lørdag 9. juni 2018

"Kunsten å holde seg flytende" av Libby Page

Kunsten å holde seg flytende
Libby Page
Roman
368 sider
Oversatt fra engelsk av Bente Klinge, MNO
Gyldendal Norsk Forlag
2018

Libby Page er forfatter, journalist og svømmer. "Kunsten å holde seg flytende" er hennes første roman. Hun bor i London og er også den ene halvdelen av @theswimmingsisters som deler sine svømmeeventyr på Instagram.

"Kunsten å holde seg flytende" er blitt omtalt av britisk presse som en av årets mest interessante debutromaner, og er allerede under oversettelse i over 20 land.

En varm roman om vennskap, kampånd og friluftsbad!

"Kunsten å holde seg flytende" forteller historien om Kate og Rosemary, to kvinner som bor i arbeiderbydelen Brixton i London. Kate (26) har nylig flyttet dit, og til tross for at hun har en jobb som journalist i lokalavisen Brixton Chronicle og et sted å bo, føler hun seg forlatt. Alt er overveldende for Kate og hun har panikkanfall, noe som får henne til å lure på om hun har tatt den riktige beslutningen.

Rosemary, en fyrig og bestemt 86-åring, har derimot alltid bodd i Brixton. Men nå er alt hun kjenner til, i endring. Biblioteket der hun jobbet er stengt, familiens grønnsaksbutikk er gjort om til en trendy bar, og hun har mistet sin elskede ektemann George. Rosemary er nå alene, og for første gang i livet kjenner hun på en overveldende ensomhet.

Rosemarys dag preges av hennes daglige besøk på det lokale friluftsbadet The Brockwell Lido; et sted for stillhet og sinnsro i et ellers så livlig, høyrøstet og kaotisk Brixton.

Når hun får greie på at bydelsadministrasjonen vurderer å selge The Brockwell Lido til et eiendomsutviklingsselskap, vet Rosemary instinktivt at hun må sette i gang en aksjon for å redde friluftsbadet. Kate får i oppgave å intervjue Rosemary etter at flygebladene hennes kommer redaktøren i avisen for øret.

Rosemary forteller Kate at hun bare vil la seg intervjue hvis Kate svømmer der først. Kate får ubehag ved tanken på å utfordre komfortsonen sin, men når hun først gjør det, forstår hun hvilken virkning Rosemarys daglige svømmetur har på henne og hvorfor friluftsbadet er så viktig for lokalsamfunnet. Men møtet mellom de to kvinnene, er ikke bare opptakten til en aksjon som skal sørge for at friluftsbadet forblir åpent for publikum, men også et kraftfullt og oppløftende vennskap som er livsforandrende for dem begge.

Sammen viser de hva vennskap og samfunnsånd betyr, og hvordan vanlige mennesker kan ta vare på det som betyr noe for dem.

Etter hvert som historien utvikler seg, lærer vi Kate og Rosemary å kjenne, og hvordan deres tidligere erfaringer har ledet dem til dette punktet. Kate husker at storesøsteren Erin lærte henne å svømme, da foreldrenes ekteskap var i ferd med å gå i oppløsning. Og for Rosemary er friluftsbadet helt sammenflettet med selve essensen av den hun er og forholdet hun hadde til sin avdøde ektemann, George. Å miste friluftsbadet vil derfor være synonymt med at Rosemary selv ville miste sin plass i verden.

"Kunsten å holde seg flytende" er imidlertid ikke bare historien om Rosemary og Kate. Forfatteren sørger nemlig for at historien om lokalsamfunnet rundt Brixton også blir fortalt. Hennes skildring av verdenen rundt Kate og Rosemary er både levende og stemningsfull. Karakterene rundt dem tilføyer dessuten mye til fortellingen og deres vilje for å hjelpe Kate og Rosemary med aksjonen mot nedleggelsen av friluftsbadet, viser at når et fellesskap kommer sammen for å oppnå et bestemt mål, kan fantastiske og uventede ting skje.

Med Rosemarys hjelp, innser Kate at hun nå har en sjanse til å virkelig begynne å leve det livet du ønsker å leve. Samtidig gir Kates reportasjer om aksjonen, henne flere interessante oppdrag for avisen. Dessuten møter hun fotografen Jay, som hun får sterke følelser for.

Historien om Kate og Rosemary er flettet sammen med historien til alle de som daglig benytter seg av friluftsbadet, noe som gir en langt dypere og mer interessant fortelling enn det den ellers ville ha vært. Ved å fortelle historien til de som bruker bassenget, forstår vi ikke bare hvorfor friluftsbadet har en viktig samfunnsfunksjon, men at alle har sin unike historie. Og bare ved å snakke med hverandre, kan vi lære dem å kjenne, skape vennskap og holde våre samfunn i live.

"Kunsten å holde seg flytende" er en velskrevet roman og en stor glede å lese.

I en kaotisk verden hvor vi til stadighet bombarderes med dårlige nyheter, triste nyheter og falske nyheter, er det forfriskende å lese en roman som lar kjærligheten, håpet og medfølelsen stå i sentrum. "Kunsten å holde seg flytende" handler om å ha troen på seg selv, forstå at familiebegrepet er i endring og rekker langt videre enn noen gang før, om vennskap på tvers av generasjoner, og at det vi i bunn og grunn ønsker er at noen bryr seg og lytter til oss.

"Kunsten å holde seg flytende" er ikke en bok jeg har lest for siste gang. Libby Pages solidaritet med sine karakterer, bokens humor og språk er definitivt verdt en gjenlesning med jevne mellomrom.

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar