lørdag 27. mai 2017

"Magnus Chase og gudene fra Åsgard 2 - Tors Hammer" av Rick Riordan

Magnus Chase og gudene fra Åsgard 2 - Tors Hammer
Rick Riordan
Fantasy/Ungdomsbok, 12-16 år
479 sider
Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen, MNO
Vigmostad & Bjørke
2017

Rick Riordan hadde skrevet krimbøker for voksne i flere år da sønnen Haley ba ham fortelle en historie om greske guder og helter. Det ble starten på den første serien om Percy Jackson - de prisbelønte bøkene som har gått sin seiersgang verden over. Riordan har solgt mer enn 45 millioner bøker bare i USA, og bøkene hans er oversatt til 37 språk.

"Tors Hammer" er den andre boken i serien om Magnus Chase og gudene fra Åsgard. Etter å ha reddet verden i "Sommersverdet", blir den 16 år gamle Magnus Chase og vennene hans kastet hodestups inn et nytt eventyr som er orkestrert av gudenes aller verste fiende, luringen Loke. Tors hammer har blitt stjålet, og Magnus må finne den før kjempene angriper og Ragnarok settes i gang. Alle de ni verdener vil brenne opp...

"Tors Hammer" fortsetter historien om Magnus Chase, sønn av Frøy, guden for fruktbarhet og helse, som fremdeles

sier at han er en einherjer (er i norrøn mytologi de mennene som er falt i kamp på jorden, og som kommer til Åsgard etter døden). Magnus' liv før disse bøkene var tøft, men hans liv etter døden har ikke vært stort bedre.

Noen har stjålet Tors hammer. Igjen. Tordenguden har en urovekkende vane med å glemme hvor han legger våpenet sitt - det kraftigste våpenet i de ni verdener.  Og hvem er bedre til å prøve å gjenvinne den enn Magnus Chase og vennene hans? Men hammeren ble ikke bare tatt av hvem som helst, den har nemlig falt i fiendens hender. Og hvis ikke Magnus og vennene hans klarer å få tak i den, vil Ragnarok begynne og alt bli ødelagt.

Dessverre er det kun én, som kan hjelpe dem med å forhandle, og han er gudenes aller verste fiende. Loke.

Men Loke gjør ikke noe gratis...

Igjen serverer Riordan den perfekte blanding av action, humor og mytologi, som er blitt hans varemerke, og som fansen hans elsker.

"Tors Hammer" er en bok som fremkaller mye latter, neglebiting og tårer. Den inneholder alt du kan ønske deg av én bok. Her er det nemlig spenning for alle pengene. Du sitter som trollbundet og lever deg helt inn i Rick Riordans univers - selv om du er voksen.

Selve handlingen er veldisponert med en fin avslutning, og språket er fint og flytende, og  spesielt Magnus' utvikling til en kompetent helt og kriger fungerer godt.

Magnus Chase er like fantastisk som han var i "Sommersverdet". Han er vittig, morsom, ikke desto mindre litt rar. Men det er derfor jeg liker ham. Han har stor medfølelse for andre. Dette er noe hans fiender vet å utnytte. Likevel lar ikke Magnus seg stoppe av noen, når det kommer til å stille opp for vennene sine.

Men "Tors hammer" handler ikke bare om de karakterene du allerede kjenner fra "Sommersverdet", den første boken i serien, den introduserer deg for enda flere som du garantert vil like.

Forfatteren tar oss med på et eventyr for å finne Tors hammer, men på sedvanlig Riordan vis; det viser seg ikke å bli enkelt. Våre helter blir noen ganger ført i retninger vi ikke forventer. Kanskje dette grepet ikke hadde fungert noe særlig godt i andre bøker, men slike avstikkere fungerer ypperlig her.

En annen ting jeg liker ved "Tors hammer" er mangfoldet som presenteres. Det er fint å bevitne forskjellige raser, religioner, seksualiteter og kjønnsidentifikasjoner og funksjonshemninger representert i en ungdomsroman.

Alt i alt, er "Tors hammer" en engasjerende og humoristisk roman som tar deg med på en reise du aldri vil forlate. Boken handler om vennskap, familie og identitet, og den er både spennende og underholdende.

Jeg ser frem til å lese mer om Magnus' skjebne i Åsgard.

PS. Jeg anbefaler deg å lese "Sommersverdet", den første boken i serien, før du kaster deg over "Tors hammer".

Min anmeldelse av bok nummer en i serien om Magnus Chase, "Sommersverdet":
http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2017/04/magnus-chase-og-gudene-fra-asgard-1.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar