tirsdag 30. juni 2015

"Kjære datter" av Elizabeth Little

Kjære datter
Elizabeth Little
Thriller
Oversatt av Geir Uthaug
416 sider
Cappelen Damm
2015

Elizabeth Little er født og oppvokst i St. Louis og har studert ved Harvard. Hun er publisert i bl.a. New York Times og Wall Street Journal og har utgitt to sakprosabøker. Hun bor i Los Angeles med familien sin.

"Kjære datter" var en av de mest omtalte krimdebutene som utkom i USA i 2014, og har fått strålende mottakelse. Bare det at en anerkjent krimforfatter som Tana French hyller en krimdebutant er grunn nok til å plukke opp denne originale og velskrevne krimmen som blir beskrevet som det friskeste pustet krimlitteraturen har fått siden "Gone Girl" ("Flink pike").

Dette er kanskje ikke så rart. Det er nemlig visse likhetstrekk mellom de to bøkene, i og med at historien sees gjennom øynene til en subjektiv og langt i fra feilfri forteller, som det er vanskelig å komme ordentlig under huden på. "Kjære datter" er også en thriller, og den besitter uventede vendinger helt frem til siste side.


"Kjære datter" handler om den rike og bortskjemte California jenta Jane Jenkins. Hun er oppvokst med en berømt mor, den sveitsisk-amerikanske filantropen Marion Elsinger.

De siste ti årene har Jane sittet i fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i drapet på moren.

Med hjelp fra sin advokat Noah Washington, og fordi noen av sakens beviser har blitt manipulert, løslates hun.

Tilsynelatende har Jane til hensikt å starte et nytt liv i Chicago, men det blir snart klart at hun har en helt annen agenda, nemlig å få greie på om det var hun selv eller noen andre som drepte moren.

Jane skaffer seg en ny identitet og drar avgårde til en liten by i Sør-Dakota, hvor hun tror at svarene på de spørsmålene hun har vil befinne seg. Men når hun møter den fargerike lokalbefolkningen der, inkludert en barsk politimann med navn Leohun, får hun vite mer enn hun på forhånd hadde regnet med.

"Kjære Datter" er godt skrevet bok. Det er en solid og dramatisk thriller som innehar sterke kvinneskikkelser og skarpe dialoger, kombinert med et usedvalig modig plott. Det er en bok der selve settingen er minst like viktig som karakterene. Atmosfæren føles både tykk og forførende, og alle mørke hemmeligheter som er begravet seks fot under bakken, har det bedre om de får ligge der uforstyrret.

Historien som fortelles er fartsfylt og engasjerende. Den er også smart ispedd medieoppslag og utskrifter av intervjuer.

Karakterene er imponerende skildret (også de sekundære) med både dybde og substans.

Hovedpersonen, Jane, er en ganske så fascinerende karakter. Hun er en kjendis kjent for vill festing og utagerende oppførsel, stadig forfulgt av paparazzier. Et stort inntak av alkohol og narkotika har gjort hennes nattlige eskapader til et diffust minne om morgenene, og hun kan i hvert fall ikke huske det som skjedde den natten moren døde.
Sannheten er at hun og moren ikke kom overens, men kunne hun virkelig ha drept henne av den årsak? Selv tror hun ikke det, men å bevise sin egen uskyld synes å være en helt annen historie, særlig med tanke på at fingeravtrykkene hennes ble funnet på åstedet. Dessuten ble DNA-et hennes funnet under morens negler, for ikke å snakke om at navnet hennes var skrevet med morens blod på gulvet ved siden av der som morens lik lå.
Jane selv mener at hun er blitt gjort urett mot, men nekter likevel å være et offer.
Hun er dessuten modig, tidvis taktløs, frekk og egoistisk. 
Men er hun egentlig modig, eller er hun bare hensynsløs og dum? 
En ting er uansett sikkert, Janie er en svært underholdende karakter, og jeg hadde det morsomt da jeg forsøkte å få innpass i hodet hennes med et ønske om å lære henne bedre å kjenne.

"Kjære datter" er utvilsomt en smart bok. I seg selv er det kanskje ikke en veldig original historie som fortelles, og på mange måter er det en klassisk "whodunnit" fortelling. Men boken er skrevet med en slik kløkt og begeistring at man ikke kan unngå å bli involvert i hvert eneste steg på veien.

Historiens konklusjon synes forøvrig å være godt gjennomtenkt, kanskje litt vag på noen detaljer, men likevel mer enn tilfredsstillende.

Totalt sett er "Kjære datter" en meget god og anbefalelsesverdig bok. Den er både fengslende og intens, og ikke minst vanskelig å legge i fra seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar