tirsdag 4. juni 2013

"Ordsamleren" av Gry Hovdenak Strøm

Ordsamleren
Gry Hovdenak Strøm
Sjanger: Roman
350 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2013

Forfatteren er født i Bergen i 1972. Hun har vokst opp i Arendal, og er bosatt i Ski med mann og to barn. Hun har journalistutdannelse fra Høgskolen i Volda, og har vært journalist i Moss Dagblad og Agderposten. Ordsamleren er hennes debutroman.
Boken innledes med en hendelse i fra 1940-tallet.

Romanen omhandler tre generasjoner. Fra 1940-tallet. Det er søsknene Anna og Agathe.
Voksne, og i etableringsfasen. Agathe er usedvanlig vakker. Og, kan få hvem hun vil.


Og hun treffer kjekke Henrik. Agathe elsker å lage middager og mat. Hun har jobbet som tjenestepike i et hus, med rike folk, og fått den beste opplæring fra den eldre, trofaste kokka. Snill som Agathe er, tar hun med seg sin søster Anna, på dans.

Anna er mormor til vakre og tøffe Charlotte og yndige og forsiktige Marlene. Magnus heter deres morfar. En vakker dag, flytter mor og far til Arendal med sine døtre. – En velsignelse for en liten gutt, Max. Han har en bror, men har lenge savnet en lekekamerat. Den første av flere somre med de beste minner tar til, nå som man har lekekamerater.
Boka begynner med en innledning fra 1945. Du merker deg det usedvanlige gode språket som forfatteren har. Og du blir sannsynligvis nysgjerrig. Og da kan jeg love deg kjøre leser en av sommerens kanskje største leseopplevelser?

For, historien, fant også jeg gripende med bakteppe i vanskelige krigsår, og noe tid før det. Og, nesten opp til vår tid. Handlingen er som tidsaspektet spredt over flere byer og land.
Den får absolutt beste karakter av meg.

Ordsamleren ble også omtalt i KK nr 22, under Bladets spalte: «LESElykke». Jeg tar den med, her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar