lørdag 1. februar 2014

"Sanger til Willow Frost" av Jamie Ford

Sanger til Willow Frost
Jamie Ford
Roman
384 sider
Oversatt fra engelsk av Monica Carlsen
Gyldendal
2014

Jamie Ford (f. 1969) debuterte i 2009 med "Hotellet på hjørnet av bitter og søt" som solgte mer enn 1,3 millioner eksemplarer i USA og nærmere 140 000 eksemplarer i Norge. Romanen er oversatt til mer enn 30 språk, og brakte han Asian/Pacific American Award for Literature.
Oppfølgeren "Sanger til Willow Frost" gikk rett inn på New York Times' bestselgerliste da den kom ut i USA i september 2013.
Jamie Ford vokste opp i Seattle, men bor i dag i Montana med kone og barn, eller som han sier det selv: "Flere tenåringer enn jeg greier å holde oversikten over".
"Sanger til Willow Frost" forteller historien om en fattig kinesisk-amerikansk mor og sønn, med Seattle under den store depresjonen som bakteppe. Som i Fords første bok, fortelles en nokså obskur historie, men med fengslende fiktive karakterer.


William Eng er en 12 år gammel gutt som har bodd fem år på barnehjemmet Sacred Heart i Seattle. Han vet ikke om moren hans er i live eller død, men har innfunnet seg med at hun høyst sannsynlig døde for noen år siden. Han har nemlig blitt fortalt at morens tilstand hadde forverret seg, og at hun derfor aldri ville komme tilbake for å hente han på barnehjemmet. På samme vis har William også godtatt at han aldri vil få vite hvem faren hans var.
Men i disse vanskelige tidene, er dessverre ikke situasjonen hans unik. Mange av barna som bor på barnehjemmet er nemlig ikke foreldreløse. De har som William blitt plassert der, da foreldrene ikke har vært i stand til å ta vare på dem.

Sacred Heart drives av Misjonssøstrene av Jesu Hellige Hjerte. Det er et ensomt sted, og barna blir tidvis hardt straffet.
Det kan nærmest minne om et sted som kunne ha kommet rett ut av en Charles Dickens bok.

Under et kinobesøk på Williams bursdag, ser han en film med en vakker kinesisk skuespillerinne, Willow Frost. Han gjenkjenner henne, og er sikker på at hun er moren som han mistet for så lenge siden, Liu Song. Ved første øyekast virker dette på oss lesere som nærmest usannsynlig, men det tar ikke lang tid før forfatteren overbeviser at dette faktisk kan være tilfellet.

Willow skal snart komme til Seattle på turné, og William føler sterkt at han må se henne. Bestemt på å finne henne og bevise at moren er i live, rømmer William fra Sacret Heart sammen med sin blinde venninne Charlotte.

Seattle under den store depresjonen er ingen trygg by å ferdes i for en asiatisk utseende gutt med en blind jente på slep. Det er nedgangstider og alkoholforbud, men gatene er likevel fulle av halvt døddrukne, arbeidsløse menn. Dessuten er det rasistiske spenninger mellom de hvite som befinner seg på toppen av rangstigen og alle andre. Det er også kiving internt i innvandrermiljøene mellom de unge og amerikaniserte på den ene siden, og den eldre om mer tradisjonstro garde på den andre.

Mens William og Charlotte leter seg frem i Seattles nedslitte gater, blir de nødt til å konfrontere mysteriene rundt Williams fortid og hans forbindelse til den eksotiske filmstjernen.
Men Willow Frosts historie er mye mer komplisert enn Hollywood-fantasiene som William har sett på lerretet, og da møtet er et faktum, får han vite ting om sin fortiden som han aldri kunne ha ventet seg.

"Sanger til Willow Frost" starter i 1934, og går deretter tilbake til 1921, da Willow i sine tenår sang på gaten for å tiltekke kunder til Butterfiels musikkbutikk. De mange sangene hennes handler om kjærlighet, sorg og drømmer. Hun synger for å lindre sin sorg, og for å kunne forsørge seg selv og sin sønn, William. Historien følger hennes tragiske liv fra dette tidspunktet. Hennes liv er nærmest som en berg-og dalbane å regne, der håpefulle ting skjer for deretter å bli knust eller tråkket på.
Man blir rørt, og kan ikke klandre Willow for at hun gråter. Høyst sannsynlig vil man gråte sammen med henne, særlig når man forstår hvorfor hun tok de valgene som hun gjorde. Til tider strekker romanen seg inn i det litt utroverdige landskapet, men heldigvis ikke nok til å ødelegge den rørende historien.

Forfatteren Jamie Ford er selv asiatisk-amerikansk, med familie bakgrunn fra Seattles Chinatown. Når han skildrer Williams barndomsminner og fordommene han må forholde seg til, er det med en viss autentisitet som antakelig går lenger enn bare research i forbindelse med denne boken - selv om han helt sikkert har gjort nok av det også.

Romanen dekker depresjonen og børskrakket i 1929, og forfatteren fanger denne dystre perioden på utmerket vis. Miljøskildringene er ikke annet enn svært gode.

"Sanger til Willow Frost" avslører også alle fordommene mot asiatere i Seattles samfunn, og viser hvordan den kinesiske kulturen på den tiden tilbød liten mulighet for kvinner å gjøre karriere uten en mann.

Dette er en besettende historie som alle som noen gang har savnet en familie og et sted å kalle hjemme, vil kjenne seg igjen i.

Dette er en bok som både underholder og lærer deg noe.

Anbefales på det aller varmeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar