mandag 10. februar 2014

"Før du døde" av Camilla Grebe og Åsa Träff

Før du døde
Camilla Grebe, Åsa Träff
Krim
424 sider
Originaltittel: Innan du dog
Oversatt fra svensk av Øyvind Reisegg
Gyldendal Norsk Forlag
2014Camilla Grebe (f. 1968) er siviløkonom og var blant annet med og startet lydbokforlaget Storyside. Sammen med søsteren Åsa Träff (f. 1970, utdannet psykolog og driver sammen med to kolleger privat praksis i Stockholm) debuterte hun som forfatter høsten 2009 med kriminalromanen "En slags fred" (norsk utgave 2010), den første i serien om Siri Bergman. Denne boken ble solgt til flere land, blant annet Frankrike og Tyskland. Den andre boken i serien, "Bitrere enn døden", ble utgitt i 2011.

"Før du døde" er Camilla Grebe og Åsa Träffs tredje bok om psykologen Siri Bergman.2005:
Den unge, narkomane Anna vandrer igjennom en park i det sentrale Stockholm. Der blir hun vitne til et brutalt mord, og hun ser både offeret og gjerningsmannen. Men i hennes påvirkede tilstand ser de nærmest ut som monstre fra en skrekkfilm. Da hun senere avhøres av politiet, viser det seg at hennes vitnesbyrd ikke er mye verdt. Hun klarer nemlig ikke å skille mellom faktiske hendelser og groteske hallusinasjoner.

2010:
Psykologen Siri Bergman har endelig kommet over Stefans (hennes første mann) selvmord og trives i rollen som nybakt mor med en ny og yngre mann. Men idyllen blir brutt når hemmeligheter om Stefan dukker opp ved et uhell. Hun finner en usannsynlig kobling mellom hans død og mordet i parken fem år tidligere, en kobling som er vanskelig å bortforklare. Siri begynner å undersøke saken på egenhånd. Hennes graving i Stefans fortid blir en besettelse, som ikke bare går ut over familien, men som i verste fall kan koste henne livet.

Asa Träff er, som hovedpersonen, utdannet psykolog (noe som positivt har påvirket skildringen av Siri og hennes kollegers praksis). Sammen med sin søster og medforfatter, Camilla Grebbe, har hun tegnet karakterene med stor troverdighet, noe som ikke er normen i moderne kriminallitteratur. I tillegg har de skapt en historie som virkelig dirrer av spenning.

Bokens karakterer er omhyggelig tegnet, og deres handlinger og personlige vendepunkter er godt velargumenterte. Spesielt det sistnevnte er sjelden kost i kriminallitteraturen.
"Før du døde" utforsker nemlig hva som skjer når et helt alminnelig menneske begår en forferdelig handling, og gjør det med svært stor troverdighet og spenning.

Persongalleriet er forfatternes styrke. Historien kunne faktisk funnet sted hvor som helst. Miljøene er nærmest sideordnet.
Siri, hennes nåværende ektemann, hans kamerater, og de andre karakterene, graver seg inn i leserens hode og forblir der igjennom hele historien, noe som også gjør at bokens 424 sider føles langt mindre.
Man kan ikke bli annet enn nysgjerrig på hvordan det hele vil ende, og hvorfor ting ble som de ble.

Språket er kortfattet og robust, poetisk og vakkert. Historien har et bra driv.
Samtidig er dette en ettertenksom historie. En historie som oppfordrer leseren til å tenke over livet, kanskje spesielt de relasjonene han/hun har til andre mennesker. 

Søstrene Grebe og Träff har gjort det igjen. Nok en gang har de klart å skape en fabelaktig spenningsroman.
"Før du døde" er ikke annet enn intens, tett og fengslende, og karakterene portretteres med god psykologisk innsikt.

Jeg likte denne boken svært godt. Det gikk fort å lese den, og det var spennende. Handlingen tæret på neglebåndene! De komplekse karakterene føltes hele tiden ekte og menneskelige ut. Selv bikarakterene var portrettert godt, og ved bokens ende føltes det nærmest som om jeg kjente dem alle.

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar