torsdag 7. juni 2018

"Fargen på himmelen vår" av Amita Trasi

Fargen på himmelen vår
Amita Trasi
Roman
412 sider
Oversatt av Guro Dimmen, MNO
Cappelen Damm
2018

Amita Trasi er født og oppvokst i Mumbai, og bor nå i Houston i Texas med sin mann og to katter. "Fargen på himmelen vår" er hennes første roman.

India 1986:

Ti år gamle Mukta ble født av en devadasi, en tempelprostituert, i den indiske landsbyen Ganipur. Hun kommer fra en lang rekke devadasi-er, og det har alltid vært forutbestemt at Mukta også skulle bli en devadasi. Imidlertid ønsket moren hennes å bryte den onde syklusen og frigjøre datteren fra et liv med daglig mishandling.

Åtte år gamle Tara ble født inn den øverste kasten Brahmin fra den samme landsbyen. Siden foreldrene deres ikke godkjente ekteskapet, ble Taras foreldre tvunget til å rømme, flykte fra landsbyen for å bo i Mumbai. Men Tara hadde fremdeles alle privilegier gitt sin øvre kastearv: rett til skolegang, et fint hjem, mat på bordet hver dag.

Når Muktas mor dør i landsbybeboernes hender, tar Taras far Mukta med til Mumbai. Han har tidligere hjulpet mange foreldreløse barn, så Tara har ingen innvendinger når Mukta kommer for å bo hos dem. Men Mukta blir lenger enn de andre barna.

Taras mor lærer Mukta å vaske huset, lage mat og følge Tara til skolen. Kort sagt, hun behandler henne som en hushjelp.

Tara derimot lærer Mukta å lese, og det oppstår et nært vennskap mellom de to jentene.

Men én natt i 1993 blir Mukta kidnappet, og ikke lenge etterpå flytter Tara og faren hennes til USA. Et nytt liv i Los Angeles venter, men Tara kommer aldri over tapet av sin beste venn.

Elleve år senere reiser Tara tilbake til India for å spore opp Mukta. Jakten leder henne til en brutal verden av menneskehandlere, og Tara begynner også å avdekke godt bevarte hemmeligheter i hennes egen familie. Hemmeligheter som kan forklare hva som skjedde med Mukta - og hvorfor hun i utgangspunktet kom for å bo med Taras familie.

Jeg har lest mange gode bøker, men det er ikke ofte jeg kommer over en roman som "Fargen på himmelen vår".

Boken er godt skrevet, den er dyp, trist, hjertevarm, håpefull, spennende og ærlig, og tar deg med på en følelsesladet reise gjennom hver eneste side. Jeg klarte ikke å legge den fra meg.

"Fargen på himmelen vår" forteller historien om de to unge indiske jentene Mukta og Tara, hvis familier kom fra samme landsby.

Perspektivet i fortellingen veksler hele tiden mellom dem. Handlingen som strekker seg fra midten av 1980-tallet til 2008, er hjerteskjærende og håpefull, utenkelig og oppløftende.

Forfatter Amita Trasi spenner opp et stort lerret og fargelegger det med sammensatte, troverdige og rike karakterer, sterk tematikk, flotte miljøbeskrivelser og optimisme. Dessuten tilføyer hennes mørke strøk av ondskap, hat, grådighet og desperasjon også mye til den kontrastfylte historien.

Romanen påminner leseren om hvert menneskes uendelig verdi. Hverken kjønn, rase, kaste eller klasse, alder, eller seksuell legning, gjør oss bedre eller verre enn noen andre. Det er ganske enkelt noe skjebnen legger ut for deg. Medfølelse, empati, generøsitet og godhet er derimot de eneste sanne mål for hva som er et godt menneske. Vi har alle mulighet til å utvikle disse evnene, og dermed gjøre verden til et bedre sted å leve.

En fantastisk bok, rett og slett! En usedvanlig god debut.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar