nå fulltidsforfatter i Herefordshire, der hun går tur med sine to bassets når hun ikke skriver hjertevarme romaner om mennesker og hunder som finner hverandre.

"Ensomme hjerter og hjemløse hunder" er en romantisk og varm historie om alt man kan lære av menneskets beste venn.

Den 39 år gamle Rachel Fielding har en glamorøs PR-jobb i et firma i London, bor i en trendy leilighet over firmaet og har et forhold til den attraktive Oliver. Men på kort tid tar forholdet til Oliver, som for øvrig er gift, slutt, hun sier opp jobben og flytter fra leiligheten. Hun drar til Longhampton, for hun har nettopp fått vite at hun har arvet sin tantes hus på landet, hennes border collie og en kennel full av hjemløse hunder.

Rachel føler seg helt fortapt i sitt nye miljø, helst vil hun bare gråte og sove. Men realitetene gjør seg gjeldende, og hun trekkes inn i aktivitetene der en gruppe med godhjertede mennesker sammen tar vare på de forlatte, mishandlede og hjemløse hundene, og finner nye hjem til dem. Til å hjelpe seg, har hun den unge australske jenta Megan og den robuste og humoristiske veterinæren George. Hun møter etter hvert på Nathalie og Johnny, som prøver å få barn, legen Bill, alenemoren og frisøren Zoe og flere andre. Og det viser seg at det ikke bare er hundene og menneskene som passer godt sammen.

"Ensomme hjerter og hjemløse hunder" er en skikkelig feelgood-roman.

Romanen er velskrevet, og karakterene fremstår som både autentiske og levende.

Omdreiningspunktet er Rachel Fielding. Hun har nylig kommet ut av et langvarig forhold, som også kostet henne jobben og leiligheten. Hun arver et stort hus på landet med tilhørende kennel fra tanten, og drar av sted for å finne ut av hva hun skulle gjøre med dem begge. Hun er så absolutt ikke noe hunde- eller landsby menneske, så utfordringen blir stor. Likevel tar hun den på strak arm og bestemmer seg for å drive kennelen videre i tantens ånd. Til sin store overraskelse oppdager hun at hun blir stadig mer engasjert i de firbente.

I tillegg møter vi den sprudlende kennelbestyreren Megan, veterinæren George, alenemoren Zoe, som ufrivillig blir en valpeeier, det unge barnløse paret, Nathalie og Johnny, som sliter med å bli gravide og sist men ikke minst, de mange frivillige på kennelen som etter beste evne bidrar med å holde hjulene i gang.

Å flytte en storbykvinne ut på landet, for deretter å la henne møte motgang, finne vennskap og kjærlighet, er en velprøvd formel. Likevel er dette en særs leseverdig bok. For Lucy Dillon skriver på et levende og fengende vis, og stapper humor inn i språket slik at det aldri blir kjedelig eller trivielt.

Det skal derimot sies at historien ikke byr på mange overraskelser, men den er velfungerende.

Jeg smilte i hvert fall gjennom store deler av boken, og de svært så sensitive beskrivelsene av hundene og deres situasjoner fikk meg faktisk til å felle en tåre.

Det er dessuten mye kjærlighet i denne romanen, og selv om den er i den litt naive og lyse formen, blir den heldigvis ikke for sukkersøt. Det er også mange herlige forviklinger. Og problematikken som vedrører kampen for å bli gravid, blir beskrevet veldig godt og med stor innlevelse. Dermed er det midt i alt det lette også seriøsitet og moral, og det fungerer veldig bra med denne blandingen.

"Ensomme hjerter og hjemløse hunder" er en svært så hyggelig bok. Her er det ingen mordgåte som skal løses eller noen som sporløst forsvinner. I stedet boken er full av nokså ordinære mennesker med nokså ordinære problemer, vennskap og ensomhet, ufrivillig barnløshet og hva det gjør med et forhold, aleneforeldre, flørt og kjærlighet, for ikke å nevne alle de flotte hundene. Historien som fortelles krever ikke mye ettertanke, og den gir heller ikke noe varig inntrykk, men er til gjengjeld veldig hyggelig, så lenge den varer.

"Ensomme hjerter og hjemløse hunder" er en deilig feelgood roman med masse hjertevarme og humor, som absolutt fortjener å bli lest.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar