tirsdag 18. februar 2014

"De 500" av Matthew Quirk

De 500
Matthew Quirk
Thriller
319 sider
Originaltittel: The 500
Oversatt fra engelsk av Einar Blomgren
Bazar Forlag
2014


Matthew Quirk bor i Washington DC. Han har studert historie og litteratur ved Harvard College. Etter avsluttende eksamen begynte han i tidsskriftet The Atlantic, der han i fem år rapporterte om en rekke temaer, deriblant kriminalitet, private selskaper med kontrakter for militæret, opiumshandel, straffeforfølgning av terrorister, og internasjonale bander.

"De 500" er hans debut roman. For den har han blitt nominert til store priser som the Edgar, the Anthony, The International Thriller Writers og The Strand Critics Awards.

Boken er oversatt til 20 språk, og filmrettighetene er solgt til Twentieth Century Fox. Bok nummer to om Mike Ford er allerede underveis.


Mike Ford har slitt det meste av sitt liv. Etter at faren må i fengsel, forsøker han å forsørge sin mor. Men Mike blir raskt trukket inn i den samme kriminelle verdenen som har tiltrukket både hans far og bror. Han havner i trøbbel og en dommer gir han et enkelt valg: inn i militæret, eller ende opp død, eller i fengsel. En tid i marinen får skikk på Mike, og displinen fester seg. Han liker rutinen og energien militæret gir han, noe som etterhvert leder ham til Harvards juridiske fakultet, hvor han tar en kombinert jus- og statsvitenskapsgrad. Når en gjesteforelser tilbyr han jobb i The Davies Group, en av de mektigste politiske lobbyister i Washington DC, synes det å være svaret på alle hans problemer. For Mike er det en drøm som går i oppfyllelse.

Men ting er sjelden det de utgir seg for å være. The Davies Group er et firma i øvre prisklasse, i strategisk rådgivning. Det spesialiserer seg på å trekke i trådene for sine klienter, ved å benytte seg av de mektigste personene i Washington DC, som alle skylder noe til firmaets karismatiske grunnlegger, Henry Davies. Henry Davies er en veteran i Washington DC. Han har holdt på i 40 år og kjenner alle som betyr noe. Han har jobbet for Lyndon Johnson, gikk over til Nixon, og begynte så for seg selv i fikserfaget. I Mike ser Davies en åndsfrende, en som er villig til å risikere noe for å lykkes. Men når Mike blir ytterligere involvert i firmaets handlemåter, opplever han hvor korrumperende det er, og hvor det ikke er noe som heter etikk og moral. Han innser at det er svært risikabelt å hoppe av og komme seg på rett kjøl. Plutselig befinner han seg i livsfare. Og for å komme seg ut av maktspillet, må Mike gjøre alt det han trodde han ikke skulle gjøre igjen: lyve, bedra, stjele og denne gangen kanskje også drepe.

Dette er en politisk thriller hvor handlingen foregår både i et halsbrekkende og actionfylt tempo.
Washington DC beskrives som et bordell av en by som styres av kjeltringer, og kongress medlemmer males i et særdeles lite flatterende lys.
Selve historien bidrar også til å forsterke dette inntrykket, som f.eks. Mikes jobb ved The Davies Group som kun handler om innflytelse, påvirkning, og selvfølgelig penger. Massevis av penger.
Den er nådeløs i sin negative skildring av kulturen i Washington DC, men dette er ment å være underholdning.
Handlingsgangen inneholder politisk konspirasjon og korrupsjon, blandet med noen mord og en godt utført kjærlighetshistorie. "De 500" passer perfekt innenfor thriller sjangeren, og bør appellere til alle som liker denne type bøker, samt de mer politisk interesserte. Det finnes mye innside informasjon (forfatteren har tross alt dekket Washington DC for tidsskriftet The Atlantic), enkelte morsomme øyeblikk og noen overfladiske observasjoner, som nok er der for å lette litt på stemningen.
Forfatteren evner å overraske, noe som gjør boken lite forutsigbar.
Historien fortelles gjennom Mike Ford som jeg-person.
"De 500" tar leserne med på en reise gjennom maktens korridorer i Washington DC og gir en svært intim tur i den korrupte underverdenen i amerikansk politikk.

Dette er en bok jeg absolutt vil anbefale. Den er intet annet enn en flott debut av Matthew Quirk.
Måtte du finne den samme gode leseropplevelse som meg.

Nå venter jeg i spenning på bok nummer to om Mike Ford.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar