torsdag 6. juni 2013

"Karitas. Kaos på lerret" av Kristín Marja Baldursdóttir

Karitas. Kaos på lerret
Kristín Marja Baldursdóttir
Sjanger: Roman
Oversetter: Ine Camilla Bjørnsten
576 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2013

Boka "Karitas. Kaos på lerret" er skrevet av den islandske forfatteren Kristín Marja Baldursdóttir. Hun har tidligere arbeidet som journalist og lærer.
Hennes første roman "Mávahlátur" (1995) kom på norsk i 2006 med tittelen "Måkelatter", og som pocket i 2010 med tittelen "Jeg er Freya". Den er også filmatisert og satt opp som teater. Hun har skrevet flere romaner, en novellesamling og en biografi. "Karitas - uten tittel" (2004) (Karitas
án titils) er den første av to romaner om hovedpersonen Karitas. Den er blitt en bestselger i Island og i Danmark. Fortsettelsen, kom på islandsk i 2007, og på dansk "Karitas - Kaos på lærred" i 2008.

"Karitas. Kaos på lerret" er den andre og siste delen av sagaen om Karitas Jónsdóttir. Den første boka, Karitas, ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for 2006, og fikk en strålende mottakelse fra norske anmeldere da den kom på norsk i 2012.

I denne romanen møter vi den middelaldrene Karitas (39 år) i selvvalgt kunstnerisk eksil i den lille byen Eyrarbakki på Islands sydkyst. Året er 1945.
I den forrige boka forlot vi henne som en kunstner som måtte følge sitt kall. For første gang føler hun seg fri til å kunne male, men samtidig føler hun seg innelåst.
En beundrer fra fortiden dukker opp. Ved hjelp av hans penger kommer hun seg omsider ut i den store kunstverdenen.

Fra Eyrarbakki på Islands sydkyst, følger vi Karitas' livsreise fra 1945 til 1999 - til Paris, New York, Roma og tilbake til Island. Vi følger henne frem til hun nærmer seg sin 100 års dag. Hun legger aldri vekk penslene, men det er ikke før helt til sist at familien forstår hvilken anerkjent kunstner hun er.

Dette er en begivenhetsrik og sterk roman om frigjøring og kjærlighet, og om konflikten mellom familielengsel og utferdstrang. Vi får stifte et nært bekjentskap med kvinnen Karitas. Om hennes tvil og avhengighet av kunstnerisk utfoldelse, om hennes familie og om hennes kjærlighetsliv.
Det er en flott bok. Den inneholder både spenning og nerve. Jeg var hele tiden nysgjerrig på hvordan historien ville utarte seg.
Språket er godt, og det flyter lett. Teksten er særdeles stemningsskapende.
Anbefales varmt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar