torsdag 27. februar 2014

"Til Jacobs forsvar" av William Landay

Til Jacobs forsvar
William Landay
Krim/Spenning
Antall sider: 464
Oversetter: Kurt Hanssen
Cappelen Damm
2014


I fjor leste jeg thrilleren - Flink pike! En av de beste thrillere jeg har lest. Det var måten fortellerstemmen manipulerer sympatien vår som tegnet til det briljante.
Men, denne thrilleren er smart, sofistikert og usedvanlig spennende, da den både favner kompleksiteten og sårbarheten i familielivet.
Jo, den er besettende!
Det er så mange aspekter ved thrilleren jeg inderlig ønsker å fremme. Dette er forfatterens tredje roman. Og han kan sin juss til fingerspissene. Han evner å formidle usikkerhet om rettferdigheten skjer fyldest. Og han reiser spørsmålet, om man som forelder til et barn på anklagerbenken alltid er interessert i at den skjer fyldest...
Intenst. Spennende? Ja, besettende!


Problemene er både vonde og vanskelige i bunnen. Hva vet vi om barna våre? Hvor langt kan man gå for å beskytte dem? Og kan vi egentlig se våre egne barn - klart?
Det er noen av spørsmålene i denne pageturneren.
Visestatsadvokat Andy Barber og kona Laurie opplever sitt livs verste mareritt da deres sønn blir tiltalt for det brutale knivdrapet på en 14-årig klassekamerat. Andy setter alt inn på å få sønnen frikjent, for han er jo uskyldig. Eller er han det? Dette spørsmålet driver lesingen fremover, mens vi får innsyn i et tenåringsliv som til tider får oss til å fryse på ryggen. For hva gjør en far når han fra venner hører at sønnen kan være bestialsk? At ingen egentlig liker han. At han kan være iskald.
Klarer du å se din sønn som en potensiell morder, eller ser du kun barnet ditt?
For hver side du leser, ettersom historien åpenbarer seg, skrelles eller avdekkes handlingen lag for lag for å komme til kjernespørsmålet: Er Jakob skyldig?
Avslutningen er særdeles overraskende. Historien sitter lenge i etter at siste side er lukket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar