søndag 2. februar 2014

"Sjeler av vind" av Mons Kallentoft

Sjeler av vind
Mons Kallentoft
Krim
306 sider
Oversatt fra svensk av Kurt Hanssen
Gyldendal
2014

Mons Kallentoft er født 15. april i 1968 og bor i provinsbyen Linköping der han er gift på 20 året med sin Karolina og deres fire barn. Han jobber som journalist, og er nå kjent som forfatter av kriminallitteratur og en gourmetbok. Han ble verdenskjent med thrilleren - Pesetas - som kom ut i 2000 og ble honorert med prisen Katapultpriset.

Det er forskjeller på thrillere og kriminallitteratur. I en krim er det alltid en etterforsker implentert, og hun heter Malin Fors, og er 40 år. Hun har også en datter som heter Tove, på 18 år.

Forfatteren har i sine kriminalromaner tema for utgivelsen. Noe dere sikkert allerede har oppdaget? De fire først bøkene tok handlingen plass i en av fire forskjellige årstider. Nå er det de fire elementer som gjelder. Forfatteren er oversatt til 28 språk.


Dette er angivelig den syvende boken om krimetterforsker, Malin Fors.

Jeg har lest alle, utenom debutboken Pesetas. Den er ikke å få kjøpt.

Da går jeg litt inn på handlingen. Selv om jeg hadde røpet alt, noe jeg selvsagt hverken ønsker eller kunne ha gjort. - For det ville være å stjele! Men vit i all fall at forfatteren skriver på en helt spesiell måte, som jeg finner, undrende, vakkert, melodiøst, ja lyrisk.

Det var vel slik jeg fikk interessen for Mons Kallentofft. Det er sjeldent man leser noe så glimrende velskrevet. Han evner å skildre personene på et høyt psykologisk plan. Så troverdig skildres persongalleriet. Det er interessante biroller. Jeg har ikke noe i mot at hovedpersonen synes kompleks. Hans styrke ligger etter mitt skjønn her.

Vinden er tema, i kriminalromanen, men svensk helsevesen på sitt beste og mindre bra måte kommer klart frem som et hovedbudskap.

Været er å omtale som en slags Indian Summer. Vi skriver måneden august. Sola har stått på sitt høyeste hver eneste dag så lenge sommermåneden kom i juni. Det er varmt og heten dirrer også av høy luftfuktighet. For første gang, har Tove, Malins datter sommerjobb. På et aldershjem som heter Keruben. I Norge ville jeg ha kalt det et sykehjem. Tove har sine fire faste beboere, og spesielt en av dem, som er mentalt frisk, har hun god kontakt med. Han bor på rom 7 og heter Konrad Karlsson. Han er godt likt av personalet, ja nærmest å regne som en slags reservebestefar for Tove. Og det er hun, som skal finne han drept. - For denne morgenen, finner hun han hengt i snoren til alarmknappen.

Trenger jeg egentlig å si mer?

Hendelsen blir etterforsket. Og sakte men sikkert ettersom den skrider frem, blir vi alle kjent med Konrad Karlsson.

Boken er en pageturner. Dette er kun en av flere hendelser, som må nøstes opp. Noe av det mest realistiske jeg har lest på lenge, og den største sannheten kommer for en dag, på nest siste side.

Jeg vil vel påstå at alt han har skrevet, Mons Kallentoft, er bra! Hans egne måte å skrive på. At han tar temaet krim på høyst alvor. Alle overraskelsene som fremkommer i utgivelsene hans, for de husker jeg godt! Men, dette er hans beste, noensinne.

Forfatteren har sider der han skriver i kursiv, der en person snakker til Malin. Dette gir en uhyggelig og grøssende stemning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar