fredag 21. februar 2014

"Min selvbiografi" av Alex Ferguson

Min selvbiografi
Alex Ferguson
400 sider
Oversetter: Gunnar Nyquist
Gyldendal Norsk Forlag
2014


Alex Ferguson (f. 1941) er tidligere storscorer i skotsk fotball, og før tiden i Manchester United var han manager i East Stirlingshire, St Mirren og Aberdeen. Boken er skrevet i samarbeid med Paul Hayward, journalist i Daily Telegraph.
Mange får gjennomgå når han oppsummerer sine største oppturer og nedturer, bomkjøp og uvennskap.

Da Alex Ferguson overtok som Manchester United manager 6. november 1986, var Margaret Thatcher inne i sin andre periode som Toryenes statsminister, engelske fotballag var utestengt fra å spille i Europa, og klubben var en familiedrevet bedrift verdsatt til £ 10 millioner. Da han trakk seg tilbake i mai 2013 var det en helt annen type konservativ statsminister i England, Premier League hadde en global tilhengerskare på hundrevis av millioner, og Manchester United ble verdsatt av Forbes for over $ 3000000000.


Det er kanskje ingen tilfeldighet, gitt hans engasjement for fotballen, at Fergusons manager karriere i Manchester United, som dekker 27 år og 38 trofeer, har fotballens forbløffende vekst til en global industri som bakteppe. Det i seg selv er en fascinerende historie.

Historien om Sir Alex Ferguson er et eventyr.
Hans første store triumf kom med ligaseieren i 1992. Deretter forvandlet han, og det nærmest på egen hånd, Manchester United til en verdensmakt og tok klubben enda lengre enn legenden Matt Busby (som ledet klubben på 1950- og 1960-tallet).

Deler av denne biografien er særdeles god, spesielt kapitlene som omhandler Roy Keane, David Beckham og de ​​to tapene mot Barcelona i Champions League sluttspillet.
Det han skriver om media og andre managere (som f.eks. Arsene Wenger og José Murinho) er også interessant lesestoff, og avslører nye sider ved Ferguson.
Men han kunne godt ha skrevet mer om oppveksten i Skottland, spillerkarrieren, suksessen i Aberdeen, og de første par middelmådige årene som manager i Manchester United.
Mer kunne han også ha skrevet om de to Champions League triumfene.
Dessuten glatter han helt over det famøse kungfu-sparket til Cantona, og gir Rio Ferdinands doping test (eller mangel på sådan, da Ferdinand ikke møtte opp til en doping test, og ble utestengt fra all fotball i åtte måneder) for mange sider.
Jeg hadde også ønsket meg mer informasjon om Fergusons forhold til klubb eierne, Glazers.

Han er imidlertid svært overstrømmende i sin ros av spillere som Giggs, Gary Neville og Scholes. Ole Gunnar Solskjær får også ros for sin tålmodighet og ikke minst sine dødelige avslutter-egenskaper.
Han skriver også godt når han beskriver måter han har håndtert enkelte spillere på, spesielt Ruud van Nistlerooy og Rooney, men dessverre ikke nok om tidligere krigere som Robson, Ince og Paul McGrath.

Ferguson har uten tvil vært en hensynsløs leder. Han antyder i boken at Roy Keane fikk lov til å mobbe noen av lagets spillere slik at de skulle gi 100% i kamp. Keane var garderobens sjef. Det var først da Keane vendte seg mot Ferguson at han regelrett ble sparket ut av klubben.

Ferguson har ved en rekke anledninger sparket de som har utfordret hans myndighet eller satt ham i et dårlig lys, og i denne boken langer han virkelig ut. Roy Keane, David Beckham, Rafa Benitez, Ruud van Nistelrooy og Owen Hargreaves er bare noen av dem som kritiseres. Lojale medarbeidere får ros, som Paul Scholes, David Gill, Steve McLaren og Carlos Queiroz.
Arsene Wenger, hans mangeårige manager rival i Arsenal, fremstilles negativt i de periodene da laget hans utgjorde en trussel for Manchester United. Etterhvert som Arsenal sluttet å vinne trofeer, blir kommentarene om Wenger mer fordelaktige og vennlige.

Noe skuffende er det at Ferguson ikke har skrevet så mye om den rent taktiske siden av fotballen. Det hadde nemlig vært interessant å vite hans synpunkter på hvordan taktikken har utviklet seg. Jeg skulle også ha visst hva han så etter i en spiller og hvordan han motiverte sitt lag. Det sies at Ferguson er en kontrollfreak, men likevel har spillerne tydeligvis likt å spille for ham. Derfor kunne denne boken godt fortalt mer om hemmelighetene bak hans suksess.

Ferguson har utvilsomt hatt en enorm tilstedeværelse i engelsk fotball.
Med ekstrem vinnervilje og fenomenale evner som inspirator og coach har han utviklet flere generasjoner topplag.
Denne boken burde være av interesse for de fleste, helt uavhengig av leserens forhold til fotball.
Ferguson deler sin livsvisdom og gir verdifulle leksjoner i å håndtere mennesker, suksess og fiasko.
Biografien er rik på detaljer og full av skarpe observasjoner, og den er definitivt verdt å lese.

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar