torsdag 7. juni 2018

"Huset på stranden" av Liane Moriarty

Huset på stranden
Liane Moriarty
Roman
554 sider
Oversatt til norsk av Solveig Moen Rusten
Panta forlag
2018

Liane Moriarty (f. 1966) er født i Sydney, Australia. Så lenge hun kan huske, har hun skrevet eller lest bøker.

Etter endt skolegang gikk hun inn i reklamebransjen, og jobbet lenge som frilans tekstforfatter for alt fra reklamefilmer til hjemmesider. Nå er hun forfatter på heltid, og har gitt ut seks bøker for voksne, i tillegg til en rekke barnebøker. Bøkene hennes er oversatt verden rundt, og da "Ektemannens hemmelighet" gikk rett inn som nummer én på New York Times bestselgerliste, ble det feiret med MYE champagne.

En skikkelig feelgood-roman av stjerneforfatter LIane Moriarty!

Tre er én for mye...

Den trettifem år gamle hypnoseterapeuten Ellen O'Farrel har et fint liv, om man ser bort fra hennes kaotiske kjærlighetsforhold. Hun er lei av å være singel, og lengter derfor etter å møte den rette og falle til ro.

Hun møter landmåleren Patrick Scott på nettet. Han er enkemann og alenepappa for den 8 år gamle Jack. Hans ekskone døde av kreft da Jack var liten, og selv om det virker litt skummelt på Ellen, blir hun glad i Patrick. Han er både attraktiv og singel, og hun føler seg så avslappet sammen med ham. Og det beste av alt; det ser ut til at han liker henne tilbake.

Men i løpet av en date på en kafé blir han plutselig rar, er lenge på toalettet og når han omsider kommer tilbake er det med ordene: "Det er noe jeg er nødt til å fortelle deg". Det viser seg at Patrick har en stalker som har forfulgt han de siste tre årene - kvinnen han levde med etter konas død. Ekskjæresten hans er slett ikke ferdig med ham, selv om han er ferdig med henne.

Mot alle odds blir Ellen fascinert av ideen om at noen forfølger Patrick. Hun klarer ikke å skjule sin nysgjerrighet, og selv om Patrick nekter å snakke om kvinnen, får Ellen en uimotståelig trang til å møte henne.

Imidlertid endres dette når Ellen og Patricks forhold tar et steg videre og de flytter sammen. For i tillegg til å måtte handskes med en stalker, må Ellen og Patrick også håndtere andre problemer i sitt gryende forhold.

Saskia er en kvinne i førti-årene. Hun bodde sammen med Patrick og Jack, og elsker dem begge. Saskia forstår ikke hvorfor Patrick gikk fra henne og hvordan han kan late som om hun ikke var som en mor for Jack. Saskia er ikke voldelig anlagt, og hun gjør ikke annet enn å forfølge Patrick, med bil, sms og brev. Men som Ellen er også Saskia nysgjerrig av natur, og én dag er det ikke nok å bare forfølge.

"Huset på stranden" er en svært god roman, og på mange vis en av de mest unike bøkene jeg har lest de senere år.

Til å begynne med trodde jeg at "Huset på stranden" var en enkel, moderne kjærlighetsroman, men ble positivt overrasket over at boken tilbød meg noe diametralt annerledes. Jo, dette er en feelgood-roman som handler om relasjoner og kjærlighet - i en rekke forskjellige former, men dette er også en fortelling om besettelse og kanskje enda viktigere; om å være fiksert på et tidligere forhold, uten evne til å komme seg videre.

Romanen er lettlest og motstandsløs, og de to perspektivene (Ellen og Saskia) er adskilte, slik at man hele tiden vet hvem som er fortelleren.

Dette er hovedsakelig Ellens historie, men glimtvis kommer vi også under huden på Saskia og lærer hvordan hun rettferdiggjør sine handlinger.

Balansen er riktignok skjev mellom de to perspektivene, men jeg kunne til en viss grad føle sympati med Saskia. Periodevis kunne jeg dessuten ikke utstå Ellen, i og med at hun var så betatt av hele ideen om at kjæresten hennes hadde en stalker.

For øvrig er de ulikene fasene av forholdet mellom Ellen og Patrick flott beskrevet, likeledes hvordan følelsen av usikkerhet kan ha vidtgående konsekvenser.

Det som kanskje imponerte meg aller mest, var hvordan historien fokuserte på det som ligger utenfor alt det som er lyserødt i et nytt forhold - bagasjen vi alle bærer med oss, tidligere forhold og følelser knyttet til fortiden som vi uunngåelig tar med oss inn i forholdet, uansett hvor hardt vi prøver å la være.

Alt i alt likte jeg denne boken ganske godt. Jeg har nemlig en forkjærlighet for gode karakterdrevne romaner, og Moriarty er utmerket på det.

"Huset på stranden" forteller en ukonvensjonell kjærlighetshistorie, med både lyse og mørke øyeblikk, og er enda en flott roman fra den talentfulle Liane Moriarty.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar