tirsdag 25. februar 2014

"Ridderkorset" av Jørgen Jæger

Ridderkorset
Jørgen Jæger
Krim
Antall sider: 479
Juritzen forlag
2014

I mange år hadde Veten vært hennes fristed. Såfremt været ikke var altfor slemt, var det her legen Trude Juul, tilbrakte de formiddagsstundene hun kunne. På sin faste fjellnabb. Hun tok frem ryggsekken, fant termosen, og hånden og hjertet ble god og varm med en rykende varm kaffe i kaffekoppen i hånden. Like ned lå Fjellberghavn. Med trafikkerte båter i smult farvann. Endelig var våren her.

At dette etter all sannsynlighet ble siste gang på lenge at den turglade legen dro hit, visste hun ikke. Men hun burde ha reagert, fordi i fra der hun satt, kjente hun en emmen lukt. At det skulle være et lite barn, som man etter en tid fant ut, var ikke til å fatte.

Dette er begynnelsen på kriminalromanen på 479 sider; "Ridderkorset" av Jørgen Jæger. Ferdigskrevet den 01.12.2013.

Fjellberghavn er et idyllisk sted. Men funnet av et forsvarsløst barn, gjør noe med menneskesjela. Etterforskningen ivaretaes av politioverbetjent, Cecilie Hopen. Og de har så vidt kommet i gang med saken, da det samme natt blir begått et ran. To av det relativt nyoppstartede vekterfirmaets ansatte blir overfalt. De skulle hente ut beholdningen til to banker. Klokken er ca 02.00 og det er for mørkt til å gjenkjenne ranerne. Kun en type signering kan med stort strev skues. Den ene blir brutalt skutt, den andre alvorlig skadd. Det er nesten som ved et mirakel at den ene overlevde. Han lå i skuddsiktet, men noe stoppet ranerne.

Den hardt skadede vekteren, er politioverbetjent Cecilie Hopens samboer; Bernhard Ro. Han har tidligere jobbet i politiet, men valgte å starte på en ny karriere, ved å oppfylle drømmen om eget firma. Politioverbetjent Hopen kommer i et tungt dilemma, og må erklæres inhabil. Tilværelsen blir knallhard, under granskninga. Samboeren mistenkes og blir arrestert. Eksterne etterforskere må taes i bruk. Enda et lik blir funnet.

Den eldre lensmannen, Ole Vik, er fortsatt sykemeldt. Til alt overmål, får de ansatt den dyktige trebarnsmoren, Marte Mellingen som hans vikar.

Cecilie etterforsker drapssakene, og når sporene peker i retning av en toppolitiker, får hun bruk for alle sine diplomatiske egenskaper. Samtidig må hun kjempe en innbitt kamp for sin samboer i kulissene.

Leser du mellom linjene vil du sannsynligvis erkjenne at beredskapen ikke er optimal, og at noen av årsakene kan ledes til 22. juli 2011.

Forfatteren har et jevnt godt språk. Han har en egen styrke i å skildre menneskers egenskaper i krise eller under andre stressorer. Og få frem stemninger i flere fasetter.

Dette er en svært god roman, full av plott. Ikke til å undres over at forfatteren ble nominert til Bokhandlerprisen med sin forrige roman; "Stemmen" som ble trykt i et opplag på 35.000.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar