mandag 3. februar 2014

"Dustedagboka 6" av Rachel Renée Russell

Dustedagboka 6
Nedtegnelser fra en lykkelig hjerteknuser - NOT!
Rachel Renée Russell
Barnebok, 9-14 år
343 sider
Oversetter: Kirsti Vogt
Kagge forlag
2014

Rachel Renée Russell er advokat, men liker mye bedre å skrive bøker for tweenies enn å skrive saksresymeer (Mest fordi bøker er mye morsommere og det ikke er lov å ha på seg pysj og kanintøfler i rettssalen.)
Hun har oppdratt to døtre og overlevd så hun kan fortelle andre om det. Hobbyene hennes er blant annet å dyrke lilla blomster og holde på med helt unyttig håndarbeid (som å lage en mikrobølgeovn av ispinner, lim og glitter). Rachel bor nord i Virginia sammen med en bortskjemt yorkshireterrier som terroriserer henne hver eneste dag ved å klatre opp over pc-en og kaste kosedyr på henne mens hun skriver. Og ja, Rachel anser seg som en ekte dust.

Dustedagboka er en gøyal dagbokroman for unge jenter i alderen 9 til 14, med tekst og tegninger om hverandre, på samme måte som i den populære Pingle-serien. Serien har til nå solgt over tolv millioner eksemplarer, og har også toppet bestselgerlistene i Norge.


Nikki Maxwell skriver dagbok og forteller den om dagen sin, hemmelighetene sine og alt hun tenker og føler. Dagboken er fylt med små tegninger, og når hun virkelig er frustrert blir det store bokstaver og mange utropstegn. Nikki tar oss med på motgang og gleder, til stor fornøyelse for oss lesere. Serien handler egentlig om livet på ungdomsskolen, og naturligvis er det mye humor å hente! Titt og ofte havner Nikki i flaue og pinlige situasjoner, men som regel pleier hun å ordne opp i det.

Kjærlighet og forelskelse er i luften for Nikki Maxwell i denne sjette boken i den bestselgende Dustedagboka serien.

Nikki har det største anfallet av forelskelses feber. Hun synes det er helt utrolig at helten hennes, Brandon, sendte henne en melding etter at hun dro fra bursdagsfesten hans, kvelden før.
Han spurte om Nikki ville bli med han på Crazy Burger. Nikki vet at det ikke er en ordentlig date, men likevel!
Hun ble så utrolig glad at hun satte yndlingsmusikken sin på full guffe og danset rundt på rommet sitt som en galning. Og hvorfor det? Fordi Brandon kom til å kontakte henne når som helst for at de skulle avtale å møtes på Crazy Burger.

Men han ringer ikke. Sender ikke en e-post! Ikke engang en melding! Nikki sjekker til og med mobilen sin for å være sikker på at batteriene ikke har gått tomme eller lignende.
Dessverre var det ingen som hadde ringt etter at BFF-ene (Best Friends Forever) hennes, Chloe og Zoey, ringte henne sent om kvelden for å fortelle noe skikkelig saftig sladder.
Noen hadde visst dukket uventet opp på bursdagsfesten til Brandon for å levere en gave til ham rett etter at Nikki hadde dratt derfra. Og det var ingen ringere enn erkefienden hennes, den irriterende pene, rike og populære Mackenzie!!
BFF-ene sa at MacKenzie hadde tvinnet håret sitt, fnist og flørtet med Brandon som en galning. Og at hun etter en stund hadde blitt kjempealvorlig og bedt om å få snakke med ham alene om noe skikkelig viktig!
Hvorfor måtte dette skje akkurat idet Brandon og Nikki skulle ha sin aller første date som ikke egentlig er en date?

Og ikke nok med det, dagen etter får Nikki en melding fra Brandon hvor det står: "Har hatt kjempemye å gjøre. Har ikke tid til å møtes på Crazy Burger. Sorry!"
Kanskje Brandon synes det er altfor flaut å bli sett sammen med en litt teit, kjempeusikker jente som ikke er en SKP-jente (Søt, Kul og Populær), slik som MacKenzie er.

Mandagen får Nikki helt hetta! Så godt som alle jentene på hele skolen har samlet seg i kø for å kjøpe billetter til årets mest populære skoleball, Hjerteballet. Ballet skal avholdes senere i måneden, og meningen er at jentene selv skal be med seg guttene.
Men den eneste gutten Nikki er noe i nærheten av interessert i, orket dessverre ikke engang å spise burger sammen med henne.
Hun drømmer selvsagt om å gå på ballet med Brandon, som hun er så intenst forelsket i. Men tenk om han ikke sier ja? Kanskje han heller vil gå på ballet med MacKenzie????!!!!

Dette er den sjette boken i Dustedagbok serien, og hvis du likte de foregående, vil du garantert like denne også!
Nikki er tilbake som hennes vanlige morsomme selv. Og selvfølgelig, er det er mye av Mackenzie og hennes onde planer.
Nikki er tilsynelatende mer naiv enn tidligere. Hun er lite flink til å konfrontere andre, og har en tendens til å hisse seg opp over den minste lille ting, til et punkt hvor hun nærmest virker besatt.
Imidlertid skaper dette en rekke morsomme øyeblikk, som f.eks. Nikkis frykt for de kommende svømmetestene på skolen.

Totalt sett er denne boken ikke annet enn svært morsom.

Enkelte tror kanskje at et halvt dusin med bøker fører til repeterende historier. Men det er ikke tilfelle. I stedet vil leseren finne sin favoritt duste-heltinne i nok en unik, komisk, søt og emosjonell tilstand.
Og forfatteren vet å holde sitt publikum på pinebenken. Her er det ingenting som er opplagt, og leseren må dermed gjette seg frem til siste del, der det avsløres hvorvidt Brandon foretrekker Nikki eller den ugudelige MacKenzie .

Med morsomme karakterer som for målgruppen vil være lette å kjenne seg igjen i, og et neglebitende handlingsforløp vil unge jenter garantert finne denne boken interessant.
Og de artige illustrasjonene er definitivt med på å fremheve handlingen.
Til tross for overflod av ungdomsskole pubertalisme, vil også foreldre like det narrative og finne plottet som både sunt og positivt.
Og som med de foregående bøkene i serien, vil også denne boken medføre den unge leserens lengsel etter den neste.

- Bli med Nikki, Chloe og Zoey når de må takle kjærligheten, i klassisk Dustedagbok stil!


Lag din egen dustedagboka:

Nå kan du bli like flink som Nikki til å skrive dustedagbøker!
Nikki har – OMG!!! – mistet dagboka, full av hemmeligheter og flaue notater. Det er krise, hun må finne den! Mens hun leter, bestemmer hun seg for å notere alt man trenger for å lage en kul dagbok,
slik at hun ikke skal glemme det. På denne måten får du Nikkis beste tips om hvordan du kan skrive en kul dagbok. Her er også konkrete spørsmål og oppgaver du kan svare på, samt forslag til hvordan du kan illustrere dagboka og mye, mye mer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar