onsdag 12. februar 2014

"Den tredje stemmen" av Cilla og Rolf Börjlind

Den tredje stemmen
Cilla Börjlind, Rolf Börjlind
Krim
464 sider
Oversetter:  Kjell Jørgen Holbye
Gyldendal Norsk Forlag
2014Ekteparet Cilla og Rolf Börjlind, er blant Sveriges mest erfarne manusforfattere. De står blant annet bak de kritikerroste tv-seriene Graven og Morden. De har også skrevet manus til 26 Beckfilmer!
Deres første bok, "Springflo" (utgitt i 2013), introduserte Tom Stilton og Olivia Rønning. Den fikk stor internasjonal oppmerksomhet og er solgt til mer enn tyve land.

"Den tredje stemmen" er Cilla og Rolf Börjlinds andre krim med Olivia Rønning og Tom Stilton.
Og etter deres svært vellykkede krimdebut, er de faktisk tilbake med en enda bedre oppfølger.En blind kvinne blir funnet partert og nedgravd i et turområde i Marseille. Kvinnen jobbet tidligere på sirkus som levende målskive for en knivkaster. Hva kvinnen gjorde etter at hun forlot sirkuset er til å begynne med uklart.

Tom Stiltons venn, Abbas, blir svært opprørt når han får høre om den drepte kvinnen. Abbas ønsker ikke å fortelle Tom hvorfor han er så opprørt, men ber Tom følge med ham til Frankrike for å finne ut mer om drapet.

Oliva Rønning har nettopp returnert til Sverige. Hennes mor møter henne på flyplassen, og sammen drar de hjem til moren. Når de kommer frem til gaten der moren bor, ser de både politi og ambulanser utenfor nabohuset. Det viser seg at mannen i huset, tolltjenestemannen Bengt Sahlmann er funnet hengt. Mannens datter, som fant ham, er svært opprørt og Oilvia tar seg av den femten år gamle jenta. Ved første øyekast ser det ut som et selvmord, men ganske snart kan politiet konstatere at det er snakk om et fingert selvmord, og at mannen har blitt drept. Politiet tror det er en sammenheng mellom mannens arbeid og drapet, at det har noe å gjøre med et stort parti narkotika som han har beslaglagt.

Börjlind paret evner å gi en svært god visualisering av historien, og som så mange andre forfattere av kriminallitteratur forankrer de historien i tidsaktuelle hendelser.
Derfor er det ikke så overraskende at både den tidligere utgitte "Springflo" og nå "Den tredje stemmen" visstnok er tiltenkt en TV-serie.

Persongalleriet med den ambisiøse, tidligere politimannen Tom Stilton og den stolte Olivia Rønning i spissen er interessant, spesielt siden forfatterne gir oss smakebiter av dem som etterhvert og gradvis blir større.
Karakterene er også interessante nok til at man som leser ønsker å vite mer om dem.

Språket er reportasjeaktig, kortfattet og effektivt, noe som gir en god driv i historien.
Som oftest beskrives mordene i krimgenren ut i fra politiets synsvinkel, men Cilla og Rolf Börjlind tar i stedet for seg de pårørendes traumer ved slike hendelser, noe som gjør at de føles mer ekte.

Det går selvfølgelig an å lese denne boken frittstående, men det er en fordel å ha lest den første boken. Da forstår man karakterene litt bedre.

Det skjer noe hele tiden i "Den tredje stemmen", og tempoet er derfor høyt. Boken er både en neglebitende affære og en pageturner.
Den er forholdsvis rå, men forfatterne graver seg ikke ned i brutale detaljer, noe jeg satte pris på.

Dykk ned i en kynisk verden full av skitne penger, kjærlighetssyke knivkastere og makabre mord - alt i et høyt og nervepirrende tempo!

Nå venter jeg spent på den neste boken i serien, og ikke minst til å få møte Olivia Rønning og Tom Stilton igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar