onsdag 12. juni 2013

"Dustedagboka 4" av Rachel Renée Russell

Dustedagboka 4
nedtegnelser fra en elegant isprinsesse - NOT!
Rachel Renée Russell
Oversetter: Vera Micaelsen
Sider: 351
Kagge
2013

Dustedagboka er en gøyal dagbokroman for unge jenter i alderen 9 til 14 år, med tekst og tegninger om hverandre, på samme måte som i den populære Pingle-serien.
Bøkene er skrevet av Rachel Renée Russell. Hun er advokat og forfatter. Hun skrev sin første bok som sjetteklassing i bursdagsgave til sine to yngre brødre. Hun har hatt enorm suksess med Dustedagbøkene om Nikki Maxwell. Bøkene har solgt i fem millioner eksemplarer i USA, og er utgitt i 32 land.

Som de tre foregående bøkene, handler også denne om tenåringsjenta Nikki J. Maxwell. Hun er nå åttende klassing, og bruker fortsatt mye av tiden på å skrive og tegne i sin dagbok.
Men hun bruker også mye tid på sin store kjærlighet, Brandon. Faktisk så begynner Dustedagboka 4 med at Brandon ringer henne for aller første gang. Det er forøvrig Nikkis seks år gamle søster som tar i mot denne samtalen.


Det er desember. Som de andre på skolen, gleder Nikki seg til juleferien. Når hun og bestevenninnene, Chloey og Zoey, får mulighet til å hjelpe Brandon med å redde et lokalt hjem for mishandlede dyr, får hun enda mer å glede seg til. For å tjene penger til dette edle formålet, melder hun seg på en kunstløpkonkurranse. Men dette viser seg å bli en stor utfordring, Nikki kan nemlig ikke danse på skøyter.
Og om ikke det var nok, kommer selvsagt den irriterende pene, rike og populære MacKenzie bokstavelig talt på banen, og Nikki må som sedvanlig ty til kreative løsninger.

Som de andre bøkene i denne bestselgende serien, er denne boka skrevet i dagboks form og illustrert med mange morsomme tegninger. Historien er både søt, humoristisk og uskyldig, selv om det hardnes til i konflikten mellom Nikki og MacKenzie.
Forholdet mellom Nikki og Brandon er derimot svært så uskyldig, og derfor passende for barn/ungdom i denne alderen.
Dette er ikke en bok som inneholder dybde, men det er heller ikke forfatterens intensjon. Historien er både forutsigbar og gjenkjennelig, og til tider brutalt ærlig.

Jeg likte denne boka svært godt, og jeg synes at den er en fabelaktig fortsettelse i dustedagbok serien. Karakterene er unike og morsomme, og det vil for målgruppen være lett å kjenne seg igjen i deres vaner og væremåter. Boka vil nok passe best for jenter i alderen 9 til 14 år.
Den fjerde dustedagboka vil garantert falle i smak hos både duster og ikke-duster.
Anbefales!

Dustedagboka nr 1 (Hardcore. Innbundet.) fås kjøpt hos Ark for kr 99. En fin gave :-).
1 kommentar: