tirsdag 16. mai 2017

"Størst av alt" av Malin Persson Giolito

Størst av alt
Malin Persson Giolito
Krim
448 sider
Oversatt av Monica Carlsen
Cappelen Damm
2017

Malin Persson Giolito (f. 1969) har utgitt tre kriminalromaner tidligere. Hun er datter av Leif GW Persson og har jobbet som advokat, og i Europakommisjonen i Brussel. "Størst av alt" er hennes første bok på norsk, og den er under utgivelse i et tjuetalls land.

De seks i klasserommet pleide ikke å henge sammen. Fem var elever og en lærer. De er skutt. Sebastian ligger i Maja Norbergs fang. Han er også skutt. Luften er grå og dim av kruttrøyk. Alle er blitt skutt bortsett fra Maja. Hun har ikke så mye som et blåmerke...

Denne scenen blir skildret i bokens innledning. Deretter, i det første kapittelet, starter rettssaken som til syvende og sist, vil ta stilling til om Maja er skyldig. Parallelt fortelles det om Majas tid i fengselet, hvor hun i ni måneder holdes på en isolatcelle med kontinuerlig overvåking, og om det som skjedde i tiden før skolemassakren.

Majas liv forandret seg etter at hun og Sebastian ble kjærester. Det var sommeren før drapene.

Sebastian er yngste sønn av Claes Fagerman, Sveriges rikeste mann. Men han er ikke bare rik, han er også en usedvanlig usympatisk mann som har både nedverdiget og sveket Sebastian på det aller verste. Og en dag har Sebastian fått nok. Spørsmålet er bare om Maja og han planla skytingen sammen, eller om Maja rett og slett handlet i selvforsvar?

Men det er et overlevende vitne, Samir, som Maja tidligere har hatt et hemmelig forhold til...

Maja Norberg er tilsynelatende på den grønne gren som tilhører Sveriges absolutte overklasse. Et miljø der bortskjemte ungdommer lever et liv med mye penger, fester og narkotika. Når hun blir forelsket i den kjekke Sebastian Fagerman, synes hun så definitivt å ha funnet lykken. Men det tar ikke så lang tid før Maja begynner å innse at det noe er allvorlig galt med Sebastian. For ikke bare har han problemer med en overdreven bruk av narkotika, han har også psykiske problemer og et særdeles anstrengt forhold til sin fraværende og steinharde far.

Maja er en atten år gammel skoleelev. Hun har også vokst opp i en velstående familie. Maja er svært intelligent, reflektert, og er flink til å observere andre mennesker. Og hun legger fort merke til om noen er falske. Til å begynne med fremstår Maja som gåtefull og riktig usympatisk. Hun har ikke mye godt å si om andre, og er ganske fordømmende. Hun forakter foreldrene sine, og synes at de er overfladiske og altfor forutsigbare. Men på bunnen er hun nok bare en forvirret tenåring, for gradvis blir det bildet som tegnes av henne langt dypere. Vi begynner nemlig å forstå hvem hun er og hvorfor hun i det hele tatt opptrer som hun gjør.

Men hvordan kunne Maja, denne talentfulle og populære jenta, bli Sveriges mest forhatte tenåring? Er virkelig Maja en iskald morder?

Sett i lys av ulike skolemassakre begått i andre land, er "Størst av alt" en fremragende innføring i et ungt liv.

Historien i boken fortelles fra Majas perspektiv og hun ser alt med et knivskarpt blikk som i utgangspunktet virker både kaldt og hardt, men som gradvis mykner opp til en hjerteskjærende historie om en ung jente på kanten av stupet, etterlatt til å ta en beslutning som hun hverken kan eller bør behøve å ta.

Malin Persson Giolito evner å skape et portrett av henne som er imponerende dypt. Maja er nemlig så godt og dramatisk portrettert at hennes følelser og motiver nesten blir logiske i alle de dramatiske hendelsene som finner sted. Det er for øvrig lenge siden jeg leste en så god beskrivelse av hvordan det er å være ung og stri med både omgivelser, skole, foreldre og ikke minst de krav man har satt til seg selv.

Jeg kunne ikke la være å føle en viss sympati for Maja. Og hennes betraktninger og observasjoner gjør faktisk denne boken både underholdende og morsom, til tross for det meget alvorlige bakteppet.

Jeg likte nemlig den ironiske formen for humor som Maja hadde, som til tider var altfor syrlig, men som også bidro med noen artige spissformuleringer, noe som gjorde denne boken både unik og nyskapende på en helt uventet måte.

Historien som fortelles er utvilsomt veldig dyster, men den løftes opp både av språket, miljø beskrivelsene, samt, og kanskje mest av alt; karakterene. Jeg hadde i hvert fall ingen problemer med å tro på noen av karakterene, selv om de i sin overklasse rikdom føltes så utrolig fjerne.

Spenningen i boken holdes hele tiden oppe ved at det langsomt avsløres fragmenter av det som skjedde. Selv om Maja selv mener at hun er skyldig, satt jeg hele tiden igjen med en følelse av at det måtte være noe mer bak disse hendelsene. Og det var svært så fengende å lese om det som skjedde frem mot rettens endelige dom. Dessuten var den psykologiske delen, med skildringen av de privilegerte tenåringene og deres overfladiske liv og rike, men fraværende foreldre, ikke mindre enn glimrende.

"Størst av alt" er en mesterlig fortalt roman, og den er bygget opp på en slik måte at man omtrent ikke klarer å legge den fra seg når man først har begynt lesingen. I tillegg er boken svært så samfunnskritisk, selv om den nokså kontinuerlig holder seg på et mer personlig nivå. Uansett, rager denne boken over de fleste andre krimromaner (eller thrillere) jeg har lest i 2017, den er også veldig tankevekkende og annerledes.

Jeg kan helt klart anbefale denne boken!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar